Fysiotherapie bij schouder uit de kom

Fysiotherapie bij schouder uit de kom

Schouder uit de kom. Het is vervelend, pijnlijk en je wilt voorkomen dat het in de toekomst nog een keer gebeurt. In dit artikel wordt besproken hoe het schoudergewricht in elkaar zit, wat de oorzaken zijn voor een schouder uit de kom, de symptomen, de diagnose en hoe fysiotherapie kan helpen bij het herstel.
Fysiotherapie bij schouder uit de kom

Hoe zit het schoudergewricht in elkaar?

Het schoudergewricht behoort tot de kogelgewrichten, wat betekent dat deze in (bijna) alle richtingen kan bewegen. Het gewricht bestaat uit een kop (het ronde uiteinde van de bovenarm) en een kom (die in het schouderblad zit) en is een relatief complex gewricht.

De belangrijkste structuren zijn het schouderblad, bovenarm, sleutelbeen, labrum met gewrichtskapsel, ligamenten en spieren die er samen voor zorgen dat de schouder stabiel is en goed kan bewegen.

Oorzaken van een schouder uit de kom

Er zijn verschillende mogelijkheden waardoor de schouder uit de kom kan schieten. Bij ongeveer 10% van alle sportblessures is de schouder betrokken. Een van de meest voorkomende oorzaken is door een trauma. Hierbij schiet de kop uit de kom door grote krachten van een beweging, botsing of val. Vaak worden bij een trauma schouderstructuren (kapsels, ligamenten, banden) uitgerekt die er normaal voor zorgen dat de schouder in de kom blijft.

Een tweede oorzaak kan zijn dat er sprake is van een geleidelijke uitrekking van het kapsel en de banden. Dit is vaak het geval bij sporters die veel bovenhandse bewegingen uitvoeren zoals volleyballers, zwemmers en honkballers. Door de geleidelijke uitrekking ontstaat er een te grote beweeglijkheid van het gewricht waardoor de schouder uit de kom kan raken.

“Schouder uit de kom. Het is vervelend, pijnlijk en je wilt voorkomen dat het in de toekomst nog een keer gebeurt. “

– Fysio World Amsterdam

Wat zijn de symptomen van schouderinstabiliteit?

De kop van de bovenarm kan gedeeltelijk uit de kom schieten (sub luxatie) of helemaal (totale luxatie). Bij een sub luxatie is het zo dat naarmate de instabiliteit van de schouder toeneemt de klachten en symptomen erger zullen worden. De schouder kan soms los aanvoelen wat vaak gepaard gaat met een gevoel van krachtverlies. Daarnaast kan men bij bepaalde posities van de bovenarm het gevoel ervaren dat de schouder uit de kom wilt schieten.

Wanneer er sprake is van een totale luxatie is er vaak direct sprake van een felle pijn en een verdikking van de schouder. Daarnaast kan ook nog sprake zijn van zwelling, verdoofd gevoel, krachtverlies en verkleuring. In beide gevallen zult u veel pijn ervaren en kunt u de schouder niet of slechts beperkt gebruiken.

Diagnose

Na een eerste luxatie zal de schouder terug moeten worden gezet door een arts. Aan de hand van het verhaal van de patiënt en een lichamelijk onderzoek weet de arts vaak voldoende, echter wordt er regelmatig toch nog radiologisch onderzoek gedaan om de richting van de luxatie in beeld te brengen en om eventueel verder letsel (zoals een botbreuk of spierscheur) uit te sluiten.

Na het terugzetten, heeft het schoudergewricht tijd nodig om te herstellen. Het dragen van een mitella voor ongeveer 1-2 weken is dan ook erg belangrijk. Wanneer u veel pijn heeft de eerste paar dagen kunt u koelen met ijs (altijd een theedoek ertussen) en eventueel pijnstillers nemen volgens voorschrift van uw arts.

Hoe kan Fysiotherapie helpen bij een schouder uit de kom?

De revalidatie van de schouder zal met name gericht zijn op het versterken van de spieren rond de schouder om de stabiliteit van het gewricht te verbeteren. In eerste instantie zullen onze fysiotherapeuten de focus leggen op het vergroten van de beweeglijkheid van de schouder.

De eerste paar weken nadat de schouder uit de kom is geweest is het belangrijk dat de schouder alleen rustig en zonder al te veel belasting getraind wordt. Vervolgens kan er geleidelijk aan worden begonnen met spierversterkende oefeningen van de schouder. Hiermee zal de spiercontrole verbeteren en de stabiliteit van het gewricht toenemen. Het revalidatietraject zal gemiddeld zo’n zes tot acht weken duren.

Bij Fysioworld Amsterdam begrijpen wij dat elke patiënt uniek is en dus maatwerk nodig is om de juiste zorg en ondersteuning te kunnen bieden. Bovendien zijn wij gespecialiseerd in orthopedische klachten. Dus mocht u schouderklachten hebben, wacht dan niet langer en neem contact met ons op!

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak