Kan een kinder-fysiotherapeut helpen met lopen?

Uw kind struikelt en loopt niet graag

Is uw kind net begonnen met lopen, maar heeft u gemerkt dat uw kind dit niet graag uit zichzelf doet? Of heeft uw kind moeite met zijn of haar coördinatie en struikelt uw kind vaak? Een kinderfysiotherapeut kan in veel gevallen uw kind helpen en u voorzien van deskundig advies. Lees hieronder meer over de motorische ontwikkeling van kinderen en wat onze kinderfysiotherapeuten voor u kunnen betekenen.

Motorische ontwikkeling

De motorische ontwikkeling verloopt bij elk kind op een ander tempo, maar bij sommige kinderen verloopt de motorische ontwikkeling langzamer dan normaal. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat uw kind relatief laat leert zitten, kruipen en lopen. Deze en andere grote bewegingen zoals rollen, springen en zwaaien worden de grove motoriek genoemd. Dit zijn bewegingen waarbij het hele lichaam wordt gebruikt en coördinatie een grote rol speelt.

Sommige kinderen hebben moeite met de ontwikkeling van de grove motoriek. Ongeveer 5-10% van deze kinderen krijgt de diagnose Developmental Coordination Disorder (DCD). Vaak wordt bij deze kinderen gezien dat zij moeite hebben met leren lopen, onhandiger zijn en vaak struikelen. Soms kan een vertraagde motorische ontwikkeling ook duiden op neurologische aandoeningen, spierziekte of afwijkingen van de spieren en botten. Het is daarom van belang dat u uw kind laat onderzoeken door een kinderfysiotherapeut, kinderneuroloog of kinderarts wanneer u signalen ziet van problemen in de grove motoriek.

“Door middel van een uitgebreid vraaggesprek met de ouder en verschillende motorische testen, zal de kinderfysiotherapeut de oorzaak van de loopproblemen karakteriseren.”

– Fysio World Amsterdam

Tenenlopen bij peuters

Wanneer kinderen net leren lopen is het normaal dat ze op hun tenen lopen. De meeste kinderen lopen na enkele maanden op platte voeten. Bij sommige kinderen blijft het tenenlopen langer. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Tenenlopen kan veroorzaakt worden door een neurologische aandoening of spierziekte. Het hoeft echter niet zo te zijn dat tenenlopen wordt veroorzaakt door een afwijking. Soms is het een gewoonte die verdwijnt voor het tweede levensjaar. Dit wordt habituele tenenloop genoemd. Een kinderfysiotherapeutische behandeling kan in dit soort gevallen helpen bij het leren lopen op platte voeten.

Problemen in grove motoriek na een botbreuk

Het kan zijn dat uw kind niet graag loopt na het herstel van een botbreuk of operatie. Veel kinderen die een operatie hebben ondergaan of een botbreuk hebben gehad, vinden het spannend om hun benen weer volledig te belasten. Door de ontwikkeling en groei van het kind, kunnen problemen met lopen in de loop van de tijd verergeren. Orthopedische fysiotherapie voor kinderen kan in deze gevallen uitkomst bieden.

Orthopedische fysiotherapie voor kinderen

Orthopedie is een specialisme binnen de fysiotherapie gericht op problemen met de gewrichten, botten, spieren en pezen. Orthopedische fysiotherapie is daarom gespecialiseerd in mobiliteit, grove motoriek, coördinatie, spierkracht en stabiliteit. Spelenderwijs kan de kinderfysiotherapeut ervoor zorgen dat uw kind spierkracht traint en de benen weer op de juiste manier gebruikt.

Kinderfysiotherapie bij peuters en kleuters: hoe ziet de behandeling eruit?

In veel gevallen kan behandeling door een kinderfysiotherapeut uw kind helpen met problemen bij het lopen en u voorzien van advies op het gebied van de motorische ontwikkeling van uw kind. Door middel van een uitgebreid vraaggesprek met de ouder en verschillende motorische testen zal de kinderfysiotherapeut de oorzaak van de loopproblemen karakteriseren. Behandeling kan afhankelijk van het type klachten bestaan uit oefeningen gericht op de spierkracht, coördinatie en het volledig buigen en strekken van de benen of oefeningen om tenenlopen af te leren. Tijdens de oefeningen wordt spelenderwijs gewerkt aan de motoriek. Ook kan de kinderfysiotherapeut spelletjes meegeven aan de ouders om thuis te oefenen.

Een behandeling bij FysioWorldAmsterdam

Bij praktijk FysioWorldAmsterdam bent u voor kinderfysiotherapie aan het juiste adres. Daarnaast is onze praktijk gespecialiseerd in orthopedische klachten. Onze praktijk biedt een breed pakket aan behandelingen, waaronder kinderfysiotherapie, manuele therapie, echografie, sportfysiotherapie en EPTE. Ons team van specialisten staat altijd voor u klaar, waardoor u bij ons altijd binnen 48 uur terecht kunt. Neem gerust contact met ons op en dan kijken we samen hoe we uw kind het beste kunnen helpen.

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak