We helpen graag wanneer je klachten hebt door een skiduim
We helpen graag wanneer je klachten hebt door een skiduim
Tijdens het sporten kunnen veel verschillende blessures ontstaan, zoals bijvoorbeeld een skiduim. Een skiduim is echter, net als de aandoening tenniselleboog, een misleidende naam. De blessure heeft namelijk ook andere oorzaken. Bij een skiduim is een gewrichtsband aan de binnenzijde van het duimgewricht beschadigd. In dit artikel leggen we uit hoe een skiduim ontstaat en wat een fysiotherapeut voor je kan betekenen.
Wat is een skiduim precies?
De gewrichtsband kan door grote kracht verrekken of scheuren, vaak wanneer de duim ergens achter blijft haken. Dit kan op verschillende manieren gebeuren. Een bekend voorbeeld is wanneer de duim tijdens het skiën achter een skistok blijft hangen en er meer kracht op de gewrichtsband komt dan dat deze aankan. Ditzelfde fenomeen kan plaatsvinden op het hockeyveld wanneer de duim achter een hockeystick blijft haken.
Balsporten kunnen ook de oorzaak zijn van een skiduim. Als een uitgestrekte duim te hard door een bal wordt geraakt tijdens voetbal, basketbal, volleybal of handbal maakt de duim ook een verkeerde beweging die leidt tot een scheur of verrekking. Schade kan ook door chronische overbelasting of een ontsteking van het gewricht komen.
“Het behandelplan bij een skiduim bestaat vaak uit oefentherapie om stijfheid tegen te gaan. Daarnaast wordt gefocust op herstel van kracht en het verbeteren van de mobiliteit en stabiliteit. Het verbeteren van deze aspecten zal terugval tegengaan.”
– Fysio World Amsterdam
Wat zijn de symptomen van een skiduim?
Wat kan een fysiotherapeut voor je betekenen?
Een fysiotherapeut kan uitkomst bieden bij het herstel van een gedeeltelijke scheur in – of verrekking van – de gewrichtsband. Dit wordt ook wel een conservatieve behandeling genoemd. Echter is het ook mogelijk dat de gewrichtsband volledig is gescheurd en een operatie noodzakelijk is. Hier zal de fysiotherapeut open over zijn wanneer hij dat constateert. Hij kan je refereren naar de huisarts waar je mogelijk een verwijzing kan krijgen naar een specialist.
Na de operatie krijg je gips. Als uw duim weer gipsvrij is, kan de fysiotherapeut een revalidatieprogramma opstellen om het herstel te bespoedigen. Het is mogelijk dat je in de tussentijd nog een afneembare spalk draagt.
Ons behandeltraject begint altijd met een intakegesprek, waarin alle benodigde informatie wordt verzameld over uw klacht. Ook zal worden besproken wat je graag zou willen bereiken met de behandeling. De tweede stap is het uitvoeren van een lichamelijk onderzoek, waarbij we de duim onderzoeken en verschillende testen uitvoeren. Daarna wordt een behandelplan opgesteld die gekoppeld is aan je doelen. Ook wordt er een inschatting gedaan over de duur van het herstel.
Het behandelplan bij een skiduim bestaat vaak uit oefentherapie om stijfheid tegen te gaan. Daarnaast wordt gefocust op herstel van kracht en het verbeteren van de mobiliteit en stabiliteit. Het verbeteren van deze aspecten zal terugval tegengaan. De fysiotherapeut kan de duim ook voorzien van sporttape, wat het overstrekken van de banden in deze kritieke fase tegengaat. De fysiotherapeut kan je tevens adviezen geven over de houding van het gewricht. Als alle behandeldoelen zijn behaald, wordt het traject afgesloten.
Een afspraak bij Fysio World Amsterdam
Pijn of moeite met bewegen?
Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak