Het Belang van het Volledig Doorlopen van Drie Fases bij Sportfysiotherapie

Het Belang van het Volledig Doorlopen van Drie Fases bij Sportfysiotherapie

Fysiotherapie is een breed vakgebied waar jongeren en ouderen maar ook fitte en minder fitte mensen worden geholpen. Onze praktijk heeft orthopedische revalidatie als speerpunt. Dit zijn met name de trajecten bij een kwetsuur aan het bewegingsapparaat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een sportblessure of orthopedische operatie (heup, knie etc.)
Blessure sportfysiotherapie orthopedische revalidatie
Wanneer wij dus iemand begeleiden na een kruisbandblessure i.c.m. een hersteloperatie, dan kunnen wij een aantal zaken in het traject al voorspellen. Hoewel ieder lichaam anders is en ieder lichaam dus ook anders hersteld, zijn er fases in het herstel die iedere orthopedische revalidatie moet doorlopen. Zie dit als bouwen van een huis. Iedereen weet wel dat er een fundering nodig is voordat er muren en een dak worden gebouwd. Maar bijvoorbeeld net zo belangrijk is het schilderwerk om te voorkomen dat over een paar jaar de kozijnen gaan rotten en lekken.

Op dezelfde wijze kent de revalidatie van een kruisbandblessure ook verschillende fases. Deze fasen zijn niet alleen gericht op het terugkeren op een sportveld of naar een bepaalde levensstijl. Deze fasen zijn er ook op gericht om nieuwe blessures in de toekomst te voorkomen.

“Het doel van sportfysiotherapie is het verbeteren van uw bewegingsapparaat.”

– Fysio World Amsterdam

Drie Fasen van Herstel Bij een Knie Revalidatie

We onderscheiden dus drie fasen in het herstel van een zware knieblessure of na een knieoperatie. In het begin is het herstel vooral gericht op toename van de beweeglijkheid van de knie. Daarna richten we ons op stabiliteit, kracht en weerbaarheid.

1.     Beweeglijkheid van de Knie

Na een ingreep of zware blessure, is de knie vaak minder beweeglijk. Dit kan komen doordat er vocht in het gewricht zit of doordat structuren nog gezwollen zijn. Doordat de knie minder goed kan bewegen, kunnen bepaalde houdingen en oefeningen niet worden uitgevoerd. We beginnen daarom met werken aan deze beweeglijkheid. Hoe meer mogelijkheden tot bewegen de knie weer krijgt, hoe gerichter het herstel daarna kan worden, omdat er mogelijkheden voor training bijkomen.

2.     Stabiliseren en Versterken van de Knie

We willen de knie meer gaan belasten en om deze reden moet de knie stabieler en sterker worden. Denk hier dus aan oefeningen die gericht zijn op kracht. Niet alleen om de knie sterker te laten worden, maar ook de structuren hier omheen. Door de inactiviteit zijn meer onderdelen van uw lichaam verzwakt en alle delen moeten weer aansterken. U keert in deze fase ook weer terug naar de dagelijkse activiteiten.

3.     Terugkeren naar Sport/Leven

In de laatste fase keert u weer terug naar uw sport of eventuele meer uitdagende dagelijkse activiteiten. Vaak lijkt het aan het begin van deze fase al alsof u alles weer kunt. Maar deze fase is extreem belangrijk om (nieuwe) blessures te voorkomen. Het is namelijk iets anders om zelf rustig een oefening te doen dan dat het is om een duel uit te vechten. Of om een lange, zware training in de sportschool te doen. De knie lijkt hier vaak al weer in orde, maar heeft nog een periode nodig om ook “overcapaciteit” op te bouwen zodat de knie bestand is tegen dynamische belasting of vermoeidheid.

Orthopedische Revalidatie bij Fysio World Amsterdam

Onze praktijk is ingericht op de groeiende behoefte van mensen om te herstellen in hun eigen omgeving. Dit betekent dat wij kennis en ervaring leveren, maar dat wij ook de mogelijkheden bieden om thuis zelfstandig de oefeningen en trainingen te doen.

Het is bij ons dus mogelijk om samen met een sportfysiotherapeut een programma op te stellen dat gebaseerd is op uw persoonlijke situatie. We doen testen om uw situatie precies in kaart te brengen en op basis van uw behoefte maken we een persoonlijk herstelplan.

We komen graag met u in contact om uw revalidatie met u te plannen.

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak