Hoe kan fysiotherapie helpen bij aangezichtspijn?

Hoe kan fysiotherapie helpen bij aangezichtspijn?

Bij aangezichtspijn is er sprake van heftige pijnaanvallen in het gezicht. Deze pijnaanvallen kunnen erg vervelend zijn en u flink belemmeren in het dagelijks leven. Gelukkig kan fysiotherapie bijdragen aan het verminderen van de klachten bij aangezichtspijn.

In dit artikel leggen we uit wat aangezichtspijn is en wat veelvoorkomende oorzaken zijn. Daarnaast wordt besproken wat een fysiotherapeut kan betekenen bij het verminderen van de klachten bij aangezichtspijn.

Wat is aangezichtspijn?

Aangezichtspijn kenmerkt zich door heftige pijnscheuten in het gezicht die worden uitgelokt door prikkels die normaal geen klachten geven, zoals kou, bewegen of het aanraken van het gezicht. Meestal bevindt de pijn zich aan één zijde van het gezicht ter hoogte van het voorhoofd, de neus of de kaak.

Soms straalt de pijn uit naar de kin, neusvleugels of oren. De pijn wordt beschreven als een stekende en felle pijn die plotseling optreedt. De duur van de pijnaanvallen varieert van enkele seconden tot een aantal minuten en wordt afgewisseld met momenten van geen pijn.

Hoe vaak iemand last heeft van aangezichtspijn, verschilt per persoon. De meeste mensen ervaren een paar keer per dag een plotselinge, heftige pijn in het gezicht, terwijl anderen wel tientallen pijnaanvallen per dag hebben. Ook kan de pijn continu aanwezig zijn.

In dat geval spreken we van atypische aangezichtspijn. Soms gaat aangezichtspijn na enkele maanden of jaren vanzelf over, maar het kan ook zijn dat het langdurig aanwezig is of regelmatig terugkeert. Aangezichtspijn kan uw dagelijks leven dan ook behoorlijk beïnvloeden.

Hoe ontstaat aangezichtspijn?

De oorzaak van aangezichtspijn is vaak niet bekend. Waarschijnlijk wordt aangezichtspijn veroorzaakt door overprikkeling van de vijfde hersenzenuw, de nervus trigeminus.

De nervus trigeminus is verantwoordelijk voor het gevoel in het gezicht en bestaat uit drie zenuwbundels die uitmonden naar het voorhoofd, de neus en de onderkaak.

Wanneer een omliggend bloedvat tegen de nervus trigeminus aandrukt, kan dit zorgen voor overprikkeling. De zenuw wordt extra gevoelig voor bijvoorbeeld kou en aanraken. Dit wordt gevoeld als pijnscheuten in het gezicht.

Soms ontstaat aangezichtspijn door iets anders. Zo kan een kaakholteontsteking, gordelroos in het gezicht of een hersentumor ook zorgen voor aangezichtspijn.

Daarnaast kan de aandoening multiple sclerose (MS) zorgen voor aantasting van de nervus trigeminus en op die manier leiden tot aangezichtspijn.

Pijn aan gezicht

Wat kan fysiotherapie voor u betekenen bij aangezichtspijn?

Er zijn verschillende manieren om aangezichtspijn te behandelen. Zo kan in sommige gevallen aangezichtspijn met medicatie worden verholpen, terwijl er in andere gevallen wordt gekozen voor een operatieve behandeling. Ook een fysiotherapeutische behandeling kan worden ingezet om de klachten door aangezichtspijn te verminderen.

Wanneer u besluit met uw aangezichtspijn naar Fysio World Amsterdam te gaan, komt u terecht bij een van onze fysiotherapeuten, gespecialiseerd in dit type klachten.

Tijdens het eerste consult zal de fysiotherapeut middels een vraaggesprek en een kort lichamelijk onderzoek uw klachten uitgebreid in kaart brengen. Hierbij is er niet alleen aandacht voor uw klachten, maar wordt ook uw algehele gezondheid en lichamelijk functionaliteit meegenomen. Vervolgens wordt er in samenspraak met u een passend behandelplan opgesteld.

De fysiotherapeutische behandeling bij aangezichtspijn

De fysiotherapeut kan verschillende behandeltechnieken inzetten bij aangezichtspijn. Zo kan de fysiotherapeut mobilisatie technieken toepassen op de spieren, gewrichten en weefsels in het gezicht en de nek.

Dit zorgt voor een toename in de bewegingsvrijheid, een vermindering van eventuele spierspanning en een verbetering van de doorbloeding, wat resulteert in een vermindering van pijnklachten. Ook dry needling, het kort aanprikken van een triggerpoint (knoopje) in de spier, kan hiervoor worden ingezet.

Daarnaast zal de fysiotherapeut ook veel gebruikmaken van oefentherapie, gericht op het ontspannen en versterken van de spieren in en rondom het gezicht. Ontspannen maar sterke en stabiele spieren zijn belangrijk om de druk op de nervus trigeminus te verminderen. Hierdoor nemen de pijnklachten in het gezicht af, waardoor u niet langer belemmerd wordt in uw dagelijkse leven.

Fysiotherapie bij Fysio World Amsterdam

Heeft u last van aangezichtspijn? Bij Fysio World Amsterdam bent u aan het juiste adres. Onze fysiotherapeuten helpen u graag de klachten te verminderen. Bent u benieuwd wat onze fysiotherapeuten voor u kunnen betekenen of wilt u een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact op via het nummer 020 – 663 50 92 of stuur een e-mail naar [email protected]

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak