Fysiotherapie bij kinderen met Osgood Schlatter

Fysiotherapie bij kinderen met Osgood Schlatter

Tijdens de groei worden je botten langer en breder. De plek waar je spieren en pezen aan je botten vastzitten bestaat dan nog deels uit zacht kraakbeen. Echter kan door intensief sporten een grotere trekkracht op deze kwetsbare plekken ontstaan. Een mogelijk gevolg hiervan is een ontstekingsreactie die kan zorgen voor pijn en zwelling.

Komt deze ontstekingsreactie voor net onder de knie, dan wordt er gesproken van Osgood Schlatter. Welke sport je ook beoefent, je bent graag in beweging en dat wil je waarschijnlijk ook graag zo houden. Desondanks kan pijn en zwelling tijdens of na het sporten als gevolg van Osgood Schlatter enorm vervelend en zelfs hinderlijk zijn. Herken je deze klachten? Fysiotherapie zou voor jou een uitkomst kunnen bieden!

Wat is Osgood Schlatter?

Osgood Schlatter is een pijnlijke ontsteking van de aanhechting van de kniepees op het scheenbeen. De plaats waar deze pees aanhecht heet tuberositas tibiae. Bij kinderen bestaat dit nog uit kraakbeen en bij volwassenen uit bot. Tijdens de groei worden de trekkrachten op de tuberositas groter, vooral bij sporten waarbij veel gerend en gesprongen wordt. Hierdoor kunnen kleine beschadigingen met ontstekingsverschijnselen ontstaan.

Deze ontstekingsverschijnselen komen doorgaans voor bij kinderen in de groei. Osgood Schlatter komt vooral voor bij meisjes tussen 8 en 14 jaar. Bij jongens is dit iets later, namelijk tussen 10 en 16 jaar. De klachten komen vooral voor bij jongens die veel aan sport doen en in hun groeispurt zitten. Zodra de knie is uitgegroeid en de groeischijven zich hebben gesloten, verdwijnen de klachten vanzelf. Dit kan soms wel één tot twee jaar duren.

Symptomen die horen bij Osgood Schlatter

Klachten die horen bij Osgood Schlatter zijn groei-gerelateerde klachten. Patiënten hebben vooral last van pijn bij de aanhechting van de pees tijdens of na het sporten en pijn bij het neerkomen op de voet. Ook hurken, knielen en lang met gebogen knieën zitten kan als pijnlijk worden ervaren. Daarnaast kan er ook sprake zijn van een (warme) pijnlijke zwelling rondom de knieschijf.

“Osgood Schlatter is een pijnlijke ontsteking van de aanhechting van de kniepees op het scheenbeen. “

– Fysio World Amsterdam

De oorzaak van Osgood Schlatter

Over het algemeen is overbelasting van de knie tijdens de groei de oorzaak van Osgood Schlatter. Bovendien kan een groeispurt Osgood Schlatter ook uitlokken, doordat een plotselinge groei van botten ervoor zorgt dat je pezen worden uitgerekt. Naast overbelasting of een groeispurt kunnen X-benen, plat- of holvoeten, een verminderde romp- of enkelstabiliteit, overgewicht of korte kuitspieren ook van invloed zijn.

Niet alleen lichaam gerelateerde eigenschappen, maar ook omgevingsfactoren kunnen bijdragen aan het oplopen van Osgood Schlatter. Met name explosieve activiteiten zoals springen, sprinten, wenden en keren kunnen pijnklachten veroorzaken of verergeren.

Hoe kan Osgood Schlatter worden vastgesteld?

Een (sport)arts kan met het verhaal en lichamelijk onderzoek de diagnose vaststellen. Daarbij kan je ervoor kiezen om een röntgenfoto of echo van de knie te laten maken, maar dit is zelden nodig.

In een vroeg stadium kan aantasting van de aanhechting van de knieschijfpees gezien worden. Op deze plek kan in een later stadium een los stukje bot of een vergroeiing aan het scheenbeen ontstaan. Als de blessure genezen is en de pees niet meer ontstoken is, kan de zwelling de rest van het leven zichtbaar blijven. Dit kan blijvende klachten geven die vooral merkbaar zijn bij knielen of bij druk op de knie.

Behandeling van Osgood Schlatter bij Fysio World Amsterdam

Osgood Schlatter is niet makkelijk te behandelen. Wel kan oefentherapie helpen bij het verminderen van je klachten. Door de oefeningen van de fysiotherapeut wordt de kracht van de pees, en de bijbehorende bovenbeenspieren, weer opgebouwd om het risico op terugkeren van de klachten te verminderen. Desalniettemin is het terugbrengen van de belasting tot binnen de pijngrens het belangrijkste.

Bij Fysio World Amsterdam zijn wij naast de reguliere fysiotherapie gespecialiseerd in orthopedische klachten en orthopedische revalidatie. Een belangrijk onderdeel van deze zorg is de begeleiding van cliënten met knieklachten. De klachten kunnen op verschillende manieren behandeld worden.

Na de intake vindt er een lichamelijk onderzoek plaats. Daarna kunnen wij een juiste diagnose stellen en een geschikt behandelplan opstellen dat afgesteld wordt op de doelen en mogelijkheden van de cliënt. Blijf niet langer rondlopen met pijn, vragen of twijfels, maar neem contact met ons op om te bespreken hoe we jou kunnen helpen.

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak