Hoe kan een fysio u helpen wanneer u wakker ligt van de lage rugpijn?

Hoe kan een fysio u helpen wanneer u wakker ligt van de lage rugpijn?

Als u last heeft van lage rugpijn kan dat u op allerlei manieren erg belemmeren. Het is dan ook maar een schrale troost dat 50 tot 80% van de volwassenen ooit in het leven last krijgt van lage rugpijn. Door dit grote aantal zien wij veel patiƫnten met lage rugpijn in onze praktijk en hebben we daardoor de ervaring en expertise in huis om u te helpen bij uw klachten. In dit artikel leggen we uit wat lage rugpijn inhoudt en vertellen we wat fysiotherapie hierin voor u kan betekenen.

Is er iets kapot in mijn rug als ik last heb van lage rugpijn?

Waarschijnlijk weet u wel hoe rugpijn voelt. Het kan zeurende of stekende pijn zijn en het kan ervoor zorgen dat u uw rug minder goed kunt gebruiken, bijvoorbeeld doordat bepaalde bewegingen zeer doen of doordat de rug simpelweg niet ver genoeg kan bewegen.

Hoewel het duidelijk is hoe rugpijn voelt, kunt u zich natuurlijk wel afvragen wat er in de rug aan de hand is. Het antwoord op deze vraag is helaas niet zo simpel. Vaak liggen er verschillende oorzaken ten grondslag aan lage rugpijn en alleen in heel uitzonderlijke gevallen (minder dan 1%) is er sprake van een aantoonbaar probleem, zoals een fractuur of ontstekingen.

In de rest van de gevallen ontstaat lage rugpijn vaak door een combinatie van factoren, zoals de bouw van uw lichaam, mentale processen, sociale factoren en combinaties met andere aandoeningen (bijvoorbeeld artrose).* In veel gevallen is er dus geen sprake van beschadigingen van de botten en spieren in de rug. Toch betekent dit niet dat uw klachten alleen ‘tussen uw oren’ zitten.

Wat is er dan wel aan de hand in mijn rug?

Rugklachten kunnen ervoor zorgen dat u in een vicieuze cirkel belandt, waarin uw lichaam oplossingen zoekt om de pijn te verlichten. Helaas zorgt dit ervoor dat er pijn in andere structuren ontstaat. Het compenseren zorgt dan dus voor een verergering van de klachten.

Lage rugklachten resulteren vaak in een stijve rug, waarin de spieren te strak zijn aangespannen. Uw lichaam compenseert dan bijvoorbeeld door een andere houding aan te nemen. Het gevolg is dat allerlei structuren in de rug overbelast raken. Dit is dan ook waar meestal de pijn in de lage rug vandaan komt.

Hoe ontstaat overbelasting van de rug?

Lage rugpijn ontstaat dus doordat verschillende structuren in de lage rug overbelast raken. Overbelasting kan op verschillende manieren ontstaan. Voorbeelden zijn mentaal of fysiek zwaar werk, monotoon werk, overgewicht en obesitas. Deze factoren zorgen ervoor dat de rug hoger wordt belast dan wat hij aankan. Naast deze risicofactoren kunnen ook een depressie, roken en andere aandoeningen zorgen voor lage rugpijn.

“Samen stellen we een behandelplan op, waarbij aandacht wordt besteed aan het verlichten van de pijnklachten en het voorkomen van een terugkeer van de klachten.”

– Fysio World Amsterdam

Hoe kan fysiotherapie helpen bij aanhoudende lage rugpijn?

De klachten die gepaard gaan met lage rugpijn kunnen u erg belemmeren in het dagelijks leven. De pijn kan af en toe op komen zetten of voortdurend aanwezig zijn. Daarnaast kunt u er fysiek en mentaal erg moe van worden. Gelukkig kan de fysio u hierbij helpen.

Allereerst wordt er door middel van een onderzoek bepaald of het verstandig is om langs de huisarts of een specialist te gaan (de zogenoemde ‘rode vlaggen’). Als dit niet het geval is, gaat de fysiotherapeut verder met het diagnostisch proces. Hierbij wordt er zorgvuldig gekeken naar uw rug en wordt er een vragengesprek uitgevoerd, waarbij de fysio u vragen stelt over uw klachten en over verschillende factoren uit uw leven (bijvoorbeeld uw baan en thuissituatie). Met het onderzoek wil de fysio onder andere uitzoeken waardoor de klachten in stand worden gehouden.

Op basis van het onderzoek en uw eigen wensen en voorkeuren stelt de fysiotherapeut een behandelplan op. Hierbij wordt ten eerste aandacht besteed aan het verlichten van de pijnklachten en ten tweede aan het voorkomen van een terugkeer van de klachten in de toekomst.

De combinatie van een juiste houding met sterkere spieren, zorgt voor ontspanning van de pijnlijke plekken en verlichting van de pijn.

Fysiotherapie bij lage rugpijn

Bij Fysio World Amsterdam helpen we u graag van uw aanhoudende lage rugpijn af. Neem gerust contact met ons op als u een afspraak wilt maken of als u vragen heeft.

Vervolgens gaan we ook oefeningen doen die de spieren in beweging houden en die de spieren soepel houden. Hiermee werken we aan het voorkomen van terugkeer van de klachten.

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak