Fysiotherapie beter dan opereren bij etalagebenen

Achtergrond van etalagebenen

Etalagebenen worden veroorzaakt door vernauwingen in de slagaderen van benen. Door deze vernauwing en verkalking komt er minder bloed in de benen. Dit geeft weinig klachten in rust. Dan is er niet veel bloed nodig en zijn de slagaderen in staat om aan de vraag te voldoen. Wanneer er wordt bewogen, dan is er meer bloed nodig. Dit bloed wordt niet voldoende aangevoerd en dat zorgt voor klachten. De benen kunnen pijnlijk worden en moeilijk te bewegen zijn.
Fysiotherapie bij Artrose
Hier komt ook de kenmerkende naam vandaan. Mensen krijgen door de pijn in hun benen een looppatroon dat steeds onderbroken is. Kleine stukjes lopen worden gevolgd door pauzes om benen rust te gunnen.

Een patroon dat vergelijkbaar is met het wandelen langs en kijken naar etalages.

Zorg bij etalagebenen: Fysiotherapie

De Universiteit Maastricht heeft in een groot onderzoek bekeken wat de beste zorg is bij patiënten met etalagebenen. De uitkomst was verrassend: gespecialiseerde fysiotherapie.

Dit is voor ons geen verrassende uitkomst, wij zien al jaren goede resultaten bij onze begeleiding van patiënten met etalagebenen.

“De essentie van goede zorg is aandacht”

– Fysio World Amsterdam

Looptraining bij etalagebenen

De meest effectieve zorg is een meerlaagse behandeling. Hiermee worden meerdere oefeningen en adviezen aangeboden.
Er wordt bijvoorbeeld gestart met looptraining en leefstijladviezen. Door anders en meer te lopen, verbeterd de algehele conditie en de doorbloeding van de benen.

Hierdoor nemen de klachten af en krijgt de patiënt weer meer mogelijkheden om te bewegen. De patiënten met looptraining hoeven na deze fysiotherapie minder vaak te worden geopereerd dan patiënten die al in de eerste plaats geopereerd zijn.

Dat betekend dat er vaker een tweede operatie nodig is na een eerste operatie dan dat er geopereerd moet worden na looptraining door een gespecialiseerde fysiotherapeut.

Waarom volgt niet iedereen looptraining bij een fysiotherapeut?

De looptraining is dus erg effectief. En daarnaast ook nog eens minder belastend dan een operatie. Toch wordt de looptraining nog relatief weinig voorgeschreven. Een van de redenen hiervoor is de relatieve onbekendheid bij artsen.

Een tweede reden is de vreemde manier van vergoeden door de verzekeraars. Een operatie is bekend en wordt vergoed. De meer effectieve looptraining wordt dit vaak maar gedeeltelijk.

Geen onbetekenend probleem

Er zijn naar schatting zo’n 400.000 mensen die last hebben van slechte slagaderen in hun benen en daardoor etalagebenen. Dat zijn enkel de mensen in Nederland, wereldwijd gaat het over 200 miljoen mensen. Al deze mensen zouden gebaat kunnen zijn door de juiste hulp van een fysiotherapeut.
looptraining etalagebenen

Onze aanpak van etalagebenen

Bij Fysio World Amsterdam bieden we een traject aan waarin we patiënten begeleiden met etalagebenen. Onze hulp bestaat uit meerdere onderdelen.

We doen specifieke oefeningen en trainingen om het looppatroon te verbeteren. Door het bewegen en het gebruik van spieren en vaten, neemt de doorbloeding in de benen toe.

Door de betere techniek is het lopen zelf minder belastend. De verbeterde conditie vervolgens zorgt voor een betere doorstroming van bloed door het hele lichaam.

Naast het werken aan het lopen zelf, begeleiden we u ook met leefstijladviezen. Welke gedragingen in uw leven houden de klachten in stand. En welke veranderingen kunnen uw gezondheid positief beïnvloeden.

Juiste de combinatie van leefstijl en training, zorgt voor een prachtig resultaat!

Ons doel is dan ook altijd; zoveel mogelijk herstel van mobiliteit en pijnvrij bewegen.

Wij helpen u graag bij etalagebenen

Onze therapeuten hebben ruime ervaring met klachten als pijn, krachtverlies en minder gevoel in de benen. Met onze behandeling pakken wij op meerdere manieren de etalagebenen aan.

We maken graag kennis om samen te bespreken op welke wijze wij u kunnen helpen.

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak