Fysiotherapie na een knieschijf luxatie

Een knieschijf luxatie is vaak even schrikken, het doet pijn en het vertrouwen in je knie kan worden geschaad. Maar gelukkig kan je door de hulp van Fysio World Amsterdam weer terugkeren naar je oude zelf, zonder pijn en met volledig vertrouwen in je knie.

In onderstaand artikel lees je wat een knieschijf luxatie is, welke klachten daarbij veel voorkomen en hoe fysiotherapie je kan helpen.

Wat is een knieschijf luxatie?

Een knieschijf luxatie wordt ook wel een patella luxatie genoemd. Een knieschijf luxatie treedt op wanneer de knieschijf uit de groeve van het bovenbeen schiet. Je kunt je knieschijf zien als een soort schild voor de voorkant van de knie dat normaal gesproken op en neer beweegt in de groeve tijdens het buigen en strekken van de knie.

Een knieschijf luxatie kan optreden wanneer er kracht wordt uitgeoefend op de knie in een bepaalde richting, waardoor de knieschijf uit zijn normale positie schiet. Er zijn verschillende oorzaken waardoor dit kan gebeuren, namelijk:

Spierzwakte: Wanneer je onvoldoende kracht hebt in de spieren die de knieschijf stabiliseren, is de kans op een knieschijf luxatie groter.

Anatomische factoren: Iedereen zijn kniegewricht is anders, zo kan een abnormale vorm van de groeve waarin de knieschijf loopt de kans op luxatie vergroten.

Trauma-moment: Een direct letsel aan de knie, zoals een klap of verdraaiing, kan leiden tot een knieschijf luxatie.

Aangeboren afwijkingen: Sommige mensen hebben mogelijk aangeboren afwijkingen, zoals hypermobiliteit, die de stabiliteit van de knieschijf beïnvloeden.

Welke klachten horen bij een knieschijf luxatie?

Meestal is er sprake van onmiddellijke pijn in de knie. Daarnaast is er kans op een zwelling als reactie van je lijf op het letsel. Veel mensen ervaren na een knieschijf luxatie een gevoel van instabiliteit in de knie. Sommige ervaren ook een hoorbare knak of pop op het moment van de luxatie. Daarnaast kan door deze klachten van pijn, zwelling en instabiliteit, de bewegingsvrijheid van de knie beperkt zijn. 

In sommige gevallen kan de knieschijf vanzelf terugkeren naar zijn normale positie, maar in andere gevallen is een medische interventie nodig om de knieschijf op zijn plaats te zetten. 

Knie uit de kom

Hoe kan Fysio World Amsterdam je helpen?

Wanneer de knieschijf terug zit op zijn normale positie is het herstel nog niet volledig. Een geschikt behandelplan is belangrijk om eventuele herhaalde luxaties te voorkomen. Fysiotherapie na een knieschijf luxatie is gericht op het verminderen van pijn, het herstellen van de normale functie van de knie en dus het voorkomen van verdere luxaties.

Door middel van massage- en mobilisatietechnieken probeert de fysiotherapeut de pijn en eventuele zwelling te verminderen. Zodra er minder pijn en zwelling is kan de tweede fase van het herstel starten. Met name spierversterkende oefeningen en balans- en coördinatietraining zijn belangrijk om weer volledig te herstellen van de knieschijf luxatie. Hiermee zal ook je vertrouwen in je knie, dat mogelijk verdwenen was, worden vergroot.

Het behandelplan is altijd persoonlijk

Het behandelplan wordt aangepast op basis van je individuele omstandigheden. Naast de oefeningen in de praktijk krijg je ook instructies voor thuisoefeningen voor een sneller herstel. De fysiotherapeut zal het behandelplan aanpassen op basis van je herstel zodat je geleidelijk terug kan keren naar normale activiteiten, zonder over- of onderbelasting.

In ernstige gevallen of bij herhaalde luxaties kan chirurgische interventie worden overwogen om de stabiliteit van de knieschijf te herstellen, hierbij kan Fysio World Amsterdam je begeleiden.

Voel je welkom bij Fysio World Amsterdam

Fysio World Amsterdam heeft al meer dan 30 jaar ervaring en is naast reguliere fysiotherapie ook gespecialiseerd in orthopedische klachten. Hierdoor kunnen wij er samen voor zorgen dat je de vakkundige hulp krijgt die je nodig hebt.

Blijf niet rondlopen met pijn, vragen of twijfels. Neem nu contact met ons op en wij kijken samen met jou hoe wij je het beste kunnen helpen om te werken naar een fit leven.

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak