Met fysiotherapie herstellen van hamstringklachten

Met fysiotherapie herstellen van hamstringklachten

Hamstringklachten kunnen knap vervelend zijn, doordat ze uw sport en soms ook uw dagelijks leven kunnen beperken. Met name veel sporters krijgen last van hamstringklachten. In dit artikel leest u meer over het herstellen van hamstringklachten en hoe fysiotherapie hierbij een helpende hand kan bieden.

Hamstringklachten herstellen

Hamstringblessure

Hamstring

De hamstring is een groep spieren aan de achterkant van het bovenbeen. Deze groep spieren zorgt ervoor dat de heup kan strekken en dat de knie kan buigen en draaien (indien de knie gebogen is). Bovendien helpt de hamstring bij het stabiliseren van de knie.

Oorzaken

Bij een hamstringblessure is er sprake van een beschadiging of irritatie van hamstrings. Deze ontstaat vaak bij explosieve bewegingen tijdens het sporten, zoals het aanzetten van een sprint, het plotseling afremmen, het maken van een sliding of het maken van een spagaat. Door zo’n beweging wordt de hamstring te zwaar belast, waardoor er acuut een verrekking of (in)scheuring optreedt. Hamstringblessures kunnen ook geleidelijk ontstaan bij bijvoorbeeld marathonlopers.

Risicofactoren

Hamstringblessures komen het meest voor bij voetbal, hockey, tennis en atletiek. Bij deze sporten worden er veel explosieve bewegingen gemaakt. Naarmate u ouder wordt, is het risico op een hamstringblessure groter. Daarnaast wordt de kans op een hamstringblessure vergroot wanneer u al eens eerder een blessure aan de hamstring heeft gehad. Vermoeidheid en een onvoldoende warming-up zijn ook risicofactoren voor een hamstringblessure.

“Er zijn heel veel verschillende oorzaken van chronische rugpijn, daarom zijn er ook veel verschillende behandelingen “

– Fysio World Amsterdam

Hamstringklachten

Bij een hamstringblessure voelt u hevige pijn aan de achterkant van uw been. De pijn is fel (het lijkt op een messteek) en gaat gepaard met een gevoel van kramp. De pijn wordt erger wanneer u uw hamstring aanspant of rekt. U kunt uw been moeilijk buigen en lopen doet pijn. Soms wordt de achterzijde van het been stijf of ontstaat er na een aantal dagen een blauwe plek.

Een hamstringblessure is in te delen op verschillende gradaties van ernst:

  • Graad 0: Er is geen schade aan de spier. De plek van blessure is licht gevoelig, maar er is geen zwelling. Bij dagelijkse activiteiten merkt u niks tot weinig van de pijn, maar bij sporten voelt u wel lichte pijn.
  • Graad 1: Er is een beetje schade aan de spier. De plek van blessure is gevoelig, maar er is geen zwelling. U kunt pijnvrij wandelen, maar het buigen van uw knie doet pijn.
  • Graad 2: Er is schade aan de spier. Er is een zwelling en/of lichte bloeduitstorting. De hamstring doet pijn, met name wanneer er op gedrukt wordt. Wandelen en fietsen doet pijn, u kunt de knie moeizaam buigen.
  • Graad 3: De spier is gescheurd. U kunt de hamstring niet meer aanspannen. Er is een (blauwe) zwelling. Lopen doet pijn of lukt alleen nog maar met krukken. De pijn straalt uit naar spieren om de hamstring heen.

Behandelen met fysiotherapie

Acute fase

Als de hamstringblessure net is ontstaan, is het belangrijk dat u eerst rust houdt. Ook kunt u de hamstring koelen en hoog houden, zodat de zwelling en pijn afnemen en u snel kunt starten met het herstel. Het is erg belangrijk dat u pijnlijke bewegingen vermijdt, totdat u weet wat de ernst van uw blessure is.

Diagnose

Om een diagnose te kunnen stellen, vragen de fysiotherapeuten bij Fysio World Amsterdam naar de manier waarop de blessure is ontstaan. Ook doen onze fysiotherapeuten een lichamelijk onderzoek, waarbij er wordt gelet op factoren zoals bewegingsbeperkingen en pijn. Soms is het niet direct duidelijk of de hamstring wel of niet gescheurd is. Dan is er aanvullend onderzoek nodig in de vorm van een echo of een MRI-scan. Aan de hand hiervan kunnen onze fysiotherapeuten de ernst van de blessure bepalen en u de meest geschikte behandeling bieden.

Behandeling

Voor een goed en vlot herstel van uw hamstring is ondersteuning door fysiotherapie van groot belang. Er zijn verschillende manieren waarop we uw hamstringblessure kunnen behandelen, zoals spiergenezende oefeningen, tapen en het stimuleren van de doorbloeding. De behandeling is afhankelijk van de ernst van de blessure. De fysiotherapeuten van Fysio World Amsterdam kijken graag naar wat de meest gepaste behandeling is.

Het is belangrijk dat de hamstring voldoende rust krijgt om te herstellen, maar met alleen rust wordt de hamstring niet sterker. Tijdens het revalidatieprogramma wordt er aandacht besteed aan spierversterkende oefeningen, zodat uw hamstring weer belastbaar wordt en u terug kunt komen op uw oude sportniveau. Met de juiste begeleiding van onze fysiotherapeuten zorgen we er samen voor dat u de hamstring weer volledig kunt belasten. Hierdoor voorkomen we dat er een nieuwe blessure ontstaat.

Als u (weer) pijnvrij kunt lopen of joggen, wil dit niet gelijk zeggen dat u weer kunt gaan sporten. De hamstrings zijn met name gevoelig voor explosieve bewegingen, die tijdens het sporten plaatsvinden. Hoe snel u het sporten weer kunt oppakken, hangt van meerdere factoren af. Doorgaans kunt u binnen 4 tot 6 weken weer beginnen met sporten. Het is belangrijk om uw programma rustig op te bouwen om zo een nieuwe blessure te voorkomen. Het doseren van de hoeveelheid training kan best lastig zijn. Gelukkig kunnen de fysiotherapeuten van Fysio World Amsterdam u hierbij helpen!

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak