Fysiotherapie bij een tenniselleboog of golferselleboog

Fysiotherapie bij een tenniselleboog of golferselleboog

Een tenniselleboog of golferselleboog lijken qua symptomen op elkaar en worden daarom ook vaak in één adem genoemd. Echter, de uiting van de pijn ligt net ergens anders.

De tenniselleboog wordt ook wel de epicondylitis lateralis genoemd en de golferselleboog de epicondylitis medialis. De epicondyli zijn de knobbels aan de buitenkant van het elleboog gewricht. De epicondylitis medialis betekent dat de binnenste elleboogknobbel ontstoken is.

Dus bij een golferselleboog kunt u pijn hebben aan uw elleboog aan de kant van de romp. Bij de epicondylitis lateralis is de buitenste elleboogknobbel ontstoken, dus heeft u pijn aan de buitenkant van de elleboog. Alhoewel de pijn op een andere plek ligt, is de klacht wel op dezelfde manier te behandelen.

Cijfers over de tenniselleboog en golferselleboog

Elleboogklachten komen geregeld voor, met name bij mensen van middelbare leeftijd of ouder.
7 op de 1000 Nederlanders krijgen per jaar een tenniselleboog. De golferselleboog komt minder vaak voor, zo’n 6 op de 1000 Nederlanders per jaar.

De blessures komen het vaakst voor in leeftijd tussen 40 en 50 jaar. Er zijn bijna geen patiënten onder de 20 jaar.

Oorzaken van de tenniselleboog en golferselleboog

Deze blessures komen meestal voor in de dominante arm. Alhoewel de naam doet vermoeden dat de blessure ontstaat door tennissen of golfen, is dat meestal niet de oorzaak. De ontsteking van de epicondylus ontstaat door een overbelasting van de pezen die hieraan vastzitten of de spieren die erlangs lopen.

Door constant dezelfde bewegingen of een plotselinge, te grote belasting kunnen deze pezen en spieren gaan irriteren, scheurtjes krijgen en uiteindelijk gaan ontsteken. De ontsteking veroorzaakt vervolgens de pijnklachten.

Omdat bij tennissen en golfen veel dezelfde bewegingen worden gemaakt, kan deze blessure daar makkelijk ontstaan maar er zijn dus vele andere oorzaken.

“Ondanks dat de tenniselleboog en golferselleboog vaak vanzelf over gaan, kan het herstel wel sneller verlopen met fysiotherapie. “

– Fysio World Amsterdam

Gevolgen van de elleboog blessure

Door een tenniselleboog voelt u pijn aan de buitenkant van de elleboog. Door een golferselleboog heeft u pijn aan de binnenkant van uw elleboog.

Deze pijn komt door geïrriteerde spieren en pezen, rondom het bot. Bij aanspanning of uitrekking van deze spieren kan er dus ook pijn ontstaan. Ook het drukken op de aangedane spieren van buitenaf kan worden ervaren als pijnlijk. Naast pijn is er vaak ook sprake van krachtverlies waardoor bepaalde handelingen moeilijker kunnen verlopen.

Diagnose en behandeling

Aan de hand van een lichamelijk onderzoek wordt vastgesteld of er sprake is van een tenniselleboog, golferselleboog of een andere elleboogblessure. Het advies is meestal om rust te houden en zeer gerichte oefeningen te doen. Soms worden massages of hulpmiddelen ingezet om het weefsel meer tot rust te laten komen.

Onze fysiotherapeutische behandeling van de elleboogblessure

Wij kunnen gebruik maken van passieve strekkende en buigende bewegingen. Hierdoor oefent u zelf geen kracht uit, maar wordt wel de bloedomloop gestimuleerd. Dit kan bijdragen aan het verminderen van de pijnervaring op korte termijn.

Ondanks dat de tenniselleboog en golferselleboog vaak vanzelf over gaan, kan het herstel wel sneller verlopen met fysiotherapie. Zeker wanneer de klachten al langer aanwezig zijn, kan een fysiotherapeut u bijstaan in het herstel.

Wij komen graag met u in contact wanneer u last heeft van (chronische) elleboogklachten om te onderzoeken hoe wij uw herstel kunnen bevorderen.

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak