Fysiotherapie bij klachten door een nekhernia
Fysiotherapie bij klachten door een nekhernia
Wat is de oorzaak van een nekhernia?
De oorzaak van een nekhernia verschilt per persoon. Bij de een kan slijtage het probleem zijn, bij de ander kan bijvoorbeeld langdurige overbelasting of een trauma een nekhernia veroorzaken.
Slijtage van de tussenwervelschijf is de meest voorkomende oorzaak van een nekhernia. Een trauma zoals een val of een auto-ongeluk kan veel druk op de wervelkolom veroorzaken, wat resulteert in een uitstulping van een tussenwervelschijf. Bovendien kan een verkeerde houding zorgen voor overbelasting, waardoor een nekhernia ontstaat.
In principe kan iedereen een nekhernia krijgen. Het is niet bekend waarom bij sommige mensen wervels wel slijten en bij andere niet. Wel zou erfelijkheid een rol kunnen spelen, evenals roken. Roken versnelt namelijk de slijtage van de tussenwervelschijven.
In Nederland wordt de diagnose nekhernia 3.000 tot 3.500 keer per jaar vastgesteld. Mensen tussen de 35 en 65 jaar oud krijgen het vaakst te maken met deze aandoening.
Waar is een nekhernia aan te herkennen?
De klachten kunnen zich onder andere uiten in pijn. De pijn kan voelen als een schok die opeens van de nek de arm in schiet. Bovendien kan hoesten of niezen de pijn erger maken, omdat de druk in het wervelkanaal dan verhoogd wordt. Voordat de pijn optreedt in de hand of arm, ervaren veel mensen al nekklachten.
Druk op de zenuw kan tevens zorgen voor klachten die uitstralen richting de hand of arm. Dit kan resulteren in tintelingen en/of een doof of prikkelend gevoel. Krachtsverlies is ook een symptoom dat bij een nekhernia hoort. Het is zelfs mogelijk dat er verlammingsverschijnselen optreden en bepaalde spieren uitvallen.
“De oorzaak van een nekhernia verschilt per persoon. Bij de een kan slijtage het probleem zijn, bij de ander kan bijvoorbeeld langdurige overbelasting of een trauma een nekhernia veroorzaken.”
– Fysio World Amsterdam
Wat zijn de behandelmogelijkheden bij een nekhernia?
De behandeling is gericht op het verbeteren van de mobiliteit van de nek en het trainen van de stabiliteit van de nekspieren. Ook na een eventuele operatie staan wij voor u klaar om u te begeleiden bij het herstel. De revalidatie is dan ook gericht op mobiliteit en stabiliteit.
Tijdens het eerste consult bespreken wij uw klachten. Hierbij kijken wij onder andere naar de duur en de mogelijke oorzaak van de klachten. Vervolgens wordt het lichamelijk onderzoek uitgevoerd. Met deze informatie wordt een behandelplan opgesteld naar uw wensen en doelen. Op die manier weet u precies wat u van ons kunt verwachten.
Vervolgens wordt gestart met de behandeling. Onder begeleiding van een van onze fysiotherapeuten worden oefeningen uitgevoerd om de mobiliteit en stabiliteit van de nek te verbeteren. Dit zal ervoor zorgen dat de pijn vermindert. Met behulp van bepaalde technieken worden spieren en gewrichten rondom de hernia los gemaakt. U krijgt advies over bewegen en u krijgt oefeningen die ervoor zorgen dat uw nek in het dagelijks leven minder belast wordt.
Waarom Fysio World Amsterdam?
Herkent u de klachten die typerend zijn voor een nekhernia of heeft u vragen? Neem contact met ons op, wij helpen u graag!
Bekijk hier het verhaal van Lisa
Pijn of moeite met bewegen?
Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak