Hulp van een fysiotherapeut bij klachten door een geïrriteerde kniepees

Klachten door een geïrriteerde kniepees

Snelle bewegingen, plots van richting veranderen en sprongen zijn erg belastend voor uw kniegewrichten. Ook bij beroepen waarbij lang met gebogen knieën wordt gewerkt, komen irritaties aan de kniepees veel voor. Als u pijn voelt in het gebied rond de knieën, kan dat wijzen op een geïrriteerde kniepees, ook wel de patellapees genoemd. Veel mensen krijgen hier last van. Als de klachten toenemen, is het verstandig om naar een fysiotherapeut te gaan. Wat kan een fysiotherapeut bij Fysio World Amsterdam precies voor u betekenen?

Wat is de patellapees?

Patella is Latijn voor knieschijf. De knieschijf is een stukje bot dat zich aan de voorkant van de knie bevindt. Deze kniepees, of in andere woorden, de patellapees, verbindt de dijbeenspier met het scheenbeen.

De kniepees loopt daarbij over de knieschijf. De kniepees wordt bij elke beweging van het kniegewricht belast. Deze pees is namelijk erg belangrijk bij het strekken van het kniegewricht.

Sporters hebben een grotere kans op pijn aan de patellapees. Springen of hardlopen veroorzaakt extra druk op de patellapees, waardoor deze pees kan gaan ontsteken. Dit wordt ook wel een ‘jumpersknee’ of ‘springersknie’ genoemd.

Patellapees

Oorzaken van een geïrriteerde patellapees

Langdurige overbelasting van de gewrichten in de knieën, leidt vaak tot irritatie van de patellapees. Meestal wordt één zijde van de pees getroffen, maar in 20 tot 30 procent van de gevallen zijn de patellapezen aan beide kanten ontstoken. De oorzaak bestaat in de meeste gevallen uit meerdere factoren. Factoren die kunnen zorgen voor een geïrriteerde patellapees zijn:

 

  • verkeerde beweging van de knie of het been;
  • overbelasting;
  • niet of onvoldoende uitvoeren van een warming-up en cooling-down;
  • te korte of stijve spieren, wanneer er bijvoorbeeld onvoldoende rekoefeningen zijn gedaan. Het is met name belangrijk om rekoefeningen te doen voor de spieren aan de voorkant van het bovenbeen, om zo een blessure te voorkomen;
  • verkeerde afzettechniek;
  • dragen van sportschoenen met een slechte schokdemping;
  • standafwijkingen van de onderbenen of de voeten;
  • overgewicht.

“Bij een geïrriteerde patellapees is onder andere rust erg belangrijk. Zonder rust kunnen de klachten nog veel erger worden.”

– Fysio World Amsterdam

Symptomen van een geïrriteerde patellapees

Pijn aan de knieschijf of direct eronder wijst op irritaties van de patellapees. De pijn is in het begin vaak te voelen bij het buigen van de knieën, bijvoorbeeld bij het traplopen of hurken. Daarnaast kan de knie rood en opgezwollen zijn. In een later stadium kan de pijn ook op rustmomenten optreden en weken of maanden aanhouden. Wanneer de pijn langer aanhoudt, spreken we van chronische pijn. In uitzonderlijke gevallen kan een chronische ontsteking ook leiden tot een scheur van de patellapees.

Behandeling bij een geïrriteerde patellapees

Bij een geïrriteerde patellapees is rust erg belangrijk. Het lichaam moet de kans krijgen om te herstellen. Wanneer de pijn na een tijdje niet verdwijnt, kan een fysiotherapie helpen de pijn te doen verminderen door middel van oefeningen. Deze spieroefeningen kunnen de pezen versterken en stabiliteit van de knie vergroten. Daarnaast kan shockwavetherapie helpen bij het herstel.

Wat is shockwavetherapie?

Tijdens shockwavetherapie wordt er gebruikt gemaakt van geluidsgolven. Deze golven verplaatsen zich onder druk door je huid naar de plek van de blessure. Op deze manier verbetert shockwavetherapie de bloedsomloop en stofwisseling in het gebied van de blessure.

Hierdoor wordt het lichaam gestimuleerd de blessure zelf te genezen, waardoor de pijn afneemt. Shockwavetherapie versnelt dus het natuurlijk herstel van het menselijk lichaam en wordt vaak toegepast bij mensen met peesklachten. De therapie wordt ervaren als licht onaangenaam en is dus niet erg pijnlijk.

Een behandeling bij Fysio World Amsterdam

Ook bij Fysio World Amsterdam werken we met shockwavetherapie. Bij Fysio World Amsterdam heeft iedere fysiotherapeut zijn of haar eigen specialisme. Hierdoor kunnen we snel schakelen. Op die manier kunnen wij u de vakkundige hulp aanbieden die u nodig heeft. Blijf niet rondlopen met uw klachten. Neem dus snel contact met ons op, zodat wij samen met u kunnen kijken hoe wij u het beste kunnen helpen.

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak