Fysiotherapie bij klachten door een spierscheuring

Fysiotherapie bij klachten door een spierscheuring

Wanneer spiervezels beschadigd raken en daardoor scheuren, spreken we van een spierscheuring. Spierscheuringen kunnen variëren in ernst, waarbij er in het meest erge geval een volledige ruptuur optreedt.

Dit type letsel komt vaak voor bij sporters. Veelvoorkomende spierscheuringen vinden plaats in het bovenbeen, de kuit, de schouder en in de onderrug.

De oorzaken van een spierscheuring

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van een spierscheuring. Een scheuring treedt op als gevolg van een plotselinge en krachtige samentrekking van de spier, overmatige rek of overbelasting van de spier, of trauma zoals een directe klap op de spier.

De kans op een spierscheuring is groter bij het sporten. Het abrupt versnellen tijdens hardlopen of het ontvangen van een harde trap bij het voetballen zijn bekende voorbeelden van oorzaken van een spierscheuring.

De symptomen van een spierscheuring

Vaak gaat een spierscheuring gepaard met acute pijn. Deze pijn blijft lang aanhouden en binnen enkele uren ontstaat er een zwelling en een blauwe plek rondom het gebied van de spierscheur. Een spierscheuring heeft vaak ook een verlies van functie van de spier tot gevolg. 

Daarnaast leidt een ruptuur in de meeste gevallen tot een verminderde spierkracht. Hierdoor is een spierscheuring een vervelende klacht die het dagelijkse leven flink beïnvloed. 

Spierscheuring

Veelvoorkomende spierrupturen

Er zijn veel verschillende spieren die als gevolg van een blessure of trauma beschadigd kunnen raken. Enkele spieren waarbij spierscheuringen veel voorkomen zijn:

De hamstring: Een scheur in de hamstring is een veel voorkomende blessure bij sporters, met name bij sporters die veel sprints uitvoeren. Een scheur van deze spiergroep gaat gepaard met een plotselinge, scherpe pijn aan de achterkant van het bovenbeen.

De kuitspier: Bij het optreden van een scheur in de kuitspier, spreken we van zweepslag. Deze blessure komt vaak voor bij sporten waarbij plotse versnellingen vereist zijn, zoals bij basketbal. Klachten omvatten pijn in de kuit. Soms kan er een knappend geluid hoorbaar zijn op het moment dat de blessure ontstaat.

De lies: Sporten die plotselinge bewegingen van de benen vereisen, zoals voetbal, kunnen leiden tot scheuren in de spieren aan de binnenkant van het dijbeen. Dit geeft pijn en zwelling in de liesstreek en leidt vaak tot problemen met lopen.

De biceps: Een scheur in een biceps komt vaak voor bij krachtsporten, zoals gewichtheffen. Deze scheur heeft voornamelijk pijn en spierzwakte tot gevolg, waardoor het buigen van de arm lastig kan worden. Soms is er een knobbeltje voelbaar op de plaats waar de bicepspees is gescheurd.

De rotator cuff: Een ruptuur in de rotator cuff treedt op in de schouder en kan leiden tot pijn en zwakte. Ook kan het zorgen voor moeilijkheden bij het heffen van de arm en beperkingen in de beweging van de schouder.

De triceps: Spierscheuringen in de triceps treden vaak op bij sporten waarbij de elleboog constant dezelfde beweging maakt. Bij een tricepsscheur is er vaak sprake van pijn aan de achterzijde van de bovenarm. Ook zijn er vaak klachten van moeite bij het buigen of strekken van de elleboog.

De behandeling van een spierscheur in de acute fase

De eerste paar dagen na een spierscheuring worden ook wel de ‘acute fase’ genoemd. In deze fase kan de blessure het best behandeld worden via het ‘RICE-protocol’. RICE staat voor rust, ijs, compressie en elevatie.

Door dit toe te passen zullen de zwelling, pijn en ontsteking langzaam afnemen, waardoor het ook weer mogelijk is om de spier te gaan bewegen. Het is belangrijk om de spier binnen de pijngrenzen te bewegen om te voorkomen dat er verder letsel van de spier optreedt.

De hulp van een fysiotherapeut bij een spierscheuring

Na de acute fase volgt er een periode van herstel waarbij de spier steeds meer gebruikt kan worden, met als einddoel dat de spier weer net zo goed functioneert als voor het optreden van de spierscheur. Dit proces kan erg lang duren en soms kan er onbedoeld verdere schade optreden aan de spier.

Om dit te voorkomen is het belangrijk om onder begeleiding van een professional, zoals een fysiotherapeut, te werken aan het herstel van de spier. Er zijn verschillende technieken die een fysiotherapeut kan toepassen bij het herstellen van een gescheurde spier:

Oefentherapie: fysiotherapeuten kunnen specifieke oefeningen aanbevelen om de spier te versterken en het bewegingsbereik te vergroten. Deze oefeningen kunnen variëren afhankelijk van de locatie en ernst van de spierscheuring.

Stretching: het uitvoeren van zorgvuldige rek- en mobilisatieoefeningen kan helpen bij het herstellen van de flexibiliteit van de spier zonder verdere schade te veroorzaken.

Functionele training: bij sommige spierscheuringen kunnen spieren helemaal niet meer gebruikt worden. Bij het herstel van de spier is het dan noodzakelijk om oefenen met het verrichten van ‘normale’ bewegingen, zoals lopen, rennen of het reiken naar objecten op hoogte.

Littekentherapie: als er sprake is van littekenvorming in de spier, kan een fysiotherapeut massagetechnieken en andere modaliteiten gebruiken om het littekenweefsel soepeler te maken en het weefsel te genezen.

Het herstelproces van een spierruptuur kan variëren afhankelijk van de ernst van de spierscheuring, de locatie en andere individuele factoren. De fysiotherapeut kan een individueel behandelplan voor u opstellen.

Hiermee wordt voorkomen dat er overhaast wordt teruggekeerd naar het oude niveau van intensieve fysieke activiteit met het risico op permanente schade. Het doel van de behandeling van een fysiotherapeut is om de spier volledig te herstellen en de kans op herhaling van de blessure te minimaliseren.

Waarom Fysio World Amsterdam?

Bij Fysio World Amsterdam zijn wij gespecialiseerd in het behandelen van sportblessures, waaronder spierscheuringen. Wij zullen samen met u een behandelplan opstellen om u zo snel en zo veilig mogelijk te helpen om terug te keren naar uw oude niveau.

Maak daarom direct een afspraak!

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak