Footbasics helpt u graag bij fascia plantaris klachten

Footbasics helpt u graag bij fascia plantaris klachten

Heeft u last van een vervelende pijn onder uw voet? Keert de pijn terug en komt u er maar niet van af? Het kan zijn dat u een blessure aan de fascia plantaris heeft opgelopen. Dit is erg vervelend en u wilt vast dat deze klachten snel verminderen. Wat u tegen deze blessure kunt doen en hoe een fysiotherapeut u hierbij kan helpen zal in dit artikel besproken worden.
Hielspoor en fasciitis plantaris

Fasciitis plantaris

De fascia plantaris is een peesblad onder de voet welke van de hak naar uw tenen loopt. Dit peesblad verzorgt de stabiliteit bij het buigen van uw tenen. Uw voet moet in staat zijn uw volledige lichaamsgewicht op te kunnen vangen. Er komen dan ook hoge krachten op de fascia plantaris te staan.

Vooral tijdens het lopen en op de tenen staan, moet deze peeskracht verdragen. Het peesblad wordt dan namelijk uitgerekt. Als u uw voet te veel belast of er te veel kracht op het peesblad komt te staan, kan er als gevolg een ontstekingsreactie ontstaan. Deze ontsteking geeft klachten op de aanhechtingsplek van de pees met de hak.

Helaas gaan deze vaak niet zomaar uit zichzelf over en kunnen mensen een behoorlijke tijd last houden van hielspoor.

Hielspoor en fasciitis plantaris

De termen fasciitis plantaris en hielspoor worden vaak door elkaar gebruikt. Hielspoor is echter niet hetzelfde als fasciitis plantaris. Wel kan hielspoor fasiciitis plantaris veroorzaken.

Bij hielspoor is er sprake van verkalking van het hielbeen ter hoogte van de aanhechting van de fascia plantaris. Door deze verkalking is er een stukje bot aangegroeid aan de hiel. Door dit aangegroeide deel is de ligging van de pees verandert. Bij het bewegen van de voet, zal het peesblad schuiven over het verkalkte bot. Herhaaldelijk schuiven van het peesblad over het bot kan zorgen voor een ontsteking van de aanhechting van het peesblad en dus tot fasciitis plantaris.

“De fascia plantaris is een peesblad onder de voet welke van de hak naar uw tenen loopt. Dit peesblad verzorgt de stabiliteit bij het buigen van uw tenen. “

– Fysio World Amsterdam

Symptomen fasciitis plantaris

Bij een fasciitis plantaris heeft u last van een stekende, zeurende pijn onder uw voet rondom uw hiel. De pijn kan ook uitstralen naar andere delen van uw voet. De pijnklachten zijn voornamelijk aanwezig bij bewegen na een tijd stil te hebben gezeten. Deze soort pijn wordt ook wel startpijn genoemd. Daarnaast kan ook lopen of staan leiden tot klachten.

Oorzaken fasciitis plantaris

Fascitiis plantaris kan meerdere oorzaken hebben. Een daarvan is het hebben van korte spieren. Een te korte kuitspier zorgt namelijk voor veel rek op het peesblad, waardoor deze overbelast raakt. Daarnaast kan fasciitis plantaris veroorzaakt worden door overbelasting.

De overbelasting kan ontstaan door:

  • te hoge trainingsbelasting;
  • slecht schoeisel;
  • overgewicht;
  • het dragen van hakken;
  • een verkeerde stand van de voeten zoals holvoeten of platvoeten

Behandelmethoden

De behandeling van fasciitis plantaris bestaat uit meerdere onderdelen. Ten eerste zal er gekeken worden naar de oorzaak van de klachten. De overmatige druk op het peesblad moet namelijk eerst weggenomen worden. Dit kan op meerdere manieren. Een makkelijke aanpassing is bijvoorbeeld het verminderen van de trainingsbelasting.

Wanneer er sprake is van overbelasting zal de fysiotherapeut u helpen bij het vinden van de juiste balans tussen training en rust. Zo krijgt het peesblad rust, waardoor deze kan herstellen. Daarnaast kan de fysiotherapeut oefeningen geven om het peesblad gezonder en sterker te maken. Dit kan door middel van rekoefeningen en excentrische krachtoefeningen.

Goed schoeisel kan ook een belangrijke rol spelen bij het verminderen van de druk op de fascia plantaris. Schoeisel met een stijve zool kan helpen bij het verminderen van de pijnklachten. De onderkant van deze schoen buigt namelijk minder mee, waardoor de tenen niet te ver naar voren buigen. Dit zorgt voor verminderde rek op het peesblad en daardoor tot een afname van de klachten.

Een behandeling bij Fysio World Amsterdam

Herkent u de klachten die passen bij een fasciitis plantaris? Wacht niet langer en neem contact op met ons! Bij FysioWorldAmsterdam werken professionals die u graag helpen bij het behandelen van uw klachten. Wij hopen u te mogen verwelkomen in onze praktijk!

Afspraak maken?

U kunt gewoon bellen naar Fysio World Amsterdam. U kunt dan naar Roxanne of Birgit vragen.