Een Hallux Valgus, hoe kom ik er vanaf?

Een Hallux Valgus, hoe kom ik er vanaf?

Een hallux valgus is een mooie benaming voor het hebben van een scheve teen. Hallux betekent in het Latijn ‘grote teen’ en valgus betekent ‘naar buiten gericht’. Dit is een klacht die bij tienduizenden Nederlanders voorkomt. Als u dacht dat u dus de enige was met een scheve teen stelt dit u misschien gerust.

In dit artikel zullen wij verder bespreken wat de oorzaken zijn voor het krijgen van een hallux valgus, welke symptomen hierbij komen kijken en de behandeling ervan. Onze praktijk footbasics is gespecialiseerd in de behandeling van voetklachten, waardoor wij regelmatig patiƫnten helpen als zij klachten hebben door een scheefstaande teen.

Hallux Valgus

Hoe ontstaat een hallux valgus?

Naarmate u ouder wordt, neemt de kans op het krijgen van een hallux valgus toe. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat een hallux valgus vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. Dit komt waarschijnlijk doordat vrouwen zich relatief vaker blootstellen aan het dragen van ‘slechte’ schoenen (denk bijvoorbeeld aan het dragen van hakken of smalle schoenen etc). Bovendien speelt erfelijkheid een grote rol. In sommige families kunnen bepaalde voetafwijkingen erfelijk zijn wat de kans op het ontwikkelen van een hallux valgus vergroot.

De symptomen behorende bij een hallux valgus

Zoals benoemd is er bij een hallux valgus sprake van een standsafwijking van de grote teen. Hierbij staat de grote teen naar buiten, richting de tweede teen gericht. De grote teen vervult een belangrijke rol bij het lopen. Omdat bij een hallux valgus de botten niet meer goed tegenover elkaar staan, kan de grote teen niet goed meer buigen bij het lopen. Dit resulteert in een minder goede afwikkeling van de voet wat op zichzelf er weer voor zorgt dat de belasting in het gewricht niet meer gelijkmatig verdeeld wordt. Hierdoor kan het kraakbeen en het slijmvlies van het gewricht worden aangetast.

Door de scheefstand van de teen ontstaat een knobbel (bunion) aan de binnenkant van de voet. Deze kan zorgen voor klachten bij het dragen van schoenen. Daarnaast kan de huid over de knobbel rood en gevoelig zijn. De scheefstand kan uiteindelijk ook gaan zorgen voor klachten elders in het lichaam. Het is dus belangrijk om dit te voorkomen.

“Met behulp van training en coƶrdinatieoefeningen kunt u uw hersenen zo trainen dat deze actief bezig zijn met het corrigeren van de voetspieren, waardoor de teen uiteindelijk rechter gaat staan.”

– Fysio World Amsterdam

Behandeling van een hallux valgus

Een onbehandelde hallux valgus kan op den duur pijn gaan doen. Met name de bunion in uw schoen geeft veel pijnklachten Het is daarom belangrijk om hier iets aan te doen. Dit kan onder andere door het trainen van de spieren in de voet. Door te oefenen maakt u namelijk uw voeten weer soepel. Door bijvoorbeeld regelmatig op blote voeten te lopen, traint u uw voetspieren. Ook kunnen oefeningen de voetspieren versterken. Getrainde, soepele en sterke voetspieren kunnen de pijnlijke gevolgen van een hallux valgus voorkomen.

Het is bewezen dat de voetspieren lui worden als gevolg van het dragen van schoenen. Dit komt doordat de voetspieren dan niet meer actief getraind worden. Met behulp van training en coƶrdinatieoefeningen kunt u uw hersenen zo trainen dat deze actief bezig zijn met het corrigeren van de voetspieren, waardoor de teen uiteindelijk rechter gaat staan.

Daarnaast kunnen door speciale zolen of schoenen, uw voeten voldoende ruimte of extra ondersteuning krijgen waardoor de klachten afnemen. Wij beschikken over de benodigde apparatuur om deze zolen bij u op maat aan te meten.

Waarom Footbasics?

Onze praktijk is naast fysiotherapie gespecialiseerd in voetklachten. Dit is een ideale combinatie als het gaat om de behandeling van uw hallux valgus. Heeft u klachten en wilt u hier graag vanaf? Twijfel dan niet langer en plan uw afspraak in of neem contact met ons op.

Bij Footbasics doen wij namelijk niks liever dan u van uw klachten afhelpen. Zo werken we samen met elkaar toe naar een fit en klachtenvrij leven!

Afspraak maken?

U kunt gewoon bellen naar Fysio World Amsterdam. U kunt dan naar Roxanne of Birgit vragen.