Onze fysiotherapeutische zorg bij spanningshoofdpijn
Onze fysiotherapeutische zorg bij spanningshoofdpijn
In het dagelijks leven worden hoofdpijnklachten vaak niet serieus genomen. Doordat iedereen wel eens hoofdpijn ervaart, wordt er vaak gedacht dat het bij het leven hoort. In de meeste gevallen van hoofdpijn is er sprake van spanningshoofdpijn. Maar liefst 60% van de mensen die hiermee kampt, wordt sterk beperkt in hun werk en sociale contacten. Het is dus belangrijk om de klachten serieus te nemen. Bent u benieuwd hoe fysiotherapie kan helpen bij het verminderen van spanningshoofdpijn? Lees dan snel verder!
Welke factoren kunnen tot spanningshoofdpijn leiden?
De klachten kunnen ook het gevolg zijn van een andere aandoening. Denk hierbij aan bloedarmoede, hoge bloeddruk, chronische verkoudheid, neusbijholte-ontsteking, gebitsaandoeningen of een allergie. Hiernaast zien we soms dat hoofdletsel in het verleden en het voorkomen van hoofdpijn in de familie het risico op spanningshoofdpijn verhogen.
“Hoewel veel mensen zich beperkt voelen in het dagelijks leven wanneer de spanningshoofdpijn optreedt, is het het beste om toch actief te blijven en een gezonde leefstijl aan te houden.”
– Fysio World Amsterdam
Maar hoe wordt spanningshoofdpijn dan precies veroorzaakt?
Er zijn drie soorten spanningshoofdpijn: milde, episodische en chronische spanningshoofdpijn. Indien u minder dan 1 dag per maand of niet meer dan 12 dagen per jaar kampt met de klachten, is er sprake van de milde variant. We spreken van episodische spanningshoofdpijn wanneer de klachten maximaal 15 dagen per maand en minstens 3 maanden per jaar aanwezig zijn. Wanneer de hoofdpijn minstens 15 dagen per maand gedurende 3 maanden aanwezig is, kampt u met chronische spanningshoofdpijn.
Zoals hiervoor duidelijk is geworden kunnen er veel verschillende factoren ten grondslag liggen aan spanningshoofdpijn. Hoe deze factoren precies leiden tot spanningshoofdpijn is niet bekend. Wel weten we dat mensen met chronische spanningshoofdpijn minder grijze stof hebben in de hersengebieden, wat geassocieerd is met pijn.
Wat zijn de symptomen van spannings-hoofdpijn?
Fysiotherapie bij de behandeling van spanningshoofdpijn
Wanneer u een verkeerde houding heeft, verkeerde bewegingen maakt of wanneer uw nek of schouders vast zitten, is een fysiotherapeut de aangewezen persoon om u te helpen. Door het masseren en oprekken van de spieren zorgen we voor een betere doorbloeding en ontspanning. Met behulp van oefentherapie werken we aan het verbeteren van uw houding en aan het leren ontspannen van de spieren.
U kunt pijnstillers slikken wanneer de pijn toch te hevig is. Het is wel belangrijk om hiermee op te passen, want wanneer u bij hoofdpijn te vaak pijnstillers gebruikt, kan dat juist extra hoofdpijn geven.
De behandeling van spanningshoofdpijn bij FysioWorldAmsterdam
Heeft u nog vragen of wilt u starten met uw herstel? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!
Pijn of moeite met bewegen?
Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak