Fysiotherapie bij een doof gevoel in de tenen

Wat is een doof gevoel in de tenen?

Bij een doof gevoel in uw teen heeft u last van een gevoelloosheid of een tintelend gevoel in uw teen. Het dove gevoel kan het lopen lastiger of pijnlijk maken en is dus erg vervelend.

Het kan zijn dat u een hele korte tijd last heeft van een tintelende of gevoelloze teen. Dit kan worden veroorzaakt door een tijdelijke afknelling van de zenuw naar de tenen loopt. De symptomen verdwijnen weer zodra de beknelling is opgeheven.

Het dove gevoel in uw teen kan echter ook langdurig zijn, waardoor een behandeling wenselijk is. In dit artikel zullen de mogelijke oorzaken en de behandelmogelijkheden voor een doof gevoel in de tenen besproken worden.

Symptomen

Bij een doof gevoel in uw teen heeft u, zoals de naam al zegt, last van verminderde sensatie of soms zelfs afwezigheid van sensatie in uw teen. Gevoelloosheid kan ook samen gaan met stekende pijn in de tenen. Daarnaast kan ook zijn dat u een tintelend gevoel in de tenen ervaart.

Oorzaken

Om signalen over te dragen van het ene deel van het lichaam naar het andere deel bevat het lichaam netwerken van verschillende soorten zenuwen. De sensorische zenuw is hier een van. Deze zenuw bevatten informatie die vanuit de zintuigcellen informatie overdragen naar het centrale zenuwstelsel. Wanneer de zenuw wordt afgekneld of beschadigd is, kan deze de signalen niet meer goed overdragen, waardoor deze niet aankomen in het centrale zenuwstelsel. Het resultaat hiervan is dat u last kunt hebben van een doof gevoel of tintelingen in uw tenen.

Er zijn veel verschillende oorzaken waardoor een zenuw zijn signalen niet goed meer kan overdragen. Zo kan gevoelloosheid van de teen het gevolg zijn van een verminderde bloedtoevoer, strakke schoenen, letsel aan de voet en zenuwbeschadiging (neuropathie). Gevoelloosheid kan ook veroorzaakt worden door bepaalde aandoeningen. Een aantal van deze oorzaken zal verder toegelicht worden.

Strakke schoenen
De meest voorkomende oorzaak van gevoelloosheid van de tenen is inklemming van de zenuwen van de voet door schoeisel. Doordat de voet te strak in de schoen zit, heeft de zenuw te weinig ruimte en raakt deze bekneld. De klachten verdwijnen vaak enige tijd na het uittrekken van de schoen.

Neuropathie
Bij neuropathie zijn de zenuwuiteinden aangetast, waardoor het gevoel in de tenen verminderd. Neuropathie kan ontstaan als gevolg van aandoeningen zoals diabetes en nierfalen.

Letsel aan de voet
Bij mortonse neuralgie is er sprake van een inklemming van de zenuw tussen twee middenvoetsbeentjes. De klachten zijn waarneembaar tussen de derde en de vierde teen. De inklemming van de zenuw kan komen door te smalle schoenen, een scheve grote teen, verkeerde stand van de voet of een verkeerd looppatroon.

“Bij een doof gevoel in uw teen heeft u, zoals de naam al zegt, last van verminderde sensatie of soms zelfs afwezigheid van sensatie in uw teen.”

– Fysio World Amsterdam

Aandoeningen die een doof gevoel in de tenen kunnen veroorzaken

  • alcoholisme;
  • diabetes;
  • hernia;
  • multiple sclerose;
  • fenomeen van Raynaud;
  • guillain-Barr√©-syndroom;
  • ziekte van Charcot Marie Tooth

Wat kan ik doen tegen mijn klachten?

Als het dove gevoel het gevolg is van te veel druk op de zenuw door te strakke of smalle schoenen, kan het zijn dat de klachten verminderen bij het dragen van schoenen die goed passen bij uw voet. Bij een verkeerde stand van uw voet kan een afgemeten zooltje in uw schoen helpen tegen de klachten.

Vaak verminderen de klachten vanzelf wanneer de druk van de zenuw af wordt gehaald door bijvoorbeeld andere schoenen of een zooltje. Wanneer dit niet gebeurt, kan de fysiotherapeut u verder helpen.

Fysiotherapie bij een doof gevoel in uw tenen

Om de juiste behandelmethode te kunnen kiezen, zal de fysiotherapeut in een intake gesprek de aard van uw klachten proberen te achterhalen. Hierbij zal onder andere gekeken worden naar de stand van uw voet, uw looppatroon, soort schoenen die u draagt en uw medische achtergrond. De fysiotherapeut kan een bijdrage leveren aan uw herstel door de voet te mobiliseren en zo de druk van de zenuw af te halen. Dit kan door middel van manuele therapie in combinatie met oefeningen.

Een behandeling bij Fysio World Amsterdam

Heeft u last van een vervelend tintelend gevoel in uw teen, of voelt u uw teen soms helemaal niet meer? Neem dan gerust contact op met FysioWorldAmsterdam. Bij ons werken professionele therapeuten die u graag van uw klachten af helpen!

Direct een diagnose & hulp met een digitaal Consult bij FysioPlanet.com

Heeft u direct professionele hulp of deskundig advies nodig? Voor het verminderen van klachten is een fysieke afspraak niet altijd vereist. FysioPlanet.com biedt de mogelijkheid om een digitaal consult in te plannen, waarbij u vaak binnen een dag al geholpen kunt worden.

Tijdens het consult kunt u vragen stellen en zal er aandacht worden besteed aan uw specifieke klachten.

De fysiotherapeut kan via het online consult vaak een nauwkeurige inschatting maken waar de klachten vandaan komen en in een deel van de gevallen kunt u al aan de slag met thuis oefeningen. Klik op de knop voor meer informatie.

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak