Fysiotherapie bij een gebroken pols

Fysiotherapie bij een gebroken pols

Een gebroken pols komt veel voor, en is bij iedereen net weer anders. Het is dus van belang de pols goed te behandelen en er de juiste zorg voor te krijgen, zodat u volledig en sterk kan herstellen.

Een polsfractuur kunt u krijgen door een val of ander trauma, er zit dan in één van de botten rondom de pols een breuk die kan variëren van een klein scheurtje tot flinke breuk. Daarnaast zijn er vaak ook pezen, spieren of zelfs vaten en zenuwen beschadigd. Nadat de fractuur in het ziekenhuis behandeld is komt het revalidatieproces kijken, en daar helpen wij u natuurlijk graag bij.

Fysiotherapie bij gebroken pols

Het polsgewricht

De pols bestaat uit de ellepijp (de ulna), het spaakbeen (de radius) en de handwortelbeentjes. Daarnaast lopen er door de pols vele spieren, pezen en zenuwen die het bewegen van de onderarm, pols, hand en vingers mogelijk maken. De pols is dus een complex en belangrijk gewricht, we houden alle functies die van de pols afhankelijk zijn namelijk graag zo gezond mogelijk.

Symptomen van een gebroken pols

U kunt een gebroken pols herkennen aan een hevige pijn die erger wordt bij bewegen, ook kan de hand blauw zijn en beurs aanvoelen. Daarnaast straalt de pijn vaak ook uit naar de vingers en onderarm en kan er sprake zijn van een zwelling. De pols en vingers kunnen moeizamer bewegen en soms is ook de stand van de pols veranderd. Als u hier last van heeft, is het belangrijk het na te laten kijken door een arts.

“Fysio World Amsterdam heeft veel orthopedische fysiotherapeuten met ieder een eigen specialisatie. “

– Fysio World Amsterdam

Fysiotherapie in de eerste weken

De pols zal na het breken een tijdje in een gipsspalk zitten, in die periode kunnen de vingers nog wel een beetje bewogen worden maar het zal minimaal zes weken duren tot de pols weer enigszins vrij gebruikt kan worden. Wat we willen vermijden is dat de pols in deze tijd heel zwak en stijf wordt, zonder deze te overbelasten. Daarnaast willen we ook dat de andere gewrichten in het arm, de elleboog en de schouder, actief blijven waar mogelijk.

Dit is waar fysiotherapie u kan helpen. Wanneer u in het gips zit kan een fysiotherapeut helpen met de juiste, niet te belastende oefeningen die u samen kunt uitvoeren. Dit zodat de breuk netjes kan helen, maar de pols en arm zo sterk mogelijk blijven.

De behandeling na het gips

Na de weken in het gips zal de pols toch wat zwakker en stijver zijn dan voorheen. Een goede fysiotherapeut kan na lichamelijk onderzoek vaststellen wat er naast het bot nog meer beschadigd is geraakt tijdens het moment van breken, om zo passende zorg en revalidatie te bieden.

De pols en hand maken iedere dag veel complexe bewegingen, denk maar aan koken en aankleden bijvoorbeeld. Er wordt een plan opgesteld om zo snel en gezond mogelijk weer uw dagelijkse activiteiten aan te kunnen.

Voor volledig herstel van de pols is er dus zowel aandacht nodig voor kracht als voor functionaliteit. Hierom zal het behandelplan uit verschillende dingen bestaan, denk hierbij aan mobiliteitsoefeningen, krachtoefeningen en stabiliteitsoefeningen, maar ook massages of sporttape om de pols te ontzien van stijfheid en overbelasting.

Op de lange termijn

De pols is een gewricht dat makkelijk overbelast raakt. Dit belemmert de revalidatie waardoor de pols nog een lange tijd een zwakke plek kan blijven. Dit willen we natuurlijk voorkomen, daarom wordt het behandelplan daarop afgesteld. Hoe eerder u de juiste begeleiding heeft, hoe meer grip u heeft op het herstel.

Waarom Fysio World Amsterdam?

Fysio World Amsterdam heeft veel orthopedische fysiotherapeuten met ieder een eigen specialisatie. Onze hand- en polsspecialist komt daarom graag met u in contact om u verder te helpen.

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak