Onze zorg bij impingement klachten

Onze zorg bij impingement klachten

De term ‘impingement’ is de Engelse term voor het woord ‘inklemming’. De term impingement wordt voornamelijk gebruikt bij schouderklachten. Wanneer er sprake is van een impingement klacht in de schouder, wordt dus bedoeld dat er pijn ontstaat door de inklemming van een structuur. Vaak gaat het om de inklemming van een bot, spier, pees of slijmbeurs in het schoudergewricht.
Impingement klachten

De opbouw van het schoudergewricht

Het schoudergewricht bestaat uit verschillende botten die samen een geheel vormen. Het bestaat onder andere uit het schouderblad en het bot in de bovenarm. Tussen deze twee botten bevindt zich het schouderdak. Ook door het schouderdak lopen verschillende structuren, zoals spieren, pezen en slijmbeurzen.

Oorzaken van impingement

In het schouderdak kunnen structuren ingeklemd raken. Er zijn verschillende oorzaken voor de inklemming. Een van de oorzaken is een ontsteking van een van de structuren onder het schouderdak. Wanneer een spier, pees of slijmbeurs ontstoken raakt, begint het te zwellen. Deze zwelling neemt veel ruimte in beslag onder het schouderdak, waardoor de andere structuren in verdrukking raken. Een andere oorzaak van impingement is overbelasting. Bij overbelasting ontstaat er kalk in de pezen. Deze kalk neemt vervolgens extra ruimte in beslag waardoor andere structuren in verdrukking raken.

Ook kan er een verdrukking ontstaan wanneer de (rotatorcuff) spieren in de schouder niet goed werken. Wanneer deze spieren slecht functioneren door bijvoorbeeld zwakte, ontstaat er instabiliteit in het schoudergewricht. Hierdoor gaat de schouderkop te veel naar boven toe staan en wordt de ruimte onder het schouderdak verkleind. Dit leidt vervolgens tot een verdrukking van alle structuren onder het schouderdak.

Tot slot hebben mensen met een afwijkend schouderdak vorm een grotere kans om impingement te ontwikkelen. Dit is in sommige gevallen een aangeboren probleem, maar kan ook ontstaan na een breuk in de schouder.

Gevolgen van impingement

Impingement zorgt vaak voor pijn in de schouder en een beperking van beweging in het gewricht. Deze pijn is vaak al langer aanwezig en neemt vaak toe in intensiteit. De pijn is vaak bewegings-gerelateerd. Zo kan er pijn optreden bij het heffen van de arm boven schouderhoogte. Ook liggen op de schouder kan pijnlijk zijn. In sommige gevallen straalt de pijn ook uit naar de bovenarm.

“Het doel van de behandeling is het verminderen van de pijn en het herstellen van de bewegelijkheid van de schouder. Dit wordt onder andere bereikt door krachttraining.”

– Fysio World Amsterdam

De behandeling bij impingement

Het impingement syndroom kan worden vastgesteld door een fysiotherapeut of de huisarts. Ze verrichten verschillende bewegingsonderzoeken om de diagnose ‘impingement’ te stellen. Afhankelijk van de oorzaak wordt een behandeling opgesteld. Het doel van de behandeling is het verminderen van de pijn en het herstellen van de bewegelijkheid van de schouder. Dit wordt onder andere bereikt door krachttraining. Door middel van krachttraining wordt de belastbaarheid van de spieren in de schouder groter, waardoor de klacht in de toekomst ook minder snel terugkeert.

Het duurt vaak twee tot drie maanden tot er gesproken kan worden van herstel van de impingement klachten. Hierbij is het van groot belang dat er ook zelf actief gewerkt wordt aan het herstel. Ook is rust bij impingement belangrijk, vooral als er sprake is van impingement door overbelasting van het gewricht.

Vervolgens gaan we ook oefeningen doen die de spieren in beweging houden en die de spieren soepel houden. Hiermee werken we aan het voorkomen van terugkeer van de klachten.

Waarom Fysio World Amsterdam?

Bij de praktijk van Fysio World Amsterdam is orthopedische revalidatie een groot aandachtsgebied. Onze therapeuten zijn ervaren en goed opgeleid, waardoor ze u kunnen helpen met een snel en volledig herstel van uw impingement klachten.

Samen met u stellen wij een passend behandelplan op, dat aansluit bij uw klacht en uw wensen. Onze prioriteiten zijn het snel verminderen van eventuele pijnklachten, het herstellen van de beweeglijkheid en u helpen uw dagelijkse activiteiten zo snel mogelijk te hervatten. Hierbij staat de patiënt altijd centraal en wij kijken altijd naar het totale plaatje. Maak daarom voor een snelle en effectieve behandeling van uw impingement klacht direct een afspraak bij ons!

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak