Fysiotherapie bij Chronische elleboogklachten

Fysiotherapie bij Chronische elleboogklachten

Elleboogklachten komen voor in alle soorten en maten. 80% van de patiënten is na een half jaar zo goed als genezen, na een jaar is dit 90%. Toch blijft er een groep over die last blijft houden van een elleboogblessure. Op dit moment spreken we van chronische elleboogklachten, waarbij het belangrijk is om zo snel mogelijk gerichte zorg te krijgen.
Elleboogklachten

Bij welke elleboogklachten kunnen wij u helpen?

Onze praktijk is gespecialiseerd in de zorg bij orthopedische klachten en orthopedische revalidatie. Een belangrijk onderdeel van deze zorg is de begeleiding van mensen met pols- en elleboogklachten. Wij helpen onze cliënten bijvoorbeeld bij:

• Pols, onderarm en elleboog breuken (fracturen)
• Tennis- en golfers elleboog
• Pols instabiliteit klachten
• Duim artrose
• Voorbereiden op een operatie
• Revalideren na een operatie

Omdat onze praktijk orthopedische revalidatie als aandachtsgebied heeft, zijn onze therapeuten meer ervaren en beter opgeleid waardoor wij u beter kunnen helpen bij snel en volledig herstellen.

Oorzaken van chronische elleboogklachten

Veel voorkomende elleboog blessures zijn de tenniselleboog (epicondylitis lateralis), of de golferselleboog (epicondylitis medialis). Deze blessures ontstaan meestal door overbelasting of constant dezelfde bewegingen. Het eerste advies is rust houden door geen zware dingen te tillen en de activiteit die de klacht heeft veroorzaakt een tijdje vermijden. Ook trauma’s zoals een kneuzing, verrekte pezen of een botbreuk kunnen elleboogklachten veroorzaken. Hiervoor wordt zodra nodig een mitella aangelegd en in ernstige gevallen wordt er een operatie uitgevoerd.

Toch gaat de pijn na een periode van rust niet altijd weg. Als deze klachten na een jaar nog steeds spelen, zelfs na behandeling door een fysiotherapeut, dan spreken we van chronische elleboogklachten. Hoe langer een klacht of blessure speelt, hoe langer het duurt voordat deze volledig is verdwenen omdat het weefsel meer aangedaan is. Mobiliteitsoefeningen kunnen de pijn wel verlichten en de bewegingsbeperking verminderen.

“Onze praktijk is gespecialiseerd in de zorg bij orthopedische klachten en orthopedische revalidatie. “

– Fysio World Amsterdam

Behandelingen elleboogklachten

Klachten kunnen op verschillende manieren behandeld worden. Na de intake vindt er een lichamelijk onderzoek plaats. Na dit onderzoek kunnen wij een juiste diagnose stellen en een geschikt behandelplan opstellen. Dit behandelplan kan bestaan uit de volgende onderdelen.

• Mobiliteit oefeningen /passief mobiliseren
• Kracht oefeningen
• Stabiliteit oefeningen
• Sporttape / medical taping
• Massage
• Dry-needling
• Sportspecifieke training of echografie/shockwave

De meeste behandelingen voor bijvoorbeeld een tenniselleboog of een golferselleboog werken echter niet of nauwelijks. In het uiterste stadium kunnen er wel injecties triamcinolonacetaat (bijnierschorshormoon) voorgeschreven worden wat ontstekingsremmend werkt. Daarnaast is het wel belangrijk om de elleboog te blijven bewegen, maar niet te belasten.

Soms kan er voor het verhelpen van een chronische elleboogblessure een operatie nodig zijn. Hiervoor bieden wij ook voorbereidende behandelingen en revalidatie na de operatie aan. Voorbereidende behandelingen zullen gefocust zijn op het versterken van de spieren rondom de elleboog zodat het weefsel sterk en gezond is en na de operatie sneller geneest. De revalidatie na de operatie zal gefocust zijn op de mobiliteit van de elleboog, zodat u zo snel mogelijk weer zelfstandig kunt functioneren.

Waarom Fysio World Amsterdam?

Fysio World Amsterdam heeft als specialisatie het begeleiden van mensen tijdens hun orthopedische revalidatie. Onze zorg heeft een aantal kenmerken:

• Hoogopgeleide fysiotherapeuten
• Extra scholing op het gebied van orthopedie
• Veel ervaring met orthopedische klachten
• Persoonlijke aandacht voor onze cliënt

Dit is exact de reden dat wij steeds meer mensen mogen begeleiden bij het herstel na operaties of sportblessures.
Onze therapeuten stellen met al onze cliënten een persoonlijk behandelplan op dat wij afstemmen op de doelen en de mogelijkheden van de cliënt.

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak