Hoe kunnen wij je helpen wanneer je als vrouw zeurende pijn in de onderrug hebt?

In Nederland krijgt ongeveer 49 tot 70% van de bevolking ooit in hun leven te maken met lage rugklachten. Bij vrouwen komt pijn in de onderrug vaker voor dan bij mannen!

Zeurende pijn in de onderrug kan verschillende oorzaken hebben en deze is niet altijd even duidelijk. Wel kunnen er ook andere klachten bij komen als je te lang door blijft lopen met een zeurende pijn in de onderrug.

Het is dus belangrijk om zo snel mogelijk hulp in te schakelen van een fysiotherapeut, wanneer je klachten aan je onderrug krijg.

In dit artikel wordt meer informatie gegeven over wat mogelijke oorzaken zouden kunnen zijn wanneer je als vrouw last hebt van een zeurende pijn in je onderrug, hoe deze klachten verminderd kunnen worden en wat de rol van een fysiotherapeut hierin kan zijn.

Wat kunnen mogelijke oorzaken zijn van een zeurende pijn in de onderrug bij vrouwen?

Pijn in de onderrug kan bij mannen en vrouwen voorkomen. Veelvoorkomende oorzaken zijn dan overbelasting van de rug of een verkeerde houding. Wanneer we het hebben over mogelijke oorzaken van zeurende pijn in de onderrug bij vrouwen zijn er een aantal extra mogelijke oorzaken, bijvoorbeeld:

Het dragen van hakken; hierdoor veranderd de spierspanning in de benen, waardoor de spieren in de onderrug zich extra moeten aanspannen om rechtop te blijven lopen. Dit kan overbelasting van de onderrug veroorzaken.

Zwangerschap; tijdens de zwangerschap komt er extra druk op de onderrug door het extra gewicht wat wordt meegedragen.

Menstruatie; bepaalde hormoonachtige stoffen die aangemaakt worden tijdens de menstruatie kunnen zorgen voor menstruatiepijn in de buik en rug. Daarnaast kan de pijn in de buik tijdens het menstrueren, uitstralen naar de onderrug.

De overgang; Veranderingen in de hormoonhuishouding kunnen voor lage rugklachten zorgen.

Spierverkrampingen: Verkrampte spieren (bijvoorbeeld door een onjuiste houding of veel zitten) kunnen lage rugpijn geven

Wat kan een fysiotherapeut doen als je als vrouw last hebt van een zeurende pijn in je onderrug?

Een fysiotherapeut kan je helpen om op een veilige manier jouw conditie en kracht weer op te bouwen als dit is verminderd door de pijn in de onderrug. Daarnaast kan de oorzaak en ernst van de klachten in kaart worden gebracht.

Door middel van oefeningen kan de mobiliteit en kracht van de rug verbeterd worden, waardoor de rug weer op de juiste manier belast wordt. Daarnaast wordt de druk op de gewrichten in de ruggenwervel minder wanneer de spieren hieromheen sterker zijn.

Ook kan de fysiotherapeut kijken naar je houding en hier advies en oefeningen voor geven om overbelasting van de rug tegen te gaan.

Oefeningen voor spieren in andere gebieden zoals de heup/bil regio, bovenrug en schouders kunnen ook helpen om de belasting op de onderrug te verminderen.

Verder kunnen rek- en of massage oefeningen van de spieren in de onderrug helpen om spanning op deze spieren te verminderen, wat ook voor een verlichting van de pijnklachten kan zorgen.

vrouw met rugklachten

Fysiotherapie bij een zeurende pijn in de onderrug bij Fysio World Amsterdam

Heb jij last van een zeurende pijn in de onderrug en weet je niet goed wat de oorzaak hiervan is en hoe je er weer vanaf moet komen? De fysiotherapeuten van Fysio World Amsterdam zullen onderzoeken wat de oorzaak van jouw klachten zijn en bekijken wat ervoor nodig is om je zo goed mogelijk te kunnen helpen.

Eerst zullen we een anamnese afnemen en lichamelijk onderzoek doen, waarna er een gepersonaliseerd behandelplan opgesteld kan worden. Tijdens het hersteltraject word je goed begeleid om je zo snel mogelijk van je klachten af te helpen.

Neem contact op met Fysio World Amsterdam als je vragen hebt of voor het maken van een afspraak!

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak