Fysiotherapie bij een gebroken elleboog

Fysiotherapie bij een gebroken elleboog

De elleboog is een prachtig gewricht. Soepel, sterk en onvermoeibaar. Maar helaas toch ook kwetsbaar, wanneer er op een vervelende manier plotseling druk op wordt gezet. Dan kan de elleboog breken, bijvoorbeeld door een val of botsing.

Een gebroken elleboog is een botbreuk in het midden van de arm in het gebied van het gewricht. Het ellebooggewricht maakt het mogelijk de onderarm te buigen, strekken en te draaien. De voornaamste oorzaak van een gebroken elleboog is een trauma, zoals het vallen op de elleboog of het vallen op een uitgestrekte arm.

Een gebroken elleboog kan iedereen overkomen, maar komt bij kinderen het vaakst voor. Een fysiotherapeut kan u helpen op het moment dat uw arm in het gips of mitella zit, maar ook erna.

Wat houdt een fysiotherapeutische behandeling bij Fysio World Amsterdam precies in? Dat vertellen we u in deze blog.

Wat is een gebroken elleboog en hoe ontstaat deze?

Het lijkt heel logisch, een gebroken elleboog is natuurlijk een elleboog die gebroken is… Maar wat bedoelen we hier nou precies mee? Welke botten kunnen er dan gebroken zijn en is een scheurtje in het bot ook al een breuk?

Elleboogfracturen zijn botbreuken die zich kunnen voordoen in een van de botten in de omgeving van het ellebooggewricht. Het gewricht bestaat uit drie botten: het bovenarmbot – in het Latijn de humerus – het spaakbeen, ook wel de radius en de ellepijp, in andere woorden de ulna.

Vaak hoort iemand een knap of plop bij de elleboog op het moment dat er een breuk ontstaat. Een elleboogbreuk kan ontstaan door een val of door een klap op de hand, pols, elleboog of schouder. De breuk kan bestaan uit een barst in het bot, een gesplinterd bot of het splijten van het bot.

“Met behulp van een persoonlijk behandelprogramma worden de mobiliteit en kracht in de elleboog verbeterd, de zwelling verminderd en het gebruik van de arm voor het dagelijks leven en sport herstelt.”

– Fysio World Amsterdam

Symptomen van een gebroken elleboog

Een gebroken elleboog kan heel belemmerend zijn in het dagelijks leven. Het is dus belangrijk dat u de symptomen die hierbij passen weet te herkennen.

Wanneer u last heeft van een gebroken elleboog, kunt u de volgende symptomen ervaren:

  • matige tot ernstige pijn tijdens het bewegen van de arm
  • strakheid, stijfheid of kramp in de arm
  • zwelling, roodheid, gevoelloosheid of blauwe plekken in het gebied van de breuk
  • knarsend of vastlopend gevoel in de elleboog
  • misvorming van het bot
  • gevoeligheid voor aanraking en het warm aanvoelen van de arm
  • gevoelloosheid in de elleboog, onderarm, pols of hand

Het stellen van de diagnose

Als een fysiotherapeut vermoedt dat er sprake is van een gebroken elleboog, zal uw therapeut u naar een arts verwijzen. De arts kan dan een röntgenfoto aanvragen. Op de röntgenfoto is de breuklijn en de plaats van de breuk goed te zien. Afhankelijk van het type breuk, kan de arts gips of een mitella voorschrijven. Wanneer de breuk heel ernstig is zal er een operatie nodig zijn.

Tijdens een lichamelijk onderzoek kan uw fysiotherapeut kijken of er schade is aan andere gewrichten of spieren en vaststellen dat de zenuwen en bloedvaten in uw arm niet door het gebroken bot zijn aangedaan.

Fysiotherapie na een gebroken elleboog

Fysiotherapie kan het herstel van een gebroken elleboog versnellen. Fysiotherapeuten stellen een persoonlijk behandelprogramma op voor mensen met een gebroken elleboog. Met behulp van dit behandelprogramma worden de mobiliteit en kracht in de elleboog verbeterd, de zwelling verminderd en het gebruik van de arm voor het dagelijks leven en voor sport herstelt. Fysiotherapeuten helpen ook om problemen met andere gebieden in de arm, hand, pols en schouder te voorkomen. Deze problemen zouden kunnen ontstaan doordat de elleboog is geïmmobiliseerd met gips of een spalk.

Ook wanneer uw arm in het gips of in een mitella zit, kunt u al terecht bij een fysiotherapeut. Afhankelijk van de hoeveelheid beweging, die de arts voorschrijft voor uw type breuk, zal de fysiotherapeut oefeningen met u gaan doen om ervoor te zorgen dat de schouder, pols en hand in beweging blijven.

Fysio World Amsterdam voor snel en volledig herstel

Bij Fysio World Amsterdam hebben we veel verschillende specialisten in huis. Dit betekent dat wij u vele behandelingen kunnen bieden zodat u altijd de zorg krijgt die aansluit op uw hulpvraag. Tijdens het hersteltraject wordt u begeleid om u zo snel mogelijk van uw klachten af te komen. Neem contact op met Fysio World Amsterdam als u vragen heeft of voor het maken van een afspraak!

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak