De voordelen van fysiotherapie ten opzichte van een operatie bij hernia klachten

De rug vormt de basis van ons lichaam en speelt daarom een belangrijke rol bij beweging. Rugpijn wordt daarom als bijzonder hinderlijk ervaren. Jaarlijks worden ongeveer 75.000 Nederlanders getroffen door een hernia.

Hoewel bij drie van de vier personen hernia klachten vanzelf verdwijnen binnen 12 weken, blijft de vraag: wat als dit bij u niet het geval is?

In dit artikel ontdekt u wat een hernia precies is en hoe fysiotherapie kan bijdragen aan het herstel.

Wat is een hernia?

De wervelkolom bestaat uit wervels en tussenwervelschijven, waarvan het centrum een zachte gel bevat. Wanneer deze inhoud uitpuilt dan spreken we van een hernia. Deze uitpuiling kan op een zenuwbaan drukken en deze irriteren vanwege de nauwe verbinding tussen de wervelkolom en de zenuwen.

Een geïrriteerde zenuwbaan veroorzaakt scherpe pijn, meestal gelokaliseerd in de onderrug, maar ook elders in de rug of nek. Een hernia veroorzaakt bijna altijd pijn in één bil of been. De pijn kan uitstralen tot in het onderbeen en zelfs de voet.

Symptomen kunnen variëren van een branderig of prikkelend gevoel tot krachtverlies in het been. Vergelijkbare symptomen kunnen zich voordoen bij een nekhernia, waarbij de pijn uitstraalt naar de rug en armen. Specifieke bewegingen en houdingen kunnen de pijn verergeren, zoals staan, hoesten of persen.

Fysiotherapie bij een hernia

Oorzaken van een hernia

De exacte oorzaken van een hernia zijn niet volledig bekend, maar risicofactoren kunnen zijn: stress, zwaar lichamelijk werk, langdurig autorijden en een grote lichaamslengte.

Deze factoren kunnen de wervelkolom overbelasten, resulterend in de uitpuiling van de gel uit de tussenwervelschijven. Erfelijke aanleg wordt ook vermoed als een mogelijke factor.

Bij herniaklachten is geduld vaak een eerste stap, omdat de klachten bij de meerderheid vanzelf verdwijnen binnen 12 weken. Tijdens het herstel is het belangrijk om in beweging te blijven, waardoor de zenuwen op een gunstige manier worden gestimuleerd en spieren niet verzwakken of verstijven.

Als klachten na 6 tot 8 weken niet sterk verminderen, zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar, waaronder pijnstillers, fysiotherapie en een operatie.

Voordelen van fysiotherapie ten opzichte van een operatie

Gezien de risico’s die gepaard gaan met een operatie, kan fysiotherapie aantrekkelijker zijn als behandelingsoptie. Een fysiotherapeut kan u begeleiden bij het geleidelijk opbouwen van oefeningen en bewegingen om herniaklachten te verlichten.

Het hersteltraject omvat vaak een combinatie van specifieke oefeningen die de druk op de zenuwen verminderen, stretchen om de mobiliteit te vergroten, en krachtoefeningen om de spieren te versterken en de wervelkolom te ondersteunen.

Door de mobiliteit en kracht te verbeteren, kan de uitpuiling van de tussenwervelschijf zich terugtrekken, wat kan leiden tot het verdwijnen van de hernia.

Met ongeveer een half jaar fysiotherapie kunnen deze doelen in veel gevallen worden bereikt. Fysiotherapie biedt ook praktische tips voor dagelijkse activiteiten, wat de kans op herhaling van herniaklachten verkleint.

Fysiotherapie bij een hernia heeft de voorkeur boven een operatie

In tegenstelling tot een operatie, biedt fysiotherapie een minder invasieve en risicovolle aanpak voor de behandeling van herniaklachten.

Door middel van gerichte oefeningen en begeleiding kan fysiotherapie helpen bij het verminderen van pijn en het herstellen van mobiliteit en kracht. Daardoor kunt u een operatie voorkomen.

Fysiotherapie is daarom de eerste optie om te overwegen. Onze praktijk in Amsterdam heeft ervaren fysiotherapeuten die u graag verder helpen. Als u ons belt of een bericht stuurt, dan leggen wij u precies uit wat de mogelijkheden zijn.

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak