Revalidatie na een heupoperatie

Een goede revalidatie is een groot verschil

De heupoperatie is een steeds meer toegepaste operatie bij ouderen. Het plaatsen van een kunstheup is daardoor een van de meest voorkomende ingrepen in Nederland. De operatie en de plaatsing van een nieuwe heup, zijn echter maar een deel van het gehele traject. Na de operatie is sprake van een revalidatie periode waarbij het gewricht gecontroleerd weer gebruikt gaat worden. In deze periode kunnen wij u ondersteunen bij het opnieuw gebruiken en belasten van het gewricht. Door op gecontroleerde wijze het gebruik en de beweging weer op te bouwen, begeleiden wij u door het revalidatie traject om uw heup weer (volledig) te gebruiken.

Wat gebeurt er direct na de operatie

Na de operatie mag u meestal snel weer uit bed. Vaak mag u zelfs de dag na de operatie al voorzichtig uit bed. U kunt dan bijvoorbeeld via de rand van het bed in een stoel gaan zitten.

Wanneer dit in de eerste dagen goed gaat, kunt u proberen om kleine stukjes te gaan lopen. Dit gebeurt dan wel met ondersteuning om het gewricht niet direct te zwaar te belasten.

Het is belangrijk om snel na de operatie weer in beweging te komen, dit houdt de spieren rondom de kunstheup soepel en bewegelijk.

“De essentie van revalidatie is aandacht “

– Fysio World Amsterdam

Hoe lang duurt revalidatie van een heupoperatie

De revalidatie periode is afhankelijk van het gestel van degene die een nieuwe heup heeft ontvangen. Meestal duurt de revalidatie enkele maanden. De revalidatie begint met staan en het kleine stukjes lopen met ondersteuning. Na verloop van tijd wordt meer de focus gelegd op het op eigen kracht lopen en bewegen.

De periode waarin op krukken of met andere hulpmiddelen gelopen moet worden, is meest 4 tot 6 weken. In deze periode kunt u geleidelijk aan meer gaan belasten en minder steunen op kruk of looprek.

Wat kunt u weer doen na de revalidatie?

Het herstel na de operatie is vanzelfsprekend niet alleen afhankelijk van de revalidatie. De conditie van het gewricht en de structuren rondom het gewricht, zijn sterk van invloed op het resultaat.

Wanneer u bijvoorbeeld last heeft van osteoporose, dan is de kans groter dat u blijvende klachten houdt. Ook de algemene conditie heeft invloed op het effect van de operatie en de revalidatie. Een betere conditie kan u dan ook helpen tijdens en na het revalideren.

Om deze reden richten wij ons bij de revalidatie niet alleen op de heup en het gebied rondom de heup. Door oefeningen te doen die het hele lichaam stimuleren, hopen wij een betere algehele gezondheid te bereiken. Dit heeft een sterk verbeterend effect op de revalidatie.

Het doel van de revalidatie is dan ook om u zelfstandig weer zoveel mogelijk te laten doen. Denk hierbij aan alledaagse dingen als lopen, fietsen, persoonlijke verzorging en het huishouden.

Hoe kunt u revalideren bij Fysio World Amsterdam

Onze praktijk heeft goede contacten met zowel huisartsen als andere zorginstellingen in Amsterdam (Oost). Hierdoor zijn wij op de hoogte van de achtergrond van uw klacht. Dit betekent dat wij beslagen ten ijs komen.

Ook is het mogelijk om zelf contact met ons op te nemen. We zullen dan samen met u een effectief behandelplan opstellen.

Indien u vrijblijvend meer informatie wilt hebben over de mogelijkheden of kosten van uw revalidatie dan helpen wij u graag telefonisch of per mail verder!

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak