Fysiotherapie na een Achillespeesoperatie
Fysiotherapie na een Achillespeesoperatie
De achillespees is een belangrijke pees in het enkelgewricht. De pees brengt de kracht van de kuitspier over naar de enkel en naar de voet. Als de kuitspier aanspant, trekt deze aan de achillespees die vervolgens uitrekt en de hak omhoog tilt.
Hierdoor is lopen, rennen en springen mogelijk. Soms rekt de achillespees te ver of te snel uit. Daardoor kan er schade ontstaan aan de pees, zoals scheurtjes of irritatie. Als de impact extreem groot is, dan kan de achillespees ook afscheuren. Een achillespeesoperatie is ingrijpend maar kan soms nodig zijn om de pees te reconstrueren. Maar hoe ga je na de operatie verder?
Oorzaak van Achillespeesrupturen
De meeste achillespeesoperaties bestaan uit reconstructies van gescheurde achillespezen. De meeste achillespeesrupturen vinden plaats bij mannen en vrouwen tussen de 30 en 50 jaar. Dit heeft alles te maken met weefsel dat ouder wordt en dus zwakker. In combinatie met het feit dat mensen na hun 50e levensjaar gemiddeld minder vaak en minder intensief sporten.
Niet alleen gescheurde achillespezen moeten geopereerd worden, soms heeft de operatie een andere oorzaak. Dit is bijvoorbeeld een stuk dood weefsel dat verwijderd moet worden en het verlengen of verkorten van de achillespees.
Wat de oorzaak van de operatie ook is, de revalidatie is vaak best pittig.
Herstel van een Achillespeesoperatie
Doordat ook de achillespees slecht doorbloed is, worden er weinig bouwstoffen aangeleverd om te herstellen. De hersteltijd na een achillespees operatie is dan ook ongeveer 12 maanden voor een optimaal resultaat.
Tussendoor is al wel snel weer veel mogelijk zoals lopen en rustig rennen Maar u kunt tot een jaar na de operatie last houden van uw achillespees.
“Het doel van fysiotherapie is het herstellen en aansterken van uw spieren.”
– Fysio World Amsterdam
Behandeling door een Fysiotherapeut
Als de achillespees weer gebruikt mag worden is begeleiding wenselijk of soms zelfs noodzakelijk. Neem contact met ons op om een afspraak te maken voor een intake consult. Hierbij zult u samen met een van onze kundige fysiotherapeuten een plan opstellen voor de behandeling.
Onze fysiotherapeut zal u vragen stellen over uw activiteiten in het dagelijks leven en uw prioriteiten voor het herstel. Daarna zal er een fysiek onderzoek plaatsvinden.
Iedereen heeft een ander lichaam wat op een andere manier werkt en reageert. Om een zo persoonlijk mogelijk behandelplan op te stellen, moet de fysiotherapeut weten hoe de pezen en spieren in uw onderbeen, enkel en voet werken en hoe u deze weer van plan bent te gaan gebruiken.
Behandelfases bij Achillespeesrevalidatie
De eerste stap in de behandeling is altijd krachttraining. U heeft een aantal weken met uw voet in het gips gezeten en de spieren weinig gebruikt. Deze zullen dus veel kracht zijn verloren. Om een tweede blessure te voorkomen moet u zo snel mogelijk deze kracht terug zien te krijgen. Als u stevig op beide voeten kunt staan, wordt er rustig gewerkt aan zelfstandig lopen. Na 3 maanden kunt u in de meeste gevallen weer goed lopen. Hierna kan worden opgebouwd naar rennen en springen.
Onthoud wel dat iedereen anders op de behandeling kan reageren. Afhankelijk van de leeftijd, geslacht en de ernst van de aandoening, zal de revalidatie korter of langer duren. Onze fysiotherapeut zal een behandeling geven die het best past bij uw fase in de revalidatie.
Hierdoor zult u zo snel mogelijk en zo goed mogelijk herstellen van deze ingrijpende operatie.
Pijn of moeite met bewegen?
Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak