Hulp van een Fysiotherapeut bij Hielspoor klachten

Hulp van een Fysiotherapeut bij Hielspoor klachten

Hielspoor is één van die aandoeningen waarvan iedereen wel weet dat het heel erg vervelend kan zijn. Vaak is het noemen van “ik heb hielspoor” al genoeg, dan weet iedereen dat je wel een tijd last zult blijven houden.

De exacte oorzaak van hielspoor is veel minder goed bekend. Om die reden is het ook zo, dat mensen nog al eens andere zaken met hielspoor verwarren.

Omdat het voor de behandeling belangrijk is om vast te stellen of het om hielspoor gaat (Fásciïtis Plantaris) of om iets wat hier op lijkt, willen we u meer vertellen over de klacht. We leggen u meer uit over wat er aan de hand is bij hielspoor en waardoor het wordt veroorzaakt.

Vanzelfsprekend vertellen we u ook over de mogelijkheden om van de klachten af te komen! Onze therapeuten staan u bijvoorbeeld graag bij met speciaal op maat gemaakte zolen om de druk te verlichten en gerichte oefeningen om het herstel te bevorderen.

Wat is hielspoor precies

Hielspoor is pijn aan een grote pees aan de onderkant van de voet. Deze pees loopt van de tenen tot aan de hiel en op die laatste plaats kan de pees pijn doen. Vandaar de naam hielspoor.

Hoewel de klacht met name voorkomt bij personen van 40 tot 60 jaar, zien wij ook geregeld kinderen of jongeren met de klacht. Want ook bij hen kan de pees geïrriteerd raken.

Wanneer de pees te veel belast wordt door bijvoorbeeld langdurig staan maar ook door intensief lopen/sporten, kunnen de klachten optreden. Wanneer u een afwijkende vorm/stand van uw voeten heeft of in een minder goede conditie bent, dan heeft u een grotere kans op hielspoor.

Helaas gaan deze vaak niet zomaar uit zichzelf over en kunnen mensen een behoorlijke tijd last houden van hielspoor.

Hoe weet u of u hielspoor heeft?

Het echt vaststellen van hielspoor, moet door een expert worden gedaan. U kunt wel zelf een aantal signalen interpreteren om een inschatting te kunnen maken.

Het meest duidelijke signaal is pijn aan de onderkant van de voet, onder de hiel of net hiervoor. De pijn treedt zowel op bij lopen als bij staan en is vaak in de ochtend erger dan in de loop van de dag. Ook bij drukken op de hiel, voelt u pijn.

De pijn verdwijnt weer wanneer er geen druk op de voetzool wordt uitgeoefend.

Het vaststellen wordt gedaan door een expert zoals een fysiotherapeut of podotherapeut door de voet en de klachten te onderzoeken. Hierbij is geen foto of ander belastend onderzoek nodig.

“Hielspoor is pijn aan een grote pees aan de onderkant van de voet. Deze pees loopt van de tenen tot aan de hiel en op die laatste plaats kan de pees pijn doen. Vandaar de naam hielspoor. “

– Fysio World Amsterdam

Wat kunt u zelf doen bij hielspoor

Hielspoor kan lang aanhouden, een geïrriteerde pees is niet zomaar van de één op andere dag genezen. U bereikt vaak sneller resultaat wanneer u onder behandeling van een fysiotherapeut of podotherapeut staat.

U kunt in ieder geval de pijnlijke plek het beste zo min mogelijk belasten. Dit betekent niet dat u stil moet gaan zitten, maar wel dat u de voet ontlast wanneer de pijn hevig wordt. Loop dus niet te lang achter elkaar en ga niet te lang staan.

Het kan helpen om bepaald schoeisel te vermijden. Het is echter wel per persoon afhankelijk of dit nu juist hard schoeisel (met veel ondersteuning) of zacht schoeisel (met veel demping) is. Om die reden kan een therapeut u bijvoorbeeld zooltjes aanmeten om de plek te ontlasten zonder de rest van de voet te weinig te ondersteunen.

Hoe kan een fysiotherapeut u helpen bij hielspoorklachten

De therapeut zal u helpen bij het vinden van de juiste balans tussen belasting en ontspanning. Meestal zullen hierbij op maat gemaakte zolen worden ingezet. Deze hebben als voordeel dat u relatief pijnvrij op de voet kan staan zodat u wel kunt blijven bewegen.

Door deze beweging neemt de doorbloeding toe waardoor het herstel sneller gaat. Het is om die reden altijd aan te raden om te blijven bewegen.

Met specifieke rekoefeningen kan de pees soepeler worden wat opnieuw een dempend effect heeft op de pijn.
De combinatie van goede zolen met de juiste belasting en oefeningen, kan de duur van klachten sterk verkorten. Zeker wanneer de pijn al maanden aanwezig is, is de kans erg klein dat deze weggaat zonder ondersteuning.

Onze specialisten van footbasics hebben zowel de expertise om u te begeleiden bij de oefeningen als de apparatuur om de speciale zolen aan te meten en te vervaardigen. We komen graag met u in contact om te onderzoeken hoe we u kunnen helpen.

Afspraak maken?

U kunt gewoon bellen naar Fysio World Amsterdam. U kunt dan naar Roxanne of Birgit vragen.