Met fysiotherapie eindelijk van een muisarm verlost

Met fysiotherapie eindelijk van een muisarm verlost

Veel mensen in verschillende beroepsgroepen ontwikkelen tot op zekere hoogte een muisarm. De klachten zijn voornamelijk tintelingen, gevoelloosheid en pijn. Uw hand en arm worden aangetast, maar de klachten kunnen ook uitstralen naar uw schouder en de nek. Een muisarm ontstaat vaak na langdurig repeterende bewegingen met de arm of een lange tijd in dezelfde houding zitten, waardoor de arm, nek en/of schouders overbelast raken. Voorbeelden hiervan zijn lang achter een computer zitten in een verkeerde houding, sporten en lopendebandwerk.

Bij Fysio World Amsterdam kunnen we u helpen om de klachten van uw muisarm met fysiotherapie te verminderen. In dit artikel kunt u meer informatie vinden over de muisarm, zoals de oorzaken en symptomen. Daarnaast leggen we uit wat onze fysiotherapeuten voor u kunnen doen om uw muisarm te verhelpen.

Wat is een muisarm?

De muisarm is een specifieke klacht die valt onder de verzamelnaam KANS, ‘klachten aan de arm, nek en/of schouder’. Hieronder vallen klachten die pijn, stijfheid, krachtverlies en/of tintelingen in het gebied van de nek tot aan de hand kunnen geven. De muisarm ontstaat vaak na overbelasting van de arm.

Wat zijn de oorzaken van een muisarm?

De overbelasting is in te delen in twee soorten belasting, namelijk statische belasting en dynamische belasting. Beide vormen beïnvloeden de ontwikkeling van een muisarm. Bij een statische belasting staan uw spieren continu onder spanning, doordat u een verkeerde houding aanneemt. Een voorbeeld hiervan is het langdurig vasthouden van uw computermuis. Dynamische belasting is een repetitieve, simpele beweging. U kunt hierbij denken aan het constant klikken op uw computermuis of het optillen ervan. Er komt hierdoor druk op uw spieren te staan, wat tot klachten kan leiden.

De muisarm hoeft echter niet enkel te ontstaan door het gebruik van een computermuis. Andere oorzaken zijn een verkeerde houding of slecht ingerichte werkplek, langdurig herhaalde bewegingen en weinig variatie in uw bewegingen. Dit kan ook ontstaan tijdens het uitvoeren van bijvoorbeeld schilderwerk.

Mogelijke symptomen

De meest voorkomende symptomen zijn pijn, stijfheid, krachtverlies en tintelingen in de nek, schouders, arm of hand. De klachten ontstaan geleidelijk en worden steeds erger wanneer er niets gedaan wordt aan de oorzaak. Uw klachten kunnen beginnen met licht irriterende pijn. Deze pijn kan enkele dagen aanhouden en erger worden. U kunt zwellingen krijgen en de spiercoördinatie verloopt niet meer soepel. Uw klachten kunnen daarnaast verergeren door spanning of stress.

“Het doel van de behandeling is om de verhouding tussen uw belasting en uw belastbaarheid te herstellen.”

– Fysio World Amsterdam

Fysiotherapie bij een muisarm

Orthopedische fysiotherapie is een specialisme binnen de fysiotherapie. Dit specialisme richt zich op de klachten van het bewegingsapparaat. Het behandelplan om de muisarm te verhelpen is voor elke persoon uniek.

Voorafgaand aan de behandeling vindt er een gesprek plaats tussen u en de fysiotherapeut om de klachten die u ervaart, aspecten uit uw dagelijks leven en uw hulpvraag te bespreken. Op basis van het gesprek, een scan en onderzoeksresultaten, zal er een diagnose worden gesteld. Vervolgens zal er een geschikt behandelplan voor u worden gemaakt.

Behandeling

Het is belangrijk om bij beginnende klachten snel te handelen om verergering te voorkomen. Het doel van de behandeling is om de verhouding tussen uw belasting en uw belastbaarheid te herstellen. Belasting is dat wat van het lichaam gevraagd wordt. Belastbaarheid is hetgeen het lichaam aankan en kan herstellen. Samen met de fysiotherapeut wordt gekeken naar welke factoren uw klachten veroorzaken.

Tijdens de behandeling zal de fysiotherapeut aandacht besteden aan uw houding, de beweeglijkheid van uw gewrichten en uw algemene lichamelijke conditie. Het herstel van een muisarm kan lang duren, maar is over het algemeen goed mogelijk.

Wij helpen u graag

Heeft u klachten die passen bij een muisarm en bent u nieuwsgierig naar een behandeling bij een van onze fysiotherapeuten? Bij Fysio World Amsterdam bent u van harte welkom! Als u een afspraak wilt maken of eerst nog wat vragen hebt, dan mag u gerust contact met ons opnemen. Het maken van een afspraak kan direct via onze website.

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak