Fysiotherapie bij een enkelverstuiking
Fysiotherapie bij een enkelverstuiking
Gelukkig genezen de meeste verzwikte enkels vanzelf. Maar bij ernstigere schade spreken we van een verstuikte enkel. Deze blessure is erg vervelend en kan langdurig klachten veroorzaken, er is namelijk echte schade aan de ligamenten van de enkel. Wat kun je hiertegen doen?
Verzwikte enkel vs. verstuikte enkel
Een verrekking van de banden doet pijn, maar geneest vanzelf. Een scheuring in de banden creëert wondjes die door het tekort aan bloed niet snel helen. In dit laatste geval spreken we van een verstuiking.
De zwakke enkel
“De fysiotherapeut stelt een behandelplan op afhankelijk van de locatie van de scheuring in de enkelbanden en de ernst van de blessure. “
– Fysio World Amsterdam
Chronische enkelinstabiliteit
Het herstel na een verstuiking
Acute behandelingen
Direct na het oplopen van de blessure wordt de RICE methode toegepast. De onderdelen zijn:
- Rust houden
- IJs op de zwelling
- Compressie
- Elevatie (omhoog houden) van de voet
Het doel van deze behandelingen is het verlichten van de eerste pijn en vermindering van de zwelling. Het ijs zou 15 tot 20 minuten achter elkaar op de zwelling gehouden moeten worden voor een optimaal effect.
Fysisch onderzoek werd vroeger zo snel mogelijk na het oplopen van de blessure uitgevoerd, inmiddels is dit bewezen als ongunstig voor het verloop van de blessure. Tegenwoordig wordt dit pas 4-8 dagen na het oplopen van de blessure uitgevoerd.
Langdurige behandelingen
Enkelblessure kunnen heftig zijn. Zeker wanneer er zware schade is aan de banden. Door middel van een röntgenfoto kan worden gezien of er ook schade aan de botten is. Als dit wordt uitgesloten en de grote zwelling en pijn blijven na de RICE behandeling aanwezig, dan is de kans groot dat er een enkelbandruptuur is.
Een arts kan kiezen dan voor een immobilisatie, waarbij de enkel in een hoek van 90 graden wordt vastgezet met gips. Na 5 dagen moet immobilisatie volgens de KNGF verruild worden met oefentherapie. Dit is ook het moment om een fysisch diagnostisch onderzoek uit te voeren om de blessure te lokaliseren. De fysiotherapeut neemt vanaf hier de behandeling over.
Fysiotherapie bij een enkelverstuiking
Onze therapeuten helpen u graag bij het opstellen en uitvoeren van een persoonlijk behandelplan.
Pijn of moeite met bewegen?
Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak