Fysiotherapie bij pijnklachten door een jumpers knee
Sporten, snel van richting veranderen, plots stoppen of vertrekken en sprongen maken, is allemaal belastend voor het kniegewricht. Wanneer u klachten ervaart, kan het zijn dat u te maken heeft met een jumpers knee, overbelasting van de patellapees.
Een jumpers knee wordt ook wel springersknie of patella tendinopathie genoemd en komt het vaakst voor bij mannen tussen de 18 en 35 jaar die veel sporten. Belasting kan pijn veroorzaken en wanneer u er niks aan doet, kan de pees scheuren.
Wat kunt u doen tegen de klachten en hoe helpt een fysiotherapeut bij Fysio World Amsterdam u daarbij? Dat vertellen we u graag!
Het kniegewricht
De patellapees verbindt de dijbeenspier via de knieschijf met het scheenbeen. De pees wordt dus met elke beweging van de knie belast. Wanneer de patellapees langdurig overbelast wordt, ontstaat een jumpers knee.
Oorzaken van een jumpers knee
De jumpers knee ontstaat door overbelasting van de patellapees. Dit begint vaak met acute overbelasting, waarbij heel kleine scheutjes in de pees ontstaan. Wanneer het lichaam niet voldoende rust krijgt en dus onvoldoende tijd heeft om te herstellen, ontstaan er na de training weer hele kleine scheurtjes, de tendinose.
Er is dus een disbalans tussen de mate van belasting en de belastbaarheid van de kniepees. Uiteindelijk leidt dit tot een verminderde peeskwaliteit. De klachten komen veel voor bij sporten met veel sprongbelasting, zoals basketbal en volleybal. Maar ook zijn er veel hardlopers en veld sporters met deze klachten.
Daarnaast treden de klachten sneller op wanneer u te zwaar bent of wanneer de spieren in uw benen stijf of niet sterk genoeg zijn.
Symptomen die passen bij een jumpers knee
In het begin ervaart u vaak alleen klachten tijdens en na het sporten. Deze pijn wordt erger als de knie meer belast wordt. Wanneer u dan stopt met sporten ervaart u ook geen pijn. Bij langdurige overbelasting kunnen de klachten echter wel blijven in rust en gaan ze niet meer weg.
De meest voorkomende klachten zijn pijn aan de onderzijde van de knieschijf, zwelling en stijfheid.
Het stellen van de diagnose jumpers knee
Wanneer alles tijdens het lichamelijke onderzoek duidelijk is geworden, hoeft er verder geen onderzoek gedaan te worden met behulp van een echo of röntgenfoto. In sommige gevallen is dit wel nog nodig, wanneer het onduidelijk is.
Behandelen van een jumpers knee
Een fysiotherapeut kan u begeleiden zodat u de juiste oefeningen op een goede manier uitvoert. Een beetje pijn tijdens de training is niet schadelijk, zolang het niet te erg wordt. Hiervoor kunt u medicijnen innemen, zoals paracetamol.
Een behandeling bij Fysio World Amsterdam
Blijf niet rondlopen met pijn, vragen of twijfels. Neem nu contact met ons op en wij kijken samen met jou hoe wij u het beste kunnen helpen en te werken naar een fit leven.
Pijn of moeite met bewegen?
Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak