Kan een fysio mij helpen bij klachten door een andere beenlengte?

Kan een fysio mij helpen bij klachten door een andere beenlengte?

Ieder menselijk lichaam is anders en geen een lichaam is volledig symmetrisch. Zo heeft 90% van de mensen een beenlengteverschil van 0.6 cm of meer. De meeste mensen hebben hier geen last van, maar het is mogelijk dat u er wel degelijk klachten van krijgt. In vele praktijken wordt er te weinig aandacht besteed aan een mogelijk beenlengteverschil, waardoor veel klachten onnodig blijven bestaan. Op deze pagina leest u alles over beenlengteverschillen en hoe onze fysiotherapie u kan helpen bij mogelijke klachten.

Wanneer spreken we van een beenlengteverschil?

Niemand heeft precies even lange benen, maar wanneer is dit verschil zodanig groot dat we spreken van een beenlengteverschil? Fysiologisch spreken we van een beenlengteverschil bij een verschil van meer dan 1.0 tot 1.5 cm. Toch is bekend dat een verschil van minder dan 1.5 cm wel degelijk klinische gevolgen kan hebben. Bij een beenlengteverschil van 2 cm of meer spreken we van een asymmetrische gang.

Hoe ontstaat een beenlengteverschil?

Een verschil in lengte tussen beide benen kan verschillende oorzaken hebben. Het kan het gevolg zijn van een aangeboren afwijking, een groeistoornis, botbreuken in de benen of een ongelijke vorm van de benen. De verschillende oorzaken zullen hieronder kort worden toegelicht.

Aangeboren afwijking
Wanneer het beenlengteverschil kort na de geboorte begint, is dit het gevolg van een genetische afwijking. De botten verschillen dan van lengte en we spreken van een aangeboren afwijking.

Groeistoornis
De oorzaak van een beenlengteverschil kan ook bij de groeischijven liggen. Deze bevinden zich aan het uiteinde van het bot, waar kraakbeenweefsel richting het midden van het bot groeit. Een groeistoornis kan er toe leiden dat het kraakbeenweefsel bij het ene bot sneller groeit dan bij het andere bot. Hiernaast kan een groeischijf beschadigd raken door infecties van het bot of gewricht, waardoor groei verloren kan gaan.

Botbreuken
Wanneer een ongeluk leidt tot een botbreuk, kan dit een beenlengteverschil tot gevolg hebben. Dit is vooral het geval tijdens de groei. Door een botbreuk neemt de bloeddoorstroming op de plek van de breuk namelijk tijdelijk toe, waardoor de groeischijven sneller groeien.

Ongelijke vorm van de benen
Ten slotte kan een beenlengteverschil ontstaan wanneer er sprake is van een O-been. Een ongelijke vorm van de benen leidt dan tot een verschillende lengte van de benen.

“Een verschil in lengte tussen beide benen kan verschillende oorzaken hebben. Het kan het gevolg zijn van een aangeboren afwijking, een groeistoornis, botbreuken in de benen of een ongelijke vorm van de benen.”

– Fysio World Amsterdam

Wat zijn de gevolgen van een beenlengteverschil?

Een beenlengteverschil zorgt ervoor dat verschillende gewrichten van het lichaam ongelijk komen te staan. Zo zullen de knie, de heupen en het bekken aan de kant van het korte been naar beneden zakken. Zo kunt u last hebben van uw voeten, doordat u aan een kant een beetje op uw tenen gaat lopen. Op de lange termijn kunt u ook klachten ervaren aan uw knieën en heupen, doordat hier slijtage optreedt. Dit noemen we artrose.

De schouder aan de kant van het korte been zal niet mee zakken, omdat u hier onbewust voor zal corrigeren door deze op te trekken. Dit kan leiden tot een zijwaartse kromming in de wervelkolom, in de vorm van een “C” of “S”. Dit noemen we scoliose en kan zorgen voor een verhoogde spanning in de spieren van de rug, schouders en nek. Dit kan op zijn beurt leiden tot pijn in de (onder-)rug, schouders, nek en hoofd.

Fysiotherapie bij het behandelen van de klachten door een andere beenlengte

Met behulp van een verhoging in de vorm van een steunzool of een verhoging onder de schoen kan het beenlengteverschil gecompenseerd worden. Hiernaast kan het verschil in lengte worden gecorrigeerd door middel van een operatie. Dit is echter niet zomaar een ingreep. Wanneer de klachten op een minder invasieve manier verholpen kunnen worden, wordt dit sterk aangeraden. Fysiotherapie kan hierbij helpen.

Om u van uw klachten af te helpen, zal de fysiotherapeut eerst een volledig beeld schetsen van uw beenlengteverschil en de gevolgen ervan. Vervolgens zullen we gaan werken rond de gewrichten waar wordt gecompenseerd voor het beenlengteverschil. Door de spieren te versterken rond de gewrichten waar u klachten ervaart, zullen de betreffende gewrichten minder onder druk komen te staan.

Wanneer het beenlengteverschil zodanig groot is dat u toch een operatie moet ondergaan, kan de fysiotherapeut u begeleiden in het herstel hiervan. U wordt dan begeleid in het opnieuw leren lopen en in het versterken van uw beenspieren.

Fysiotherapie bij het verminderen van klachten door een andere beenlengte bij Fysio World Amsterdam

Onze fysiotherapeuten bij Fysio World Amsterdam zullen een volledig beeld schetsen van uw beenlengteverschil. Vervolgens zullen we een persoonlijk behandelplan opzetten, waardoor uw klachten zo snel mogelijk verholpen kunnen worden!

Heeft u nog vragen of wilt u starten met therapie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Afspraak maken?

U kunt gewoon bellen naar Fysio World Amsterdam. U kunt dan naar Roxanne of Birgit vragen.