Fysiotherapie bij sporters met voetklachten

Fysiotherapie bij sporters met voetklachten

Tijdens het sporten is de belasting van het lichaam erg hoog. Vooral de voeten worden zwaar belast, hete hele gewicht rust hier immers op.

Het is daarom ook niet gek dat voetklachten bij sporters regelmatig voorkomen. In dit artikel leggen we van een aantal van de meestvoorkomende voetklachten uit hoe ze ontstaan en hoe ze behandeld kunnen worden.

Voorkomen van voetklachten tijdens het sporten

Soorten voetklachten

Er zijn veel verschillende soorten voetklachten die kunnen verschillen in bijvoorbeeld oorzaak, duur en intensiteit. Daarnaast kunnen de klachten ook tussen mensen flink verschillen. Waar een klacht voor de één alleen wat lastig is, kan die voor een ander heel veel levensplezier wegnemen. We nemen u mee langs een aantal van de meest voorkomende voetklachten bij sporters.

Hielspoor
Onder uw voet loopt een spier van de tenen tot aan de hiel. We spreken van hielspoor wanneer de pees van deze spierpijnklachten geeft. Hielspoor ontstaat in veel gevallen door het te lang en te vaak belasten van deze pees. Het geeft dan ook vooral pijn tijdens het lang moeten staan of lopen en is daarnaast vaak pijnlijk bij druk op de hiel. Als u last heeft van hielspoor is het verstandig om te blijven bewegen. Wel is het belangrijk om in belasting te minderen.

Hallux valgus
Een hallux valgus is een scheefstand van de grote teen. De vergroeiing van de teen is in veel gevallen het gevolg van slecht schoeisel en erfelijkheid. De grote teen speelt een belangrijke rol bij het lopen. Door de scheefstand, kunnen pezen en gewrichten rondom de grote teen verzwakken, waardoor andere delen van de voet dit moeten compenseren. Deze compensatie kan overbelasting veroorzaken, waardoor pijn kan ontstaan.

Pijnklachten elders in het lichaam als gevolg van voetklachten
Een andere stand van de voet kan leiden tot een disbalans in de gehele keten. Andere gewrichten, waaronder knieën, moeten hierdoor compenseren met het risico dat ze overbelast raken. Hierdoor kunnen klachten in de voet ook voor problemen elders in het lichaam zorgen en pijnklachten geven.

“Tijdens het sporten is de belasting van het lichaam erg hoog. Vooral de voeten worden zwaar belast, hete hele gewicht rust hier immers op.”

– Fysio World Amsterdam

Het ontstaan van voetklachten

Voetklachten bij sporters kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Zo kunnen ze het gevolg zijn van al bestaande blessures. De klachten van deze blessure kan door de hevige belasting op de voet tijdens het sporten juist dan naar voren komen.

Grofweg zijn voetklachten op te delen in twee categorieën: acuut ontstane voetklachten en klachten als gevolg van overbelasting. Acuut ontstane klachten ontstaan vaak door een val. Overbelastingsklachten ontstaan geleidelijk en worden steeds erger.

Klachten aan de voeten kunnen ook komen door problemen in andere gewrichten. Zoals eerder benoemd is het lichaam een keten van allerlei gewrichten. Als er ergens in het lichaam een disbalans is, kan dit leiden tot compensatie in andere gewrichten of segmenten.

Op deze manier kan de oorzaak van uw voetklachten, zich elders in het lichaam bevinden.

Voorkomen van voetklachten tijdens het sporten

Veel sportblessures kunnen voorkomen worden door het treffen van de juiste preventieve maatregelen. Een aantal van deze maatregelen zijn hieronder opgenoemd:

  • Doe een goede warming-up
  • Draag goede schoenen
  • Train op een goede looptechniek
  • Bouw het trainingsprogramma langzaam op

Een behandeling van de fysiotherapeut

Voetklachten zijn goed te behandelen door de fysiotherapeut. Uw behandeling hangt af van uw klachten en uw voorgeschiedenis. De eerste afspraak bij de fysiotherapeut zal dan ook bestaan uit een gesprek waarin uw voorgeschiedenis wordt besproken en een onderzoek wordt gedaan naar uw klachten.

Verdere behandeling hangt volledig af van de soort blessure die u heeft. In veel gevallen geeft de fysiotherapeut u oefeningen met als doel de spieren in de voet te versterken en de mobiliteit van de voet te herstellen. Naast oefentherapie kan de fysiotherapeut u ook helpen met een advies over goed schoeisel.

Bij zowel klachten ten gevolge van hielspoor als hallux valgus kan het dragen van een nachtspalk geadviseerd worden. Een nachtspalk zorgt ervoor dat de aangedane structuren in de nacht op spanning gehouden worden, zodat u er overdag minder last van heeft.
Op dezelfde manier kunnen speciaal aangemeten zooltjes, zorgen voor minder belasting bij het bewegen.

Een behandeling bij FysioWorldAmsterdam

Heeft u last van terugkerende pijn aan uw voeten? Neem gerust contact met ons op! Bij FysioWorldAmsterdam werken ervaren therapeuten die u graag helpen bij het behandelen van uw klachten. Bij ons bent u van harte welkom!

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak