Als fysiotherapeuten behandelen wij hernia’s, zodat een operatie niet nodig is

Een hernia laten behandelen door een fysiotherapeut

U tilt iets zwaars en opeens schiet het in uw rug. Een vervelend aanhoudende pijn die uitstraalt naar uw been. Dit zijn klachten die passen bij een hernia. Maar wat is een hernia het precies? In dit artikel zal uitgelegd worden wat een hernia is en hoe deze het beste behandeld kan worden.
Fysiotherapie hernia

Wat is een hernia?

De rug bestaat uit een opstapeling van wervels met daartussenin tussenwervelschijven. Een tussenwervelschijf bestaat uit een gelei achtige binnenkant die wordt omringd door bindweefsel. De tussenwervelschijven bevorderen de beweeglijkheid en schokdemping van de rug.

Bij een hernia is de tussenwervelschijf beschadigd. Daardoor verzwakt de buitenkant van de tussenwervel. Dit kan zorgen voor het inzakken of scheuren van de bindweefsellaag. In beide gevallen heeft dit een uitpuilende gelei achtige binnenkant tot gevolg. Als deze gel tegen een zenuw aan gaat drukken, kan dat klachten geven. Een hernia kan op iedere leeftijd voorkomen, maar het komt het vaakst voor bij mensen tussen de 20 en 40 jaar.

Oorzaken

Een hernia is in de meeste gevallen het gevolg van geleidelijk erger wordende schade aan een tussenwervelschijf. Deze schade kan op verschillende manieren ontstaan. Veelvoorkomende oorzaken zijn:

Overbelasting

Door de rug langdurig te veel te belasten kan het voorkomen dat de krachten op de tussenwervelschijven te hoog worden, waardoor deze beschadigen. Een te hoge belasting op de rug kan veroorzaakt worden door het langdurig aanhouden van eenzelfde houding. Ook kan dit het gevolg zijn van te zwakke rugspieren. De spieren kunnen de krachten die op de rug werken onvoldoende opvangen, waardoor de tussenwervelschijven te veel worden belast.

Erfelijke factoren

In sommige families komen hernia’s vaker voor dan in andere. Dit is meestal het gevolg van een aangeboren zwakte van de tussenwervelschijf.

Slijtage

Naarmate men ouder wordt, zullen de tussenwervelschijven slijten. Deze slijting kan ook het gevolg zijn van jarenlang uitvoeren van zwaar werk. Hierdoor is de kans op het krijgen van een hernia groter op latere leeftijd.

“Een fysiotherapeut kan helpen bij het bevorderen van het herstelproces van een hernia door de spierspanning in uw rug te verminderen”

– Fysio World Amsterdam

Symptomen

Een zenuw zorgt voor zowel het overdragen van signalen van de hersenen naar de zintuigen en de spieren als andersom. Iedere zenuw heeft zo zijn eigen huidgebied en een eigen spier die het aanstuurt. Een hernia kan daarom erg uiteenlopende klachten geven. In het meest gunstige geval geeft een hernia geen klachten. Wanneer de uitstulping op een zenuw drukt, zal dit leiden tot klachten. Deze klachten zijn erg afhankelijk van de zenuw die bekneld wordt. De meest voorkomende klachten als gevolg van een hernia zijn:

  • scherpe pijn in 1 bil of been;
  • branderig, prikkelend of doof gevoel in uw been;
  • erger wordende pijn bij specifieke houdingen en/of bewegingen, zoals staan;
  • pijn in de onderrug;
  • erger wordende pijn door hoesten, niezen of persen;
  • krachtverlies in de rug of in een been;
  • plasproblemen en/of gevoelsstoornissen.

Behandeling

Een hernia geeft pijn, doordat er een zenuw bekneld wordt. Zodra de druk op de zenuw minder wordt, zal de pijn afnemen. Hiervoor zal de uitstulpende gel van de tussenwervelschijf moeten slinken. Dit gebeurt bijna altijd spontaan. Toch kan het behandelen van een hernia erg voordelig zijn.

Conservatief behandelen

Een fysiotherapeut kan u helpen bij het bevorderen van het herstelproces van een hernia. Zo draagt fysiotherapie bij aan het verminderen van de spierspanning in uw rug, waardoor de pijn afneemt. Hierdoor zal bewegen makkelijker worden. Blijven bewegen met een hernia is namelijk erg belangrijk.

Daarnaast kan een therapeut u helpen bij het vergroten van de kracht en stabiliteit van de rugspieren, als ook bij het aanleren van een juiste lichaamshouding. Hierdoor zullen de tussenwervelschijven minder belast worden. Fysiotherapie kan het herstelproces van een hernia bevorderen, waardoor een eventuele operatie voorkomen kan worden.

Operatief behandelen

In sommige gevallen zal de zenuwbeknelling niet spontaan weggaan. In dit geval kan er gekozen worden voor een operatieve ingreep. Tijdens de operatie zal de chirurg de uitstulping verwijderen. Een operatie brengt echter allerlei risico’s met zich mee, waardoor een conservatieve behandeling vaak de voorkeur heeft.

Een behandeling bij FysioWorldAmsterdam

Heeft u last van klachten die lijken op die van een hernia? Blijf niet zitten met de pijn. Bij FysioWorldAmsterdam werken wij met ervaren en professionele therapeuten die u graag helpen bij het behandelen van uw klachten! Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Bij FysioWorldAmsterdam bent u van harte welkom!

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak