Aanvullende vergoeding voor chronische ziekten

De chronische lijst fysiotherapie

Fysiotherapie is zeer effectieve zorg voor allerlei klachten. Het is echter niet altijd duidelijk welke zorg wel en welke zorg niet wordt vergoed door de zorgverzekering. Fysiotherapie wordt meestal niet meer vergoed uit de basisverzekering. Om deze reden kiezen veel mensen voor een aanvullende zorgverzekering, omdat zij weten welke waarde een goede, ervaren therapeut kan bieden. Er zijn voor sommige chronische aandoeningen echter aanvullende vergoedingen. Dat betekent dat een aantal door de overheid geselecteerde chronische aandoeningen, toch worden vergoed uit de basisverzekering. De lijst chronische aandoeningen (ook wel lijst Borst genoemd) bevat een lijst van geselecteerde aandoeningen. Het hebben van een chronische aandoening waar u fysiotherapeutische zorg voor ontvangt is dus niet voldoende reden voor een vergoeding van de behandeling uit de basisverzekering. De chronische aandoening moet op de lijst met chronische aandoeningen staan die door de overheid is samengesteld.
fysiotherapie chronische klachten

Basisverzekering versus aanvullende verzekering

Bij het bepalen van de vergoeding voor chronische klachten en ziekten is het ook van belang welke zorgverzekering u heeft. De basisverzekering dekt het eerste gedeelte van de behandelingen niet. Een aanvullende zorgverzekering mogelijk wel.

Naast het voorkomen van de ziekte op de chronische lijst, is dus ook uw type verzekering van belang.

“Er is helaas geen genezing van COPD, wel kunt u beter leren omgaan met de klachten en de ziekte afremmen. “

– Fysio World Amsterdam

Fysiotherapie vergoedingen voor chronische ziektes

Wanneer de aandoening wel op de chronische lijst staat, dan wordt de fysiotherapeutische behandeling vaak vergoed vanaf de 21ste behandeling. De eerste 20 behandelingen komen dus (deels) voor uw rekening of worden betaald door een aanvullende verzekering.

Vanaf behandeling 21, wordt de behandeling vergoed uit de basisverzekering.

Let op! Het hebben van een chronische ziekte betekent niet meteen dat u een aanvullende vergoeding ontvangt!

In aanmerking komen voor vergoeding fysiotherapie bij chronische ziekten

Het hebben van een chronische ziekte is niet voldoende om in aanmerking te komen. De ziekte moet op de lijst chronische ziekten voorkomen. Daarnaast moet u een verklaring van een medisch specialist hebben die de ziekte bij u vaststelt. U kunt hierbij denken aan een vastgestelde chronische ziekte als COPD of Artrose.

Ook is het van de ziekte afhankelijk hoe lang de fysiotherapeutische zorg wordt vergoed. Dit kan variƫren van drie maanden tot meerdere jaren.

De chronische lijst voor kinderen

De regeling voor kinderen is afwijkend van de regeling voor volwassenen. Voor kinderen tot 18 jaar valt fysiotherapie altijd binnen de basisverzekering. Dit geldt dan meestal voor de eerste 9 behandelingen.

Wanneer een kind onder 18 jaar een ziekte heeft die op de chronische lijst voorkomt, dan wordt deze behandeling vaak helemaal vergoed. Ook hiervoor geldt dat er eerst een medische verklaring van een specialist nodig is.

Hoe weet ik of mijn therapie wordt vergoed vanuit de lijst chronische aandoeningen?

Wij helpen u graag aan meer duidelijkheid. Wanneer u met ons contact opneemt kunnen wij met u bespreken wat uw gezondheidssituatie/ziekte is en hoe wij u hierbij kunnen helpen. Wij bieden bijvoorbeeld zorg op maat voor chronische klachten zoals artrose en COPD.

Wij kunnen u dan ook adviseren of en hoe uw zorg wordt vergoed. Wanneer wij constateren dat uw ziekte op de chronische lijst staat, informeren wij u over welke vragen u aan uw zorgverzekering kunt stellen of wat u in uw polis moet controleren.

U kunt dan controleren bij uw zorgverzekering of en hoe de therapie wordt vergoed.

U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen over uw gezondheid. Wij helpen u graag!

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak