Klachten bij het hardlopen

Gezond hardlopen met fysiotherapie

U bent lekker een eindje aan het hardlopen. Het tempo zit er goed in. Maar na een tijdje krijgt u wat last. U krijgt bijvoorbeeld last van kramp of steken in uw knie.

Waar komt dat door?
En, hoe kan dit voorkomen worden?

Welke klachten en blessures kunt u oplopen bij het hardlopen?

Of u een ervaren loper bent of net begint, klachten en blessures kunnen altijd voorkomen. Een aantal van de meest voorkomende blessures zijn:

  • Jumpers knie
  • Lopers knie
  • Shin splint
  • Achillespees ontsteking
  • Hielspoor

Gezond hardlopen met Fysiotherapie

– Fysio World Amsterdam

Veel voorkomende hardloopblessures

Jumpers knie:
Bij een Jumpers knie (ook wel Patella Tendinitis) heeft u pijn aan de voorzijde van de knie en net onder de knie. Het is vaak een drukkende, zeurende pijn die u het meest voelt wanneer u de knie buigt. Bijvoorbeeld tijdens het hardlopen of tijdens het traplopen. Maar u kunt er ook last van hebben als u langdurig stil zit.

Deze klacht kan ontstaan wanneer uw kniepees overbelast raakt. Deze overbelasting komt veel voor als u vaak springt, een overmatige trainingsopbouw heeft of wanneer u de verkeerde looptechniek toepast. Bij een Jumpers knie is het verstandig om uw hardlooptraining stil te leggen en de kniepees tijd te geven om te herstellen.

Lopers knie:
Een Lopers knie (ook wel Iliotibiaal Frictiesyndroom) houdt in dat u last heeft van een overbelasting aan de zijkant van de knie. Normaal gesproken kan de pees over de zijkant van de knie heen glijden. Als de pees overbelast is, kan dit zwelling veroorzaken van de pees en omliggende structuren. Dit zorgt voor minder ruimte in/rondom het kniegewricht en zorgt ervoor dat er wrijving ontstaat.

Dit kan zelfs leiden tot een ontsteking van de pees. ogelijke oorzaken hiervan kunnen een slechte trainingsopbouw zijn of te zwakke spieren in de bil, waardoor de knie onevenredig wordt belast.

Ook bij een Lopers Knie is het aan te raden om de hardlooptraining stil te leggen en de pees tijd te geven om te herstellen. Een sportfysio kan helpen met de opbouw na deze blessure.

Shin splints
Shin splints is een blessure aan het kuitbeen en het scheenbeen. Ook hierbij gaat het om overbelasting waarbij u last heeft van stekende of zeurende pijn aan de voor- en/of binnenzijde van het onderbeen. Deze pijn kan echter ook wijzen op een stressfractuur (scheurtje in het bot) of compartimentssyndroom (verhoogde druk op het weefsel).

Mogelijke oorzaken kunnen bijvoorbeeld een verkeerde looptechniek of trainingsopbouw zijn, waarbij deze laatste vaker de reden van de klachten is. Maar, deze blessure kan ook worden veroorzaak door verkeerd schoeisel!

Zodra u pijn voelt rond de schenen is het verstandig om de training hierop aan te passen en periodes van rust in te lassen. Het aanpassen van het trainingsschema, de trainingsopbouw en looptechniek zijn bij uitstek zaken waarmee een sportfysio u kan helpen!

Achillespees ontsteking
Ook een achillespees ontsteking is een overbelasting blessure aan de achterkant van de enkel. Dit resulteert vaak in stijfheid of pijn rondom de achillespees. Oorzaken hiervoor zijn vaak plotselinge overbelasting, verkeerde looptechniek of verkeerde schoenen.

Als u last heeft van een Achillespees ontsteking is het aan te raden om uw training hierop aan te passen en voldoende rust in te lassen.

Hielspoor
Hielspoor is een verkalking van een pees aan de onderkant van de hiel. Er ontstaan kleine scheurtjes op de plek van de aanhechting waardoor er kalkvorming ontstaat (ook wel botweefselgroei). De pijn is vaak scherp en over de hele onderkant van de voet voelbaar.

De belangrijkste oorzaak is het verkeerd belasten van de voet.

Wat kunt u doen om hardloopblessures te verminderen

Gaat u voor het eerst beginnen met hardlopen? Of begint u opnieuw met hardlopen?
Dan is het verstandig om rustig aan te beginnen. De meeste blessures ontstaan namelijk omdat mensen te hard van stapel lopen. Bouw uw training rustig op. Begin met een warming-up om de spieren warm te maken. Houd ook regelmaat in uw hardloopschema.

Als u hardloopt gebruikt u bewust of onbewust een bepaalde looptechniek. Zorg er voor dat u de juiste looptechniek gebruikt. Heeft u behoefte aan hulp en heeft u al vaker last gehad van lastige blessures? Maak dan een afspraak om een loopanalyse te doen. Wij helpen u graag om de juiste looptechniek te vinden zodat u zorgeloos kunt sporten.

Zorg er ook voor dat u de juiste schoenen hebt voor het hardlopen. De schoenen moeten lekker zitten en niet te zwaar zijn, moeten voldoende ondersteuning bieden en het is belangrijk om de demping af te stemmen op de ondergrond.

Let hierbij ook op dat de hiel van de zool niet te hoog is voor een betere loophouding. Inlegzooltjes kunnen ook al een groot verschil maken.

Met onze podotherapie en sportfysiotherapie kunnen we niet alleen helpen met blessures, maar ook met het voorkomen hiervan. Enkele sessies met een sportfysiotherapeut kunnen vaak al een enorm verschil maken zodat u klachtenvrij en zorgeloos kunt hardlopen.

Maak dus snel een afspraak!

Fysiotherapie bij Fysio World Amsterdam

Onze fysiotherapeuten zijn bekend met het begeleiden van alle soorten hardlopers. Wij kunnen helpen bij het voorkomen of bij het herstellen van blessures.

Ook is het mogelijk om zelf contact met ons op te nemen. We zullen dan samen met u de oorzaak van de klachten achterhalen en een effectief behandelplan opstellen.

Indien u vrijblijvend meer informatie wilt hebben over de mogelijkheden of kosten van uw revalidatie dan helpen wij u graag telefonisch of per mail verder!

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak