Hoe kan de fysiotherapeut helpen bij een instabiele schouder

De schouder is een interessant gewricht vanwege de vele bewegingsmogelijkheden die de schouder heeft. Door de schouder is het namelijk mogelijk je armen zowel naar boven als opzij te bewegen. Dat kan op verschillende hoogtes en in bijna volledig in de rondte. Helaas heeft deze grote bewegingsvrijheid een keerzijde, namelijk een verminderde stabiliteit en een zekere kwetsbaarheid. Een instabiele schouder is dan ook een blessure die vrij vaak voorkomt en die erg lastig kan zijn.

Hoe ziet de anatomie van de schouder eruit?

Het schoudergericht, ofwel de articulatio humeri, bestaat eigenlijk uit drie verschillende gewrichten. Deze verzorgen samen de verbinding van de arm aan de romp en maken het mogelijk de arm te bewegen.

Het eerste gewricht heet het glenohumeraal gewricht en bestaat uit een kop van de bovenarm en een komvormige structuur van het schouderblad. Hoewel de kop relatief groot is ten opzichte van de kom, bevindt de kop zich normaal gesproken wel in de kom. Zo een kop-kom gewricht wordt ook wel een kogelgewricht genoemd.

Het tweede gewricht heet het AC-gewricht en vormt het uiteinde van het sleutelbeen met de bovenkant van het schouderblad. Dit gewricht is een schuifgewricht. Het derde gewricht heet het scapulothoracale gewricht en dit is een glijgewricht.

Rondom de schouder zitten een heleboel verschillende spieren en pezen. Een belangrijke spiergroep voor de schouder heet de rotator cuff. Dit is een groep van vier spieren die vanuit het schouderblad aanhechten op de kop van de bovenarm. De groep spieren zorgt niet alleen voor beweging, maar ook voor stabiliteit van de schouder.

Bewegingsmogelijkheid van de schouder

Het kogelgewricht van de schouder zorgt ervoor dat het mogelijk is om de arm rond drie verschillende assen te bewegen. Dit betekent dat alleen hierdoor het al mogelijk is de arm in bijna alle richtingen te bewegen. Maar hiernaast worden de bewegingsmogelijkheden vergroot door de andere twee gewrichten. Deze zorgen ervoor dat de schouder naar boven en naar beneden kan bewegen.

Helaas betekenen deze grote bewegingsvrijheid ook een verminderde stabiliteit. De rotator cuff spieren rondom de schouder moeten harder werken om er onder andere voor te zorgen dat de kop van de bovenarm goed in de kom blijft zitten. Functioneren deze spieren niet voldoende, dan ontstaat er te veel beweging in het gewricht. Hierdoor kan de kop makkelijker uit de kom schieten.

Instabiele schouder

Wat houdt schouderinstabiliteit in?

Als de schouder instabiel is, dan betekent het dat de kop onvoldoende in de kom wordt gefixeerd. Vooral als de schouder zo wordt bewogen dat een eindstand positie wordt bereikt, dreigt de kop uit de kom te schieten. Dit kan geleidelijk gebeuren maar ook na een plotselinge beweging, val of ongeluk.

Heb je last van een instabiele schouder, dan merk je vaak zelf al dat de schouder niet stabiel aanvoelt. Ook wordt er vaak pijn ervaren bij het naar buiten draaien van de bovenarm of als er iets wordt opgetild. Het risico op een instabiele schouder wordt vergroot door hypermobiliteit of door het uitoefenen van bovenhandse sporten.

Fysiotherapie bij instabiele schouder

Bij een instabiele schouder is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de verschillende spieren rondom de schouder sterker worden. Dit geldt vooral voor de rotator cuff spiergroep om het risico op het uit de kom schieten van de schouder te verkleinen.

Om deze spieren te versterken is het belangrijk om de juiste spieroefeningen te doen. Een fysiotherapeut weet de beste oefeningen voor dit doel en kan daarnaast tips geven voor het juist uitvoeren van deze oefeningen.

Fysiotherapie Fysio World Amsterdam​

Heb je last van een instabiele schouder en wil je daar graag wat aan doen? De fysiotherapeuten van Fysio World Amsterdam zijn gespecialiseerd in orthopedische klachten, zoals klachten aan de schouders en helpen je met hun 30 jaar ervaring graag met het stabieler maken van jouw schouder!

Maak daarom snel een afspraak via de website, dan kun je meestal binnen een dag bij ons terecht.