Fysiotherapie bij een vastzittende rug

Rugpijn & nekpijn

Uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat zo’n twee miljoen Nederlanders last hebben van rugpijn of nekpijn. Rug- en nekpijn kunnen als erg vervelend worden ervaren, aangezien het uitvoeren van alledaagse taken kunnen worden bemoeilijkt. Pas wanneer men last krijgt van rugpijn, beseft men eigenlijk hoeveel de rug wordt bewogen en gebruikt op een dag. In dit artikel bespreken we wat een vastzittende rug is, de oorzaken van een vastzittende rug, klachten bij een vastzittende rug en hoe u van een vastzittende rug af kunt komen.
fysiotherapie bij een vastzittende rug

Wat is een vastzittende rug?

Een andere benaming voor een vastzittende rug is spit. De meeste mensen met spit krijgen te maken met acute rugpijn en hebben het gevoel dat ze ‘door hun rug zijn gegaan’. Spit is eigenlijk een verrekking of verstuiking van de tussenwervelschijf. De verrekking resulteert in een hoge spierspanning in de rug, wat dient als een soort beschermingsmechanisme. Uiteindelijk kan de hoge spierspanning ervoor zorgen dat men ervaart alsof de rug helemaal vast zit.

Oorzaken van een vastzittende rug

Spit ontstaat vaak als gevolg van overbelasting of het plotseling maken van een verkeerde beweging.

Overbelasting

Wanneer men niet op de juiste manier beweegt, kunnen bepaalde structuren in het lichaam overbelast raken. Overbelasting kan komen door bijvoorbeeld (langdurig) een verkeerde zithouding aan te nemen of het uitoefenen van zwaar lichamelijk werk. Op deze manier kunnen de tussenwervelschijven worden aangetast omdat de druk op deze structuren te groot wordt door de verkeerde manier van bewegen.

Het maken van een verkeerde beweging

Hetzelfde geldt voor het maken van een plotselinge verkeerde beweging. Wanneer u bijvoorbeeld bukt om iets op te rapen en toch opeens opzij buigt om naar iets anders toe te grijpen, kunt u mogelijk een pijnscheut voelen in de rug. Men spreekt dan van acute spit, oftewel ‘het door de rug gaan’. De rugspieren kunnen hierbij verkrampt raken, waardoor het voelt alsof uw hele rug stijf staat en vast zit.

Risicofactoren voor het krijgen van spit:

Verkeerde tiltechniek hanteren;
Artrose;
Het hebben van een lage rughernia;
Plotseling verkeerd bewegen van de rug.
Stress;
Slechte lichamelijke conditie;
Langdurig verkeerde houding;

“Onze praktijk is gespecialiseerd in de zorg bij orthopedische klachten en orthopedische revalidatie. “

– Fysio World Amsterdam

Klachten bij een vastzittende rug

De verrekking zorgt voor een verhoogde spierspanning van de rugspieren. Hierdoor kunt u het gevoel krijgen dat de hele rug vast zit, waardoor u ook bewegingsbeperkingen kunt ervaren. U kunt met name pijn ervaren bij het bukken, tillen, langdurig zitten en het maken van draaibewegingen. Bovendien kan de pijn uitstralen naar de bil of het been en kunt u moeite hebben met het overeind komen. De pijn wordt meestal omschreven als een scherpe en ‘erin schietende’ pijn.

Oplossing bij een vastzittende rug

Ten eerste is het belangrijk om de rug een aantal dagen rust te geven. Het kan zijn dat de pijn erg hevig is de eerste dagen. In dat geval kunt u er, in overleg met de huisarts, voor kiezen om pijnstillers te slikken. Daarnaast zult u vooral gedoseerd moeten blijven bewegen om ervoor te zorgen dat de spieren sneller kunnen ontspannen en het omliggende weefsel weer goed doorbloed raakt. Wanneer weefsel beter doorbloed zijn kunnen deze uiteindelijk beter herstellen.

De behandeling van spit, oftewel een vastzittende rug, is in eerste instantie gericht op het ontspannen van de rugspieren, zodat de rugpijn afneemt. Dit kan doormiddel van verschillende behandelmethoden door de fysiotherapeut: denk aan dry needling of massage. Wanneer de rugpijn minder is, kan de behandeling verder met het gericht trainen van de rugspieren door middel van allerlei oefeningen. Tot slot kan de fysiotherapeut u helpen door advies te geven over hoe u het beste de rug kunt gebruiken.

Fysio World Amsterdam

Mocht u klachten herkennen of graag een van onze fysiotherapeuten naar uw klachten laten kijken, twijfel dan niet langer en neem contact met ons op! Want bij Fysio World Amsterdam helpen wij u graag van uw klachten af, zodat u weer pijnvrij door het leven kunt.

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak