Fysiotherapie bij artrose klachten in de elleboog
We vertellen hier graag meer over.
Wat is artrose?
Bij artrose in de elleboog breekt het kraakbeen, dat de uiteinden van de botten in de elleboog bedekt, geleidelijk af. Kraakbeen fungeert als een gladde, schokabsorberende laag die helpt bij het soepel bewegen van de gewrichten. Wanneer het kraakbeen slijt of beschadigd raakt, kunnen de botten tegen elkaar gaan wrijven, wat tot klachten kan leiden.
Naast kraakbeenverlies, kunnen bij artrose ook andere veranderingen in het gewricht optreden, zoals de vorming van botuitsteeksels of “knobbels” langs de randen van de gewrichten of verdikking en ontsteking van het gewrichtskapsel.
Deze veranderingen kunnen de symptomen verergeren en bijdragen aan de afname van de functionaliteit van het gewricht.
Wie lopen er een risico op artrose?
Zoals benoemd is het vaak een overbelasting die zorgt voor de slijtage van het kraakbeen en de ontwikkeling van artrose, maar ook letsel, genetische factoren of andere medische aandoeningen kunnen een rol spelen bij het ontstaan van artrose. Zo kan een eerdere elleboogblessure, zoals een breuk, het kraakbeen vroegtijdig beschadigen en het risico op artrose doen verhogen.
Daarnaast komt artrose in sommige families meer voor en zou erfelijke aanleg een rol kunnen spelen. Ook komt bij bijvoorbeeld reuma ook sneller artrose voor.
Welke klachten heb je bij artrose?
Artrose in de elleboog kan verschillende klachten veroorzaken. De meest voorkomende klacht is pijn. De pijn kan variëren van mild tot ernstig en kan constant aanwezig zijn of optreden tijdens beweging van de elleboog.
Daarnaast is stijfheid een klacht die vaak voorkomt. Vooral na periodes van inactiviteit kan er veel stijfheid worden ervaren, waardoor het strekken of buigen van de elleboog moeizaam is.
Naast pijn en stijfheid kan er soms een zwelling optreden rondom het ellebooggewricht als gevolg van de ontsteking. Daarnaast kan er sprake zijn van krakende geluiden bij het bewegen van de elleboog, wat wordt veroorzaakt door wrijving tussen de botoppervlakken in het gewricht.
Fysio World Amsterdam kan jou helpen
Hoewel artrose niet kan worden genezen, kunnen behandelingen helpen om de symptomen te verminderen, de functie van het gewricht te behouden en zo de kwaliteit van leven te verbeteren.
De fysiotherapeut kan helpen bij het verminderen van pijn door middel van verschillende technieken, zoals massage. Daarnaast kan fysiotherapie helpen bij het verminderen van de stijfheid door middel van specifieke oefeningen en mobilisatietechnieken.
Ook is het belangrijk dat verzwakte spieren rondom de elleboog worden versterkt om het gewricht te helpen stabiliseren. Dit leidt uiteindelijk tot een vermindering van symptomen. Tot slot helpt het blijven bewegen tegen de pijn.
Naast deze technieken en oefeningen kan de fysiotherapeut advies geven over bijvoorbeeld de houding tijdens dagelijkse activiteiten om de belasting van de elleboog te verminderen en verdere schade te voorkomen.
Tot slot is een belangrijk aspect van fysiotherapie het bieden van educatie over de aandoening, het begrijpen van de symptomen en het aanleren van zelfmanagement strategieën, zoals het gebruik van warmte- en koudetherapie, en het opvolgen van een individueel oefenprogramma thuis.
Voel je welkom bij Fysio World Amsterdam!
Bij Fysio World Amsterdam werken ervaren fysiotherapeuten die een behandelplan op maat kunnen maken waarbij rekening wordt gehouden met jouw specifieke behoeften en klachten.
Blijf niet langer rondlopen met je klachten en begin met je herstel! Maak vandaag nog een afspraak en je kunt binnen 48 uur bij ons terecht.
Pijn of moeite met bewegen?
Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak