De juiste fysiotherapeut in Amsterdam voor zwakke enkels

De juiste fysiotherapeut in Amsterdam voor zwakke enkels

De enkel draagt ons hele gewicht en is daarom van groot belang voor onze balans, kracht en stabiliteit. Zwakke enkels kunnen voor vervelende klachten zorgen die van invloed zijn op uw dagelijkse bezigheden. In dit artikel zullen we deze klachten toelichten en bespreken wat hieraan te doen valt.
Fysiotherapie zwakke enkels

Het enkelgewricht

Hoewel de enkel heel sterk moet zijn om ons hele lichaamsgewicht te tillen, is het een redelijk instabiel gewricht. De botten in de enkel worden bij elkaar gehouden door de enkelbanden en de omliggende spieren.

Aan zowel de binnen- als de buitenkant van het enkelgewricht zitten banden. Deze buitenste banden zijn niet zo stevig, vandaar dat de enkel ook makkelijk kan worden verzwikt.

Wat veroorzaakt zwakke enkels?

Meestal raken enkels verzwakt door een eerder trauma. Dit kan bijvoorbeeld een verzwikking of verstuiking van de enkel zijn geweest. Hierdoor zijn de enkelbanden te ver opgerekt, wat kan zorgen voor enkelinstabiliteit. Deze instabiliteit kan vervolgens voor verschillende klachten zorgen die deze instabiliteit weer in stand houden.

De symptomen van zwakke enkels

Wanneer u zwakke enkels heeft, zult u regelmatig door uw enkel gaan. Dit komt doordat er verlies is van stabiliteit, wat ook een instabiel gevoel geeft bij het lopen op een oneffen ondergrond.

Ook kan het ervoor zorgen dat er sprake is van verlies van spierkracht of dat de coördinatie verstoord is. Daarnaast zorgt het oprekken van de enkelbanden er ook voor dat de beweeglijkheid van de enkel vergroot wordt.

Doordat u vaker uw enkel verzwikt, kan het zo zijn dat wandelen onveiliger aanvoelt. Deze angst zorgt er op zijn beurt weer voor dat de enkel minder zal worden belast en dus ook niet aan zal sterken. U kunt zich wel voorstellen dat dit een vervelende vicieuze cirkel is om in te raken.

“De enkel draagt ons hele gewicht en is daarom van groot belang voor onze balans, kracht en stabiliteit. “

– Fysio World Amsterdam

Wat kunt u zelf doen?

Om de klachten van zwakke enkels te verminderen, is het belangrijk de enkels aan te sterken. Dit kan door middel van gecontroleerde oefeningen.

Deze kunt u thuis uitvoeren, maar wij raden aan eerst een fysiotherapeut te zien die u de juiste oefeningen kan meegeven. Ook kan de fysiotherapeut dan helpen voorkomen dat de enkel overbelast wordt.

Wat kan een fysiotherapeut doen?

Een fysiotherapeut kan samen met u precies uitzoeken waardoor uw enkels verzwakt zijn geraakt. Aan de hand van deze informatie kan vervolgens het behandelplan worden opgesteld.

Naast verschillende fysiotherapeutische technieken, zoals sportoefeningen, rek- en strekoefeningen en massages, kan FootBasics inlays op maat maken. Deze inlays zijn zooltjes voor in de (sport)schoen, ter ondersteuning van de voet als onderdeel van de fysiotherapeutische zorg.

Deze zooltjes maken we aan de hand van een speciaal scan-apparaat. Deze scan zorgt ervoor dat het zooltje perfect op maat is. Ook kunnen de inlays voor verschillende doeleinden gemaakt worden.

In het geval van zwakke enkels zouden de inlays bijvoorbeeld extra ondersteuning kunnen bieden, waar bij knieklachten liever voor demping zou worden gezorgd. 

Het zorgtraject bij FootBasics

Bij FootBasics bestaat het zorgtraject uit vier stappen. Allereerst zal het voetonderzoek gedaan worden, waarbij de precieze klachten in kaart worden gebracht.

Op basis van deze informatie kan dan bepaald worden welke zorg voor u nodig is. Vervolgens wordt de scan van de voet genomen, waarmee dan de inlays kunnen worden gemaakt. Tot slot worden de zooltjes geplaatst.

Waarom FootBasics?

Onze zorg is geschikt voor iedereen die klachten ervaart aan de enkels en voeten. Onze voetspecialisten bieden fysiotherapie en podologie in één, zodat u de best passende zorg krijgt.

Mocht u nog vragen hebben over hoe wij u verder kunnen helpen, plan dan vooral een afspraak in! Dit kan via Fysio World Amsterdam. Dan helpen wij u zo snel mogelijk weer terug naar comfortabel bewegen!

Afspraak maken?

U kunt gewoon bellen naar Fysio World Amsterdam. U kunt dan naar Roxanne of Birgit vragen.