Dry needling: zeer effectief bij spierproblemen

Wat is Dry Needling?

Dry Needling is een uiterst effectieve behandelmethode die gericht is op het verminderen van verhardingen in spieren. Door het gebruik van kleine naaldjes worden spiersamentrekkingen opgewekt die het spierweefsel los maken. Het pijnlijke gebied ontspant hierdoor en spieren worden soepeler en herstellen sneller.

Hoe ziet een behandeling met dry needling er uit?

Allereerst worden de klachten door anamnese en lichamelijk onderzoek nauwkeurig in kaart gebracht. De spier verkrampingen of spier verhardingen worden gelokaliseerd. De kleine naaldjes worden dan gebruikt om de spieren een “Local Twitch Respons” te laten geven. Dit is een kleine reflex die de spier laat samentrekken waardoor de stofwisseling weer op gang komt.

Triggerpoints: de spierknopen waartegen dry needling effectief is

Triggerpoints zijn zoals gezegd knopen of verhardingen in de spieren die zorgen voor krachtverlies, stijfheid en pijn. De oorzaak van de triggerpoints kan zeer divers zijn. Zowel stress, overbelasting, trauma’s of chemicaliën kunnen deze verkrampingen opwekken. De therapeut zal de triggerpoints lokaliseren en aanpakken omdat deze de bron kunnen zijn van heel veel klachten.

“Dry Needling: Uiterst effectief tegen spierverkampingen”

– Fysio World Amsterdam

Veel gestelde vragen

Is dry needling hetzelfde als accupunctuur?
Acupunctuur en Dry Needling maken beide gebruik van naaldjes. De technieken zijn echter behoorlijk verschillend. Waar acupunctuur oppervlakkig is en vooral wordt ingezet met als doel om energiebanen te beïnvloeden heeft Dry Needling een andere toepassing. Bij Dry Needling worden spieren geprikkeld waardoor deze actiever worden. Er is dus geen sprake van energiebanen maar van stimulatie van spieren.

Wat zijn de voordelen van dry needling?
Dry Needling is een snelle en zeer effectieve manier om spieren te laten ontspannen en om de stofwisseling weer op gang te krijgen. Door de spieren los te maken is er vervolgens de mogelijkheid om te gaan werken aan mobiliteit, kracht en coördinatie.

Doet dry needling pijn?
Nee, de behandeling is nagenoeg pijnloos. Doordat de naaldjes erg klein zijn en omdat een expert de behandeling toepast, is de behandeling nagenoeg pijnloos.

Wat gebeurt er na de behandeling met dry needling?
De spier kan na de behandeling gevoelig zijn of stijf aanvoelen. Dit effect duurt meestal niet lang en is binnen één of twee dagen verdwenen. Dan treedt ook de verbetering op! Uitstralende pijnklachten verdwijnen en de mobiliteit neemt toe. Omdat de spier in betere conditie raakt, is het vaak ook mogelijk de spier meer te gaan trainen en belasten om zo weer een volledig functioneel gebruik te bewerkstelligen.

Wordt er iets in de spier gespoten?
Nee, zoals de naam het al zegt: de behandeling is “droog”. Er is dus geen sprake van het inspuiten van stoffen. Het effect is afkomstig van het naaldje zelf doordat dit op de juiste plaats in de spier wordt gebracht.

Heeft dry needling bijwerkingen?
Dry Needling heeft geen langdurige bijwerkingen. U kunt tijdens de behandeling wel kort wat zweterig of rillerig worden. Dit is een zogenoemde vegetatieve reactie die een enkele keer door de behandeling kan worden opgewekt. Deze reactie is wat onplezierig, maar gelukkig kortdurend en zonder gevolgen. Deze reactie is ook de reden dat Dry Needling altijd liggend zal worden toegepast.

Dry needling bij Fysio World Amsterdam

Onze specialisten passen Dry Needling toe bij situaties die vragen om specifieke stimulatie van de spier. Doordat de spier ontspant en losser raakt, biedt de therapie vervolgens de ruimte voor verdere oefeningen en herstel. Door verkrampingen in spieren te verhelpen kunnen klachten aan gewrichten worden behandeld die anders veel langer aanwezig zouden zijn geweest.

U kunt ons vrijblijvend benaderen om te onderzoeken of wij ook u met onze Dry Needling behandeling kunnen bijstaan.

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak