Fysiotherapie als oplossing voor langdurige hernia klachten

Fysiotherapie als oplossing voor langdurige hernia klachten

In de rug bevinden zich twee belangrijke structuren. De eerste structuur is het ruggenmerg. Het ruggenmerg heeft een lengte van ongeveer 17 centimeter en bestaat uit een bundel zenuwen die vanaf de hersenstam naar beneden lopen. Op verschillende plekken lopen er zenuwen van het ruggenmerg af en verspreiden ze zich door de rest van het lichaam.

De zenuwen behorend bij het ruggenmerg lopen door de tweede belangrijke structuur heen. Deze structuur heet de wervelkolom. De wervelkolom biedt bescherming aan het ruggenmerg. Het is opgebouwd uit meerdere wervels. Tussen elke twee wervels zit steeds een tussenwervelschijf.

Hoewel de functie van de wervelkolom dus het beschermen van het ruggenmerg is, kunnen er helaas verschillende dingen fout gaan in deze bescherming. Een van de mogelijke gevolgen hiervan is een hernia, met als gevolg langdurige hernia klachten.

Wat is een hernia?

Bij een hernia is er een sprake van een uitpuiling van een tussenwervelschijf. Deze uitpuiling drukt tegen een zenuw uit het ruggenmerg aan. Theoretisch gezien kan een hernia zich ontwikkelen in elke tussenwervelschijf, maar het komt voornamelijk voor bij de onderste tussenwervelschijven. De medische term voor een hernia is Hernia Nuclei Pulposi.
fysiotherapie oplossing hernia klachten

Hoe ontstaat een hernia?

Hoe een hernia ontstaat is medisch niet volledig te verklaren. Wel zijn er verschillende mogelijke oorzaken en risicofactoren aan te wijzen. Hiervoor moet een belangrijk onderscheid gemaakt worden tussen een acute en een chronische hernia.

Een acute hernia

Een acute hernia is een hernia die plotseling ontstaat. Dit kan komen door een verkeerde beweging, het tillen in een verkeerde houding, vallen of een schok. Wordt een acute hernia niet goed behandeld, dan kan er een chronische hernia ontstaan.

Een chronische hernia

Bij een chronische hernia is er sprake van slijtage aan de tussenwervelschijven. Deze slijtage kan verschillende oorzaken hebben. Voorbeelden hiervan zijn het maken van verkeerde bewegingen, het aanhouden van verkeerde lichaamshoudingen en langdurige intensieve belasting van de onderrug.
Risicofactoren voor de slijtage zijn roken en het hebben van overgewicht. Een ander risicofactor is ouderdom. Naarmate men ouder wordt, vermindert de elasticiteit van de tussenwervelschijf. Het gevolg hiervan is dat vormveranderingen minder makkelijk kunnen worden opgevangen.

“Een hernia geeft alleen klachten op het moment dat de uitpuiling van de tussenwervelschijf op een zenuw drukt.”

– Fysio World Amsterdam

Welke klachten horen bij het hebben van een hernia?

Een hernia geeft alleen klachten op het moment dat de uitpuiling van de tussenwervelschijf op een zenuw drukt. Dit veroorzaakt dan pijn in de billen en/of benen. Het is een scherpe pijn en kan aan één of beide zijdes voorkomen. Daarnaast is er ook vaak sprake van lage rugpijn.

Als u last heeft van een hernia, dan is de kans groot dat het erg moeilijk is om te gaan zitten. Hetzelfde geldt voor bukken. Het kan ook zijn dat bepaalde andere bewegingen voor u extra pijnlijk zijn.

Diagnose van een hernia

Als u last heeft van de klachten die horen bij een hernia, kunt u het best langsgaan bij uw huisarts. Door middel van neurologisch onderzoek kan worden vastgesteld of u inderdaad een hernia heeft. Een hernia kan ook worden aangetoond door het maken van een CT- of MRI-scan. Deze vinden eigenlijk nooit plaats omdat bij 75% van de patiënten de klachten van een hernia binnen 12 weken vanzelf weer overgaan.* Daarnaast verandert de behandeling niet bij een diagnose door middel van een CT- of MRI-scan.

Behandeling van een hernia

Tijdens de eerste twaalf weken bestaat de behandeling eigenlijk altijd uit het nemen van pijnstillers en het zoveel mogelijk blijven bewegen. Een fysiotherapeut kan u tijdens deze twaalf weken al helpen. De therapeut doet dit door het toepassen van mobilisatietechnieken, massages en het begeleiden van fysieke oefeningen. Ook zal de fysiotherapeut u oefeningen voor thuis meegeven.

Helaas kan het uiteraard ook zo zijn dat u niet bij de 75% hoort waarbij de hernia binnen 12 weken vanzelf weer overgaat. Ook dan kan fysiotherapie een oplossing voor u bieden. Samen met uw fysiotherapeut kunt u kijken hoe u uw bewegingsvrijheid weer kunt vergroten.

Fysiotherapiepraktijk Fysio World Amsterdam

Heeft u last van een acute of chronische hernia? Maak dan vooral een afspraak bij Fysio World Amsterdam. Onze fysiotherapeuten helpen u graag om de klachten te verminderen en het risico op een tweede hernia te voorkomen!

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak