Fysiotherapie bij pijnklachten in de heup
Fysiotherapie bij pijnklachten in de heup
Pijn in de heup komt veel voor in Nederland, met name bij ouderen. Volgens onderzoek heeft ongeveer 20-30% van de volwassenen in Nederland last van heupklachten. Dit kan variëren van milde pijn tot ernstige pijn die invloed heeft op het dagelijks leven.
De anatomie van de heup
De heup is een complex gewricht dat bestaat uit de heupkop, de heupkom en verschillende spieren en pezen. De heupkop is het uiteinde van het dijbeen, dat past in de heupkom van het bekken. De heupbanden verbinden de heupkop met de heupkom en helpen om de heup stabiel te houden, ook spieren helpen met het stabiliseren van het gewricht.
Bij heuppijn kunnen de structuren in dit gewricht ontstoken, beschadigd of van plaats verschoven zijn.
De oorzaken van pijn in de heup
Er zijn veel verschillende oorzaken van heuppijn. Een van de meest voorkomende oorzaken is artrose, waarbij het kraakbeen in het gewricht afbreekt. Andere oorzaken van heuppijn zijn:
- letsel, zoals een breuk of verstuiking;
- heupdysplasie, waarbij het gewricht niet goed is ontwikkeld;
- osteoporose, waarbij het botweefsel afneemt en gevoelig is voor breuken.
Ook kan langdurige overbelasting bijdragen aan de heuppijn. Dit wordt gezien bij mensen met overgewicht. Ook wordt dit gezien bij mensen die voortdurend een onjuiste houding hebben. Als iemand bijvoorbeeld een groot deel van de dag zit, kan dit leiden tot spierspanning met als consequentie pijn in de heup.
Ook een onjuiste houding tijdens het lopen of sporten kan leiden tot overmatige druk op de heup en kan leiden tot heuppijn.
Tot slot kunnen sommige beroepen of sporten kunnen ook een grotere kans op heupklachten geven. Dit zijn voornamelijk beroepen waarbij er veel getild moet worden.
De behandeling van heuppijn
De behandeling van de heuppijn verschilt per oorzaak. Meestal wordt er eerst pijnstilling voorgeschreven. Dit is vaak ter overbrugging, omdat het de bedoeling is dat er gezocht wordt naar een oplossing van het probleem. Die oplossingen kunnen variëren van het versterken van de spieren, tot aan het plaatsen van een nieuwe heup door een orthopedist.
Ongeacht de oorzaak van de heuppijn is het belangrijk om goed na te denken over het gebruik van de heup. Er moet dan gezocht worden naar een goede balans tussen de pijnklachten en de belasting op de heup. Dit is niet alleen belangrijk voor het dagelijkse functioneren, maar ook voor het herstel van de heup.
Voornamelijk bij artrose is het bijvoorbeeld erg belangrijk om de heup voldoende te bewegen om zo verdere schade te voorkomen.
De fysiotherapeutische behandeling van heupklachten
Fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in het behandelen van heuppijn en kunnen een behandelingsplan opstellen dat is afgestemd op de specifieke behoeften van de patiënt.
Fysiotherapeuten werken met patiënten om de beweeglijkheid van de heup te verbeteren, pijn te verminderen en de kracht en stabiliteit te versterken.
Een van de belangrijkste manieren waarop fysiotherapeuten pijn in de heup behandelen is door middel van oefentherapie. Oefentherapie kan helpen om de spieren rond de heup te versterken. Dit kan helpen om de druk op de heup te verminderen en om pijn te verminderen. Bovendien kan oefentherapie helpen om de coördinatie en balans te verbeteren, wat kan helpen met het voorkomen van letsel in de toekomst.
Een andere veelgebruikte behandelingsmethode voor pijn in de heup is manuele therapie. Manuele therapeuten kunnen door middel van specifieke technieken, zoals manipulatie en mobilisatie, de beweeglijkheid van de heup te verbeteren. Dit kan helpen om spierspanning en pijn te verminderen en om de bloedcirculatie te verbeteren.
Waarom Fysio World Amsterdam?
Onze praktijk heeft een orthopedisch aandachtsgebied en wij zijn daarbij ervaren in de behandeling van het volledige scala aan heupproblemen. Wij begeleiden dagelijks mensen met heupartrose of mensen die een nieuwe heup hebben ontvangen, evenals mensen met heupblessures of (herstellende) breuken. Tevens hebben wij een manuele therapeut in huis die ook haar expertise kan verlenen bij uw klachten.
Na de eerste afspraak stellen wij samen een oefenprogramma op dat is afgestemd op uw specifieke behoeften. Hiermee kunnen wij ervoor zorgen dat de beweeglijkheid van de heup verbetert, om spieren te versterken en om pijn te verminderen. Onder begeleiding zult u ook technieken aanleren om overbelasting van de heup te voorkomen, om zo verdere schade aan het gewricht te voorkomen.
Wij helpen u graag met de behandeling van uw heupklachten, maak daarom direct een afspraak!
Pijn of moeite met bewegen?
Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak