Fysiotherapie bij klachten door MTSS
Fysiotherapie bij klachten door MTSS
Heb je last van scheenbeenklachten? Dan ben je zeker niet de enige. Uit de literatuur blijkt dat de incidentie van het mediaal tibilaal stress syndroom (MTSS) ligt tussen de 4% en 36%. MTSS is een andere benaming voor shinsplint, oftewel klachten aan het scheenbeen.
In dit artikel wordt besproken wat MTSS is, wat de oorzaken zijn voor MTSS, wat de klachten zijn die hierbij komen kijken en hoe fysiotherapie de oplossing kan zijn voor jouw klachten.
Wat is MTSS?
MTSS staat voor mediaal tibiaal stress syndroom. Dit wordt meestal scheenbeenirritatie of shinsplint genoemd, omdat de aandoening vaak pijn oplevert aan de binnenkant van de scheen. MTSS ontwikkelt zich wanneer er te veel druk op de structuren van het scheenbeen wordt uitgeoefend. De spieren die hechten aan het scheenbeen kunnen een overbelasting op het bot veroorzaken.
MTSS is één van de meest voorkomende sportblessures en tast zowel de spier aan de binnenkant van het scheenbeen aan als het bot waaraan deze vastzit. Deze sportblessure treft met name sporters waarbij bewegingen zoals rennen, springen en andere herhaalde ‘hoge-impactbelastingen’ een grote rol spelen. Hierbij kan men denken aan sporten zoals hardlopen, sprinten, basketballen en turnen.
“Bij milde klachten kan men al snel verbetering boeken door het aanpassen van de belasting op het scheenbeen of door ander schoeisel te gebruiken.”
– Fysio World Amsterdam
Oorzaken van MTSS
Overgewicht is volgende mogelijke oorzaak voor het ontwikkelen van pijnklachten. Wanneer je te maken hebt met overgewicht, kan de druk op de onderste extremiteiten toenemen, waardoor bepaalde structuren extra worden belast. Tot slot kun je pijnklachten aan het scheenbeen ervaren wanneer je een verminderde beweeglijkheid en stabiliteit hebt van de enkel of de heup.
MTSS kent verschillende klachten, waaronder pijn aan de binnen- en voorkant van het scheenbeen. De pijn is vaak zeurend en scherp en wordt erger bij aanraking van het pijngebied. Vaak ervaart men klachten bij het neerzetten en afzetten van de voet. Meestal trekken de klachten weg na een warming-up, maar kan de pijn weer optreden tijdens de training en na de training.
De behandeling van MTSS
Het herstel van MTSS hangt af van de mate waarin je klachten ervaart. Bij milde klachten kan men al snel verbetering boeken door het aanpassen van de belasting op het scheenbeen of door ander schoeisel te gebruiken. Bij hevige klachten kan je soms weken tot maanden last van houden van pijn. Daarom is het goed om hulp te zoeken van een fysiotherapeut zodra je last krijgt van klachten.
In eerste instantie zal de fysiotherapeut de oorzaak van de MTSS klachten willen achterhalen. Op deze manier kan de fysiotherapeut namelijk het juiste behandelplan in samenspraak met jou opstellen. Vervolgens zal de fysiotherapeut zeer waarschijnlijk de volgende adviezen geven om de pijn te verlichten:
-
- vermijd belastende activiteiten en trainingen zo veel mogelijk;
- koel het gevoelige gebied;
- doe oefeningen die de spieren rondom de scheen kunnen stretchen;
- masseer het geblesseerde weefsel.
Verder zal de behandeling bestaan uit het uitvoeren van oefeningen om de zwakke spieren te versterken. Een evaluatie van de looptechniek en eventuele adviezen wat betreft het juiste schoeisel kunnen helpen om de pijnklachten van MTSS te behandelen. Andere mogelijke behandelvormen zijn het uitvoeren van shockwave therapie, medical taping en dry needling. Bij de behandeling van zal vaak een combinatie van verschillende soorten behandelmethoden worden gebruikt.
Hulp bij MTSS klachten bij Fysio World Amsterdam
Pijn of moeite met bewegen?
Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak