Fysiotherapeutische zorg bij zwakke enkels

Fysiotherapeutische zorg bij zwakke enkels

Er wordt gesproken van zwakke enkels wanneer er sprake is van pijn in de enkel en een instabiel gevoel van de enkel. Enkelinstabiliteit ontstaat meestal als gevolg van eerdere enkelverzwikkingen, maar vergroot ook de kans op het verzwikken van de enkel in de toekomst.

In Nederland krijgen ongeveer 680.000 mensen per jaar te maken met een enkelverstuiking. Dit is een groot aantal, waardoor veel mensen kans hebben op het ontwikkelen van zwakke enkels.

In dit artikel bespreken wij hoe het enkelgewricht eruit ziet, wat de oorzaken zijn voor zwakke enkels, klachten horende bij zwakke enkels en een oplossing wanneer u last heeft van zwakke enkels.

Het enkelgewricht

Het enkelgewricht verbindt de voet met het onderbeen. Het enkelgewricht bestaat uit twee gewrichten, namelijk het bovenste en het onderste spronggewricht. Verder bevinden er zich verschillende spieren rondom het enkelgewricht die voor de beweeglijkheid van dit gewricht zorgen.

Gewrichtsbanden zitten rondom het enkelgewricht en zorgen voor extra stabiliteit van de enkel en worden ook wel ligamenten genoemd. Ligamenten bestaan uit bindweefsel, waardoor deze hoge krachten kunnen opvangen. In sommige gevallen, wanneer u door de enkel zwikt, kunnen de ligamenten dit niet opvangen waardoor deze (gedeeltelijk) kunnen scheuren.

Oorzaken voor zwakke enkels

Enkelinstabiliteit heeft eigenlijk maar twee oorzaken. Het kan ontstaan vanuit een trauma (denk aan: val, misstap of kracht van buitenaf) of medisch aangeboren zijn. In het geval van een trauma ligt de oorzaak van enkelinstabiliteit meestal in een eerder doorgemaakte enkelverzwikking.

Hierdoor zijn de enkelbanden uitgerekt of beschadigd geraakt, waardoor deze hun werk niet goed meer kunnen doen. Enkelinstabiliteit kan ook het gevolg zijn van een aangeboren afwijking van structuren in de enkel die voor de stabiliteit zouden moeten zorgen.

Enkelklachten kunnen mogelijk ook worden veroorzaakt door een verkeerde voetenstand. Wanneer u een bepaalde standafwijking heeft kan het zo zijn dat de druk op bepaalde structuren in de enkel wordt vergroot, waardoor klachten kunnen ontstaan.

Klachten die horen bij zwakke enkels

Een veelvoorkomend symptoom van enkelstabiliteit is het herhaaldelijk verzwikken van de enkel. Dit wordt vaak als erg vervelend ervaren aangezien mensen hierdoor een onzeker looppatroon ontwikkelen. Bij het verzwikken van de enkel wordt de enkel zelf vaak stijf en opgezwollen wat ook als vervelend kan worden ervaren.

Verder kunnen mensen ook problemen of pijn ervaren tijdens het lopen op oneffen ondergronden. Dit kan het gevolg hebben dat mensen de angst hebben voor een nieuwe verzwikking op deze ondergronden.

Wanneer u regelmatig uw enkel verzwikt, kunt u ook problemen ervaren zoals een verstoorde coördinatie van de enkel, verlies van stabiliteit, verlies van spierkracht en een verminderde beweeglijkheid van de enkel.

“Conservatieve behandelingen bestaan vaak uit fysiotherapie, gebruik van een enkelbrace en medicijnen. Medicijnen worden echter alleen ingezet wanneer er sprake is van een ontsteking.”

– Fysio World Amsterdam

Oplossing voor zwakke enkels

De beste manier van behandelen zal moeten blijken uit het lichamelijk onderzoek van de fysiotherapeut. Conservatieve behandelingen bestaan vaak uit fysiotherapie, gebruik van een enkelbrace en medicijnen. Medicijnen worden echter alleen ingezet wanneer er sprake is van een ontsteking.

Enkelbrace
Enkelbraces worden voornamelijk ingezet om de kans op een nieuwe verzwikking te voorkomen. Een enkelbrace is erg gemakkelijk in gebruik en geeft op lange termijn geen verlies van stabiliteit of spierkracht van de enkel. De enkelbrace wordt met name gebruikt door sporters.

Fysiotherapie
Bij Fysio World Amsterdam verloopt het zorgtraject in vier stappen. Stap 1 is het intake gesprek, waarin wordt gevraagd naar uw medische achtergrond en eventuele oorzaak van uw klachten. Stap 2 is het lichamelijke onderzoek, waarin de fysiotherapeut zal beoordelen welke structuren zijn aangedaan. Stap 3 is de behandelfase en stap 4 is de afsluiting waarin de nodige adviezen nog met u zullen worden doorgenomen.

De behandeling van zwakke enkels zal bestaan uit oefeningen die gericht zijn op het versterken van de coördinatie, balans en spierkracht rondom de enkel. Het doel van onze fysiotherapeuten is om het herstel te stimuleren, maar met name om enkelverzwikkingen in de toekomst te voorkomen.

Fysiotherapie bij Fysio World Amsterdam

Fysio World Amsterdam werkt sinds enige tijd samen met FootBasics. FootBasics is een onderdeel van de fysiotherapeutische zorg gegeven vanuit Fysio World Amsterdam, maar richt zich speciaal op de voeten. Mocht u graag een van onze therapeuten naar uw klachten willen laten kijken? Twijfel niet langer en neem contact met ons op, want bij Fysio World Amsterdam doen wij niets liever dan u van uw klachten af helpen!

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak