Onze zorg bij rugklachten tijdens hardlopen

Onze zorg bij rugklachten tijdens hardlopen

Hardlopen is een sport waarbij uw gewrichten onder hoge druk komen te staan. Dit komt door de grote krachten die het lichaam op moet vangen tijdens het maken van een stap. Omdat het onder andere veel vraagt van het schokdempende systeem van de rug, komen rugklachten veel voor bij hardlopers. In dit artikel zal uitgelegd worden wat mogelijke oorzaken zijn van rugklachten bij hardlopers en hoe deze klachten kunnen worden behandeld.

Anatomie van de rug

De basis van de rug wordt gevormd door de wervelkolom. Tussen de wervels in de wervelkolom zitten tussenwervelschijven. Deze schijven zorgen voor schokdemping en zijn daarnaast van belang voor de beweeglijkheid van de wervelkolom. Een van de functies van de wervelkolom is het beschermen van het ruggenmerg, een bundel van zenuwbanen.

De stabilisatie van de rug wordt voor een groot deel verzorgt door ligamenten en banden. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat de wervels niet te veel ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Tot slot omvat de rug enorm veel spieren. Er zijn zowel kleine spiertjes als hele grote spieren, ieder met eigen specifieke functie. Al deze spieren samen maken het mogelijk om verschillende bewegingen te maken met de rug.

“Een fysiotherapeut kan u helpen bij het verminderen van uw rugklachten. Allereerst zal een onderzoek gedaan worden naar de oorzaak van uw rugpijn.”

– Fysio World Amsterdam

Oorzaken van rugpijn bij hardlopers

De rug is dus een complexe samenstelling van allerlei verschillende structuren. Het is daarom vaak lastig te achterhalen wat de oorzaak is van rugklachten. In de meeste gevallen is er dan ook geen duidelijke oorzaak aan te wijzen voor de rugpijn bij hardlopers. We spreken dan van aspecifieke rugpijn. Rugklachten kunnen zowel geleidelijk als acuut ontstaan. In verreweg de meeste gevallen ontstaan rugklachten bij hardlopers geleidelijk.

De pijn wordt vaak veroorzaakt door een te hoge belasting op rugspieren die niet goed genoeg zijn getraind hiervoor. Een van de veroorzakers van overbelasting is een te snelle trainingsopbouw. Wanneer u uw lichaam te snel te veel gaat belasten, zullen de rugspieren overbelast raken, waardoor u pijn gaat voelen. Ook een verkeerde looptechniek kan ervoor zorgen dat relatief ongetrainde spieren overbelast worden.

Naast de genoemde redenen zijn kwalitatief goede hardloopschoenen ook erg belangrijk. Een goede hardloopschoen zorgt voor demping, waardoor uw rug minder van de schok die iedere stap met zich meebrengt hoeft op te vangen. Wanneer uw hardloopschoenen niet goed passen bij uw looptechniek of voeten, of als uw hardloopschoenen versleten zijn, kunt u zich misschien wel voorstellen dat dit klachten met zich meebrengt.

Behandeling van rugklachten

Een fysiotherapeut kan u helpen bij het verminderen van uw rugklachten. Allereerst zal een onderzoek gedaan worden naar de oorzaak van uw rugpijn. Afhankelijk van de uitkomsten van dit onderzoek zal een behandelplan opgesteld worden. In de meeste gevallen zal dit behandelplan bestaan uit een combinatie van spierversterkende oefeningen en een advies wat betreft uw trainingsintensiteit.

De spierversterkende oefeningen die een fysiotherapeut voorschrijft hebben het doel de belastbaarheid van de rug te verhogen. Wanneer de belastbaarheid van de spieren hoger is, zullen deze minder snel overbelast raken, waardoor uw rugpijn minder snel optreedt. 

Naast een behandeling bij de fysiotherapeut kunt u zelf ook een aantal maatregelen treffen. Denk hierbij aan het lopen op kwalitatief goede hardloopschoenen, die geschikt zijn voor uw voet afmetingen en uw looptechniek. Daarnaast kunt u tijd steken in het verbeteren van uw looptechniek door bijvoorbeeld een aantal trainingen te volgen bij een hardlooptrainer. Ook is het van belang dat u uw trainingsintensiteit niet te snel opbouwt.

Een behandeling bij Fysio World Amsterdam

Ervaart u rugpijn als gevolg van hardlopen? Onze ervaren fysiotherapeuten helpen u graag bij het verminderen van uw klachten! Neem contact met ons op zodat u snel weer een pijnvrij rondje kunt gaan hardlopen.

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak